Zasilno rezervno kolo problem

jesen

Pripravnik
18. okt 2010
574
7
18
Vozim starejši W Polo in sem imel defekt. Namestil sem rezervno kolo, ki pa je zelo ozka in na pamet kakšne 5cm nižja od defektnega kolesa. Vožnja do doma je bila kar neprijetna, pa počasna. Oznaka na tej zasilni rezervi je 105/70 R14. Na vozilu pa imam 160/70 R13 nameščena kolesa. Bolj visoke gume za to čudno rezervno kolo verjetno ni možno nabavit, je pa zanimivo, da bi v prtljažnik spravil normalno kolo. Zdaj vozim brez rezerve, kakšen nasvet ?

• Haha
Reactions: motofrik

tony

Guru
23. jul 2007
9.811
1.579
113
Tako je, to rez. kolo j namenjeno izključno uporabi v sili do prvega vulkanizerja.

Če gre za polo 6N (delali so ga nekje do leta 2002), je bilo tako manjše rez. kolo serijsko (nekaj manj vaga in tovarno seveda tudi manj stane :) ). Je pa zanimivo, da je novejši model 9N pa spet imel rezervno feltno običajne velikosti...

• Všeč mi je
Reactions: sixpower

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.148
3.830
113
Voziš še napraj brez rezerve in vplačaš asistenco. Ali pa pobrskaš po oglasniku in skušaš najti kolo ustrezne dimenzije.

Sicer se mi tole, da bi bilo zasilno rezervno kolo nižje zdi sila čudno, ker potem bi tudi računalnik za abs dobival čudne podatke o obratih posameznega kolesa. Nimam pa prakse s tem, ker imamo v enem vozilu normalno kolo, v drugem pa nič.

tony

Guru
23. jul 2007
9.811
1.579
113
99% polotov 6N ni imela ABSa, ta je bil samo za doplačilo.

Na takem avtu sem ga sam že uporabil in ne pomnim, da bi bi po višini bistveno odstopalo od serijske 13'' feltne... Tudi vožnja (samo nekaj km daleč) je bila brez posebnosti...

Po sliki sodeč gre sicer za originalno rez. kolo, tvoje dimenzije so prave:

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.366
3.058
113
Lublana
Obišči stran
Vozim starejši W Polo in sem imel defekt. Namestil sem rezervno kolo, ki pa je zelo ozka in na pamet kakšne 5cm nižja od defektnega kolesa. Vožnja do doma je bila kar neprijetna, pa počasna. Oznaka na tej zasilni rezervi je 105/70 R14. Na vozilu pa imam 160/70 R13 nameščena kolesa. Bolj visoke gume za to čudno rezervno kolo verjetno ni možno nabavit, je pa zanimivo, da bi v prtljažnik spravil normalno kolo. Zdaj vozim brez rezerve, kakšen nasvet ?
Defektno gumo takoj popravi/zamenjaj in jo montiraj na avto. Rezervno pa dofilaj in pospravi nazaj v prtljažnik, ker je namenjena zgolj za silo, da prideš do prvega vulkanizerja, kot so ti že napisali. Pa bemti, a so na tem svetu res samo še nesposobni mutavci ostali? :bonk:

tony

Guru
23. jul 2007
9.811
1.579
113
Dolgo je že tega, ampak ni vrag, da v navodilih za uporabo avta tudi ne piše, da se s to gumo ne sme peljati dlje kot samo nekaj deset kilometrov, morda tudi 80 (podobno kot je omejitev hitrosti z njo 80 km/h)... Skratka, to NI obična guma, prejšnjo staro gumo je treba takoj popraviti...

• Všeč mi je
Reactions: motofrik

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.099
533
113
tam ko se terc po tori rola
Ja, ne vem, no... ''zasilno kolo''... saj že izraz sam po sebi pove, da je za silo. Do doma, vulkanizerja... Kako to misliš -''zdaj vozim brez rezerve''? Še nisi zaflikal gume? Tudi prekršek je to, da si brez rezerve... razen, če predrto voziš v prtljažniku, ko pelješ k vulkanizerju. Drugače pa -ja, pravilno sklepaš... kolo normalnih dimenzij bo boljše. Če le imaš prostor noter, ker zblojene tovarne povsod varčujejo v smislu zmanjševanja teže.....in zato dajo rezervo kolo neko picikl varianto. Za tvoj avto boš dobil kolo za drobiž, po oglasih.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.664
1.833
113
Čisto resno ja, da avto mora imeti obvezno opremo. Žarnice, trikotnik, prva pomoč, rezervno kolo ali kit, odsevni jopič na AC. Niso to osnove?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.916
2.878
113
Jaz sem ga vprašal za označeno, ne pa tvoje osnove.
Če si brez rezerve ni prekršek, če imaš kit.
Če imaš led luči ali take kjer menjava žarnic ni možna ne rabiš rezervnih žarnic.

sad

Guru
24. avg 2007
21.287
9.909
113
Verjetno je bilo neprijetno, ker ni pravilen tlak noter. To vsi pozabijo preverjat, potem pa ko je treba uporabit, pa tlak 1 bar. Tako da, preden pospraviš rezervno nazaj na svoje mesto, preveri tlak.
Sam sem z zasilnim naredil že tudi 100+ km brez kakršnekoli težave, seveda sem se pa držal omejitve hitrosti.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.199
4.169
113
Tista ozka rezerva ima tlak mislim da 3+ bar in ja ko postane polnoletna zna izgubljat tlak in jo je pametno polnit oz. preverjat vsaj 1x letno.

BTW pri VAG si imel od nekdaj pri večino vozil 2 oz. 3 opcije, kit, rezervno začasno platišče ali full size platišče. Prva opcija je brezplačna, druge so plačljive. Ponavadi se z full size platiščem z gumo izgubi dvojno dno.

(z razliko od določenih drugih znamk (izpostavimo japonce), ki sploh ne ponujajo več rezervne gume, zakonsko kit zadostuje, pa se je.bi če si doma v vukojebini pa prebiješ gumo. Kita pa vsak pameten, ki ve kaj vse se uniči z njim ne bo uporabljal.)

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.125
6.327
113
Jaz razmišljam, če nebi kar zimske gume noter fliknil. Edino nisem prepričan če se bo dalo prtljažno dno spustit. Ker sem proti setu za popravilo. Avtorju teme, pa kot že rečeno, bolha za male pare. Nima veze kaka guma, v glavnem da ima 4mm profila.

tony

Guru
23. jul 2007
9.811
1.579
113
" BTW pri VAG si imel od nekdaj pri večino vozil 2 oz. 3 opcije, kit, rezervno začasno platišče ali full size platišče. Prva opcija je brezplačna, druge so plačljive. Ponavadi se z full size platiščem z gumo izgubi dvojno dno."

To so novejše zadeve, na polu 6N, pred skoraj 35imi leti, si imel samo možnost zasilne rezervne gume.

OP, sicer pa boš tudi tole zasilno rezervno gumo, če bo zaradi rabe uničena, dobil na odpadu za drobiž. Tudi na Ebayju, kot vidimo na linku zgoraj, ampak bo nekaj nanesla poštnina...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.199
4.169
113
Sam sicer ne priporočam da se uporabi za rezervo rabljeno pnevmatiko (po možnosti še na nekem starem zarjavelem platišču s 100 let starim ventilčkom), ker imam celo osebno izkušnje in to celo v več primerih, ko je rezerva bila prazna, ko si jo rabil oz. je dobesedno razpadla ko se je z njo naredilo 50 km.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.199
4.169
113
" BTW pri VAG si imel od nekdaj pri večino vozil 2 oz. 3 opcije, kit, rezervno začasno platišče ali full size platišče. Prva opcija je brezplačna, druge so plačljive. Ponavadi se z full size platiščem z gumo izgubi dvojno dno."

To so novejše zadeve, na polu 6N, pred skoraj 35imi leti, si imel samo možnost zasilne rezervne gume.

OP, sicer pa boš tudi tole zasilno rezervno gumo, če bo zaradi rabe uničena, dobil na odpadu za drobiž. Tudi na Ebayju, kot vidimo na linku zgoraj, ampak bo nekaj nanesla poštnina...
Sem imel ibizo 6k in je bila original noter zasilna rezervna, BP je pa šlo noter tudi navadno platišče v ožji dimenziji (ne vem sedaj koliko, ampak 185 koliko je bila širina na avtu, je bilo malenkost previsoko - ožje homologirane dimenzije so pa ustrezale).

tony

Guru
23. jul 2007
9.811
1.579
113
Ja, verjamem.
Bom dopolnil:
" To so novejše zadeve, na polu 6N, pred skoraj 35imi leti, si imel samo možnost dobave avta z zasilno rezervno gumo."

Dalo se je naročiti tak avto z originalnimi litimi feltnami (14'', gume so bile menda 185-55-14), ampak si za rezervo dobil zasilno pnevmatiko. Verjetno je bilo to vezano na homogacijo avta z določeno maso in določenimi okoljskimi izpusti. (Polo 6N ni imel dvojnega dna prtljažnika.)

Po drugi strani pa je bilo kasneje drugače, če si na polu 9N naročil lite feltne, si dobil 4+1 rezervno lito full size v kufru.

luciano

Guru
3. okt 2011
1.868
901
113
MB
Captur 215/60 R17, to pa je dimenzija rezerve

1739216165626.jpeg