Zastavite vprašanja, ki vas mučijo glede vinjet

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Dozdaj recimo ni blo treba plačat avtoceste tistim iz slovenske bistrice, ki recimo delajo v mariboru,
in se dnevno pelejo tistih 14km v eno smer 2x... A zdaj jo bodo pa naenkrat morali začet plačevat? Zakaj?

In sedaj tisti ki je iz konjic pa dela v Bistrici ali celju plačuje cestnino. Pa smo spet tam.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

A lahko nekdo komentira tole?

Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Mene pa zanima predvsem tole:

Zadnji dan pred pričetkom vračanja dobroimetja na ABC tablico naložim 1000 EUR. Z bonusom vred se mi na kartico zapiše 1100 EUR. Koliko denarja bom dobil vrnjenega naslednji dan? Koliko denarja bom dobil vrnjenega, če bi tak postopek izvedel en teden prej in v vmesnem obdobju porabil 100 EUR za cestnine?

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Dozdaj recimo ni blo treba plačat avtoceste tistim iz slovenske bistrice, ki recimo delajo v mariboru,
in se dnevno pelejo tistih 14km v eno smer 2x... A zdaj jo bodo pa naenkrat morali začet plačevat? Zakaj?

In sedaj tisti ki je iz konjic pa dela v Bistrici ali celju plačuje cestnino. Pa smo spet tam.

Ja sej to, potemtakem morjo naredit neke "cone", recimo ob cesti bo stala ala "tabla" recimo zelene barve z obliko
vinjete, in se bo vedlo; od tu naprej rabiš vinjeto, od tu naprej ne rabiš vinjete... Nevem no...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Zakaj bi jo ukinjali?
A ni bila zgodba tak, da bodo vinjete, dokler se ne uvede satelitsko cestninjenje ?
To pa bi naj bilo čez par let.

Tak sem jaz razumel. Sicer je možno, da so vmes načrt spremenili. In v prihodnje jo bodo najbrž še večkrat...

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
te vinjete bodo kar ostale.Eni tako na veliko jocete kako ni pravicno da moras kupit vinjeto in se samo parkrat na leto peljes po AC, kaj pa bi rekli ce bi res kdaj bilo satelitsko cestninjenje in bi za par vozenj na leto bilo potrebno placat
On Board Unit in tisto pizdarijo celo leto gledat na armaturki, tudi tujci bodo tole cudo vgrajevali ali kaj??

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

A lahko nekdo komentira tole?

Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Mene pa zanima predvsem tole:

Zadnji dan pred pričetkom vračanja dobroimetja na ABC tablico naložim 1000 EUR. Z bonusom vred se mi na kartico zapiše 1100 EUR. Koliko denarja bom dobil vrnjenega naslednji dan? Koliko denarja bom dobil vrnjenega, če bi tak postopek izvedel en teden prej in v vmesnem obdobju porabil 100 EUR za cestnine?

dvomim da bi se ABC dalo zadnji dan nalozit ta 1000 EUR.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Saj ni fora zadnji dan, zadnji teden, zadnji mesec...

Fora je v tistih 10%. Pač naložiš en mesec pred začetkom vračanja x evrov in po enem mesecu dobiš nazaj x+10% evrov. To je 10% donos v zelo kratkem času. Tax free.

Nekaj mi ne štima tu in me zanima, na kakem principu bodo vračali dobroimetje.

Recimo, da danes naložiš na ABC 100.000 evrov (koliko je sploh maksimum? sploh je kak maksimum?). Koliko denarja boš dobil vrnjenega čez pol leta? 110.000 evrov?

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
če se ne motim, je bilo rečeno, da se ti bo vrnilo samo toliko, kolikor si vplačal, brez dobroimetja. torej če si vplačal X evrov in dobil 10% X doboimetja, se ti bo vrnilo X evrov minus toliko, kolikor si pokuril. če si pokuril več kot X evrov, se ti ne bo vrnilo nič.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
A se je pa kateri vprašal kateri bedak bo naredil da bo zadnji dan vplačal 1000 evrov?
bonk.gif

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.321
151
63
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Saj ni fora zadnji dan, zadnji teden, zadnji mesec...

Fora je v tistih 10%. Pač naložiš en mesec pred začetkom vračanja x evrov in po enem mesecu dobiš nazaj x+10% evrov. To je 10% donos v zelo kratkem času. Tax free.

Nekaj mi ne štima tu in me zanima, na kakem principu bodo vračali dobroimetje.

Recimo, da danes naložiš na ABC 100.000 evrov (koliko je sploh maksimum? sploh je kak maksimum?). Koliko denarja
boš dobil vrnjenega čez pol leta? 110.000 evrov?

To je IMHO provokativno vprašanje. Točno se ve, koliko si realno vplačal in mislim, da tukaj ni kaj preveč za debatirati (beri: lahko vplačaš kolikor hočeš, ampak nazaj boš dobil enako ali manj
smile-1.gif
)

Jernej

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Se ne strinjam.

Na bonus pri ABC-ju lahko gledaš kot na obresti na banki. Če banka razdre pogodbo o vezavi denarja, ti seveda pripadajo obresti, ne le glavnica.

Zakaj provokativno vprašanje???

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Drugače pa ja, ljudje nalagajo na ABC tablico tudi po več tisoč evrov. Pred osmimi leti sem bil na ekskurziji na eni od cestninskih, so rekli, da je en gor naložil preko 600 (takratnih) jurjev. Ne me vprašat, zakaj, ampak gotovo zato, ker je lahko.

Vrsho

Pripravnik
28. jan 2008
633
4
16
41
Šentvid pri Ljubljani
Obišči stran
Imam dve vprašanji...

Ali bo vinjeta potrebna tudi za intervencijska vozila, ki so bila do sedaj opravičena plačila cestnine?

Kaj se bo zgodilo z zaposlenimi, ki sedaj delajo na cestninskih postajah? Na neki cestninski postaji je recimo danes odprtih 5 "blagajn" po uvedbi cestnine pa bosta recimo da samo še dve.

Drugače pa podpiram satelitski sistem cestninjenja in upam, da bo čimprej uveden. Le tako bo namreč pravično zaračunana cestnina. Recimo če se bom peljal po gorenjski avtocesti, vključil se bom v Šentvidu, izvozil pa recimo v Vodicah - v tem primeru bo cestnina zaračunana kar do sedaj ni bila. Zaračunana pa je bila do Brnika, čeprav je samo par kilometrov razlike med izvozoma.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Vrsho pravi:
Imam dve vprašanji...

Ali bo vinjeta potrebna tudi za intervencijska vozila, ki so bila do sedaj opravičena plačila cestnine?

Kaj se bo zgodilo z zaposlenimi, ki sedaj delajo na cestninskih postajah? Na neki cestninski postaji je recimo danes odprtih 5 "blagajn" po uvedbi cestnine pa bosta recimo da samo še dve.

Drugače pa podpiram satelitski sistem cestninjenja in upam, da bo čimprej uveden. Le tako bo namreč pravično zaračunana cestnina. Recimo če se bom peljal po gorenjski avtocesti, vključil se bom v Šentvidu, izvozil pa recimo v Vodicah - v tem primeru bo cestnina zaračunana kar do sedaj ni bila. Zaračunana pa je bila do Brnika, čeprav je samo par kilometrov razlike med izvozoma.

Za intervencijska vozila ne bo potrebna.

Presežek predstavljajo študentje, ki bodo pač morali delo poiskat drugje, pri redno zaposlenih naj nebi bilo presežkov, če pa bo kakšen, pa bo opravljal delo nadzora uporabe vinjet (besede ministra, ne me spraševat kaki nadzor bo to).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Vrsho pravi:
Drugače pa podpiram satelitski sistem cestninjenja in upam, da bo čimprej uveden. Le tako bo namreč pravično zaračunana cestnina.
Samo to je populizem leta.
Kaj pa "neposteno" placilo "povracila za ceste" (al kaj je ze) pri registraciji ?
"Neposteno" placilo zavarovanja?
Pa neposteno placilo kina, ce med filmom zapustis dvorano?

Eni bi placali 10 krat vec, samo da je "posteno".

Pol pa bo: "Posteno so mi zacolali...."

Vrsho

Pripravnik
28. jan 2008
633
4
16
41
Šentvid pri Ljubljani
Obišči stran
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Samo to je populizem leta.
Kaj pa "neposteno" placilo "povracila za ceste" (al kaj je ze) pri registraciji ?
"Neposteno" placilo zavarovanja?
Pa neposteno placilo kina, ce med filmom zapustis dvorano?

Eni bi placali 10 krat vec, samo da je "posteno".

Pol pa bo: "Posteno so mi zacolali...."

Jaz govorim za cestninjenje... Pustimo zdaj druge stvari ob strani. A je zdaj pošteno, da nekdo ki je doma v Biču plačuje cestnino, nekdo, ki je pa v Ivančni pa ni? Enako bo tudi sedaj ko bodo vinjete... Nekateri se vozijo po avtocesti vsak dan, drugi pa 2x na leto. Pri satelitskem boš pa plačal dejansko toliko kolikor boš prevozil.
17758-icon_confused.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Vrsho pravi:Pri satelitskem boš pa plačal dejansko toliko kolikor boš prevozil.
17758-icon_confused.gif
Tukaj je en problemčič. Fiksen strošek gradnje cest, ki je ogromen. Namreč, tudi če se boš ti le enkrat letno peljal po cesti, se je morala investicija v cesto zgoditi. In čeprav jo ti uporabiš le enkrat letno, mora biti ta cesta vzdrževanja celo leto, da se boš ti le enkrat peljal po njej. Se ti torej zdi pošteno, da zato le plačaš le npr. 5 EUR, koliko bo npr. te colala ta vožnja?

PS: Ne mi primerjat z ADSL-om. Tam si namreč začetno investicijo v celoti SAM nosil in potem pač plačaš toliko kot rabiš. Lahko zaradi mene vzameš tudi samo 256kBs paket in plačuješ tistih 5 EUR. Tukaj je pa začetna investicija relativno OGROMNA (in nisi je sfinanciral sam), ampak tudi če se ti pelješ le enkrat letno, je morala biti narejena in cesta mora biti vzdrževana. Torej v bistvu bi potem tisti, ki se peljejo velikokrat subvencionirali tebe, ki bi se le enkrat letno. Ali je moja logika tukaj zgrešena?
grims-1.gif

Vrsho

Pripravnik
28. jan 2008
633
4
16
41
Šentvid pri Ljubljani
Obišči stran
Sej plačujemo še povračilo za uporabo cest ob registraciji. Iz tega pa nevem kaj se potem financira... Vem da to ni dost ampak del pa je...

Pa sem že prej rekel, da nima smisla primerjat z ostalimi stvarmi. Tukaj se pogovarjamo o cestnini ne pa o ADSLu, različnih zavarovanjih itd.