Žarnice crkujejo, raje vgraditi xenon?

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
ce mas lece je tidi kitajski xenon ok

se da balast stlacit v samo ohisje luci? recimo za passata 2002? koliko se balast segreje med samim delovanjem?

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Balasta v Passatovo ohisje ne bos dobil. Da se pa lahko spodaj pod luc.Se mi zdi da pri tem modelu so spodaj vdolbine za balaste ker H7 in oribinal xenon imata enaka ohisja zarometov

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
Balasta v Passatovo ohisje ne bos dobil. Da se pa lahko spodaj pod luc.Se mi zdi da pri tem modelu so spodaj vdolbine za balaste ker H7 in oribinal xenon imata enaka ohisja zarometov

imas kaksno shemo el. vezave xenon kit-a?

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
nimam, vendar ni nic posebnega.
Tisti dve zici ki sedaj gresta na zarnico priklopis na balast. Visokonapetostni kabel z balasta pa gre na xenon zarnico.
Vendar je najboljse da priklopis preko releja (zraven xenon kitov je ze ponavadi komplet kablovje) da ublazis nihanje napetosti pri vklopu balasta sicer se lahko pride do poskod krmilne enote.
Je pa v vsakem pimeru potrebnpo ohisje zarometa prevrtati z 22 ali 24 mm svedrom

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:

Je pa v vsakem pimeru potrebnpo ohisje zarometa prevrtati z 22 ali 24 mm svedrom

ce bi mi uspelo stlaciti balast v samo luc ne bi bilo potrebno vrtanje .... zato me je zanimalo, koliko se zadeva greje ....

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
toliko se ne greje da bi v zarometu kaj poskodovalo vendar je placa odlocno premalo. Je pa na kablu gumijasta prirobnica ki tocno pase v narejeno luknjo tako da je 100% vodotesno. Luknje pa naredis tam kjer je namenjeno za original xenon.

Nazadnje urejeno:

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Na avtu moram vsaka 2 meseca menjati pregoreto žarnico H7, pa razmišljam če bi vgradil en ta poceni xenon kit, ki se dobi tam za 60€.
Večinoma se prodajajo temperature 6000K, kakšna barva je to v praksi? Zelo bode v oči? Kaj se priporoča?
Če kupuješ xenon kit obvezno 4300K. Tu je še neka normalna svetloba, vse ostalo je modro in daje samo mularija na svoje rižote.
So tudi mene nasrali da sem kupil 6000K in so po enem mesecu letele ven in prišle 4300K. Sploh na snegu so 6000K ali več katastrofa...

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
KSZ
Za daljši lajf žarnic, se kupuje take z daljšo življenjsko dobo. Recimo Osram Light @ Day ali Ultra Life, ki imajo trikratnik življenjske dobe navadne žarnice.
Folk dan danes namreč raje kupuje žarnice z višjo svetilnostjo in plačajo ceno v trikrat krajši življenjski dobi žarnice.
wink-1.gif

Ogo

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.525
957
113
Mene je OSRAM (ne vem tipa, ampak čist običajna žarnica brez nadimkov) čist razočaral. Cena 4-5€/kos. Delal točno 1 teden. Žarnice H7.

Ne kupim več OSRAMA, raje iz Špara 2 kosa za 3€.

Drugače so pa tele H7 žarnice eno sranje, kar se tiče življenjske dobe. H4 so ponavadi zdržale tudi 10 let, ali več kot Avto.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Drugače so pa tele H7 žarnice eno sranje, kar se tiče življenjske dobe. H4 so ponavadi zdržale tudi 10 let, ali več kot Avto.

A res?
evil.gif
Ravno H4 najhitreje crknejo ker so to bi-lux žarnice in imaš notri dve nitki, eno za dolge in eno za kratke luči.

Glede 10 let starih žarnic pa nebi komentiral, upam da veš kako deluje volframova nitka in da z leti izgublja svetilnost. Vse več kot 2-3 leta (uporabe) stare halogenske žarnice vidno izgubijo svetilnost - vidno pomeni, da recimo če crkne ena in jo zamenjaš z "enako" nerabljeno boš opazil da sveti drugače (barva in moč svetlobe).

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Jaz sem sestri peljal avto na tehničnega, dala mi je še eno žarnico iz dežele čungalung, da jo zamenjam, ker ji ena ni delala. peljem na tehničnega in ko mi je gledal luči, je rekel tole pa ni OK (ni bila postrani ali karkol narobe vgrajena). Sva zamenjala žarnico za tisto iz rezervnega kompleta, pa je bilo OK, tko da te čunga lunga žarnice tudi če delajo, lahko svetijo zelo čudno.

LpT

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:

A res?
evil.gif
Ravno H4 najhitreje crknejo ker so to bi-lux žarnice in imaš notri dve nitki, eno za dolge in eno za kratke luči.

Sploh ni res. H4 žarnica zdrži daleč več kot H7, ravno zaradi večjih dimenzij ter posledično boljšega hlajenja. To, da ima 2 nitki v bistvu na njeno življensko dobo skoraj ne vpliva, saj vedno gori samo 1.

Po mojem mnenju pa bi bila optimalna žarnica v velikosti žarnice H4 ter z eno nitko, kar bi bilo tudi bolj ekonomično, saj skoraj nikoli ne pregorita obe nitki v H4 žarnici.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Za take kot ti obstajajo klasične žarnice, 60W še dobiš v vsaki štacuni. Ima zelo veliko prostornino!
bonk.gif

Glede stvari ki ubijajo žarnico si tudi zgrešil, sama temperatura nima velikega vpliva in koneckoncev tudi steklo s svojo toplotno "izolacijo" ne more ravno vplivat na sporščanje svetlobe. Če bi že bila temperatura problematična potem bi imele žarnice na zadnjem delu stik s hladilnimi rebri in bi se tako 500% bolje hladile, samo zdržale nebi nič več.

Žarnico ubijejo sunki, ki se zgodijo ob vklopu (če imaš težavo z napeljavo lahko pa tudi vmes). In kolikokrat se H4 večkrat preklopi kot pa H7 za kratke luči npr.? In ko crkne ena nitka je itak žarnica zanič.

So pa res posamični žarometi (aka dvojna optika) sranje ker rabiš 4 žarnice, in cena ene je ravno taka kot pri H4.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
No, ti boš že vedel, kako se zadevam streže.
priden.gif

Žarnice menjam vsak dan, zato bom verjetno bolj vedel, katere in zakaj bolj crkujejo.

In kaj je pri preklaplanju tako različnega med eno H4 žarnico z dvema nitkama ter dvemi H7 žarnicami s po eno nitko?
bonk.gif

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Mislim, da se pri H4 žarnici, ko vklopiš dolge luči izklopi nitka za kratke in vklopi nitka za dolge, pri H7 žarnicah pa se kratke luči ne izklopijo, temveč se dodatno vklopijo dolge.