Zarzuela de mariscos

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Evo, začelo se je:) Pri naši bajti smo štartali z morskimi dobrotami. Letos že drugič. Najprej smo 1. januarja pospravili enega zobatega, tako, da lahko rečem, da se je leto začelo tako, kot je treba. Včeraj pa smo se spravili na školjke in škampe:) Na svež gorenjski zrak se je prikotalil Dentex s svojo familijo, pa smo morali poskrbet za naše lačne želodčke:)

Kar se tiče školjk, je zadeva taka, da v tem času ni ravno prava sezona, skratka svežih klapavic ni, so strupene. Zato sem pač kupil zmrznjene, že kuhane polovičke. Tako kot ponavadi, kar se morskih zadev tiče je Leclerc zakon... Zmrznjene školjke, zmrznjeni škampi in gas... Nad obema produktoma sem bil zeeeeelo pozitivno presenečen, namreč ko se zadeva odtaja lahko prijetno diši ali pa neprijetno smrdi. Zadeva je imela prav zdrav vonj, nobenega smradu nič. Takoj jutri grem še po tri škatle škampov, ker so bili enostavno odlični.
Receptura je silno preprosta - v primeren pisker se naloži školjke, se jih pokapa z malo posoljenimi pelati, posuje z naribanim sirom, doda malo origana. Zadevo naredimo v dveh ali treh plasteh. Po vrhu se naloži škampe in gas v pečico, ki je segreta na maximum. Naša na 240 stopinj... Po ene 15 minutah se pisker vzame ven, dolije deci dobrega belega vinčka, kakšne malvazije npr. in izvede obred zadnjega svetaga maziljenja škampov z olivnim oljem. Pisker nazaj v peč še za pet minut in to je to:)
Ko zarzuelo vzamemo ven jo prelijemo še s tržaško omako v ustreznih količinah damo na mizo in .... Še babnice so lizale školjkine lupine in sesale škampove glave...

Še malo slikovnega materijala... Fotkal je Dentex, pri njegovih letih se mu že malo roka trese, pa tut nič konkretnega še ni spil do takrat...

Takole lepo je zgledala zadeva v pečici:


Obred svetega maziljenja:


Fertik:


In potem še šlastica: Tiramisu. Tega pa je skup zložil Dentex, zato bo on kaj več povedal o njem...
 

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.380
307
83
Super easy način, bom sprobal, sem tud sam ljubitelj morske hrane, če druzga ne, ker je enostavno in hitro narejena. Edino količinsko je malo preveč po domače-gorenjsko, jst bi tole sam zmazal in zalil s pol litra belega na pol litra podlage
smile-1.gif
 

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Ne ne:) Nič ni po gorenjsko:) Kila pa pol školjk, kila škampov, dobre pol kile sira in kila kruha:) Pa dva jedca, pa dve babi:) Verjemi, bilo je dovolj... Aja, mogoče te je malo zmotila količina v piskru:) Zmazali smo dva taka, da ne bo pomote:) Za eno rundo je bilo preveč.
 
Nazadnje urejeno: