Zasilno rezervno kolo problem

tony

Guru
23. jul 2007
9.818
1.583
113
Za Jugo razmere vsekakor eksotika, v deželi proizvajalki čez lužo, ne. Mislim pa, da je bila zasilna rezerva do konca devetdesetih že precej razširjena tudi v avtomobilih na našem trgu. Vsekakor to ni nekaj novega.
V Ameriki je postal nekaj standarndnega nekje konec 80ih, v začetku 90ih let so poslušalcem v oddaji Cartalk na radiu NPR pojasnili kaj je space saving spare wheel z: "And we'll tell you one thing GM didn't mention - smaller wheel is cheaper :)"

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.154
3.844
113
Zanimivo, ni zadnjih 30 let nismo imeli naključnih gumidefektov, pa z avti povprečno prevozimo 20k KM letno. Edino kar smo imeli je bilo, ko je oče šel preblizu desnemu robu asfalta in je bila na robu asfalta luknja, ker vsi šleparji tam vozijo po robu in uničujejo bankino (zelo blag desni ovinek). Presekal je obe desni gumi in zvil alu platišča, da so jih morali variti. Pokrila zavarovalnica upravljalca ceste, ker je bila luknja res globoka.

oby

Fizikalc
20. jul 2008
393
131
43
Jaz sem lani v Italiji naletel na luknjo, presekal sprednjo, zadnja je dobila bulo, če ne bi imel rezervno bi bila kr veselica. Že tako je bilo potem fino po Bariju iskat gume v tapravi dimenziji.

Ko gremo na roadtripe, imam poleg rezervne gume v avtu še črve z orodjem, pa tisti mali xiaomi kompresor. s tem potem lahko rešim tudi vse žeblje in ostalo sranje, ki se ga kar najde nažalost.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.177
1.255
113
43
Jaz imam tudi ozko rezervno gumo, Max 80 na Volvotu pa sm na Nizozemskem imel predrto gumo pa sm naredil 300 km z njo do vulkanizerja pa vozil sm se na 120 avtomat.

brane_new

Guru
10. feb 2008
17.054
2.708
113
Na žalost, zadnja dva avtomobila ne omogočata rezervne guma pravih dimenzij. Samo tisto za max 60-80 km/h.

Se predstavljate v tujini, da se morate na okoli vozit z 80km/h? Sorodnik me je razumel in mi v nedeljo uredil pravo rezervo :)
Ne šparajte na rezervni gumi!

p.s. Nizozemska ima po čez 350km. Si mel trip še 14 dni?

tony

Guru
23. jul 2007
9.818
1.583
113
Jaz imam tudi ozko rezervno gumo, Max 80 na Volvotu pa sm na Nizozemskem imel predrto gumo pa sm naredil 300 km z njo do vulkanizerja pa vozil sm se na 120 avtomat.
Koliko pa je na njej nato ostalo profila?

In še, hitrostni razred pnevmatike tam ni za hece... Guma že tako izgleda, kot bi jo snel iz obračalnika... Če glede razdalje ni šlo drugače razumem, ampak, hitrostno omejitev bi bilo pa modro upoštevati.

• Všeč mi je
Reactions: sad