Zaposlitveni sejem

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Ja najlazje je doma psa sprehajat in cakat. A ves kako sem jaz nasel sluzbo? Od vrat do vrat in puscal vizitke. Tist moment me ni nihce potreboval cez tri mesece pa. Torej? Verjamem, da je malo moznosti, ampak glede na borbo bi jaz sel povohat, ker se nikoli ne ve razen ce gre vsem brezposelnim tako dobro. Pa se nekaj, marsikdo najde zaposlitev brez vecjih tezav, s popolnoma drugacno izobrazbo kot bi jo clovek pricakoval za delovno mesto in ni govora o mestu pomocnika, tajnice itd.. Samo izkusnje, reference in pozitiven vtis, brez poznanstev in modrih kuvert. Ampak, najlazje je sedet na riti in cakat.
smile-1.gif

zmaga.gif

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Moje izkušnje s tem sejmom (kot tudi odgovor Maxi25) lahko razbereš iz mojih prejšnjih postov.
Pa izognil si se vprašanjema, ki sem ti jih postavil - takoj na začetku sta.

Mimogrede - si sploh bil na sejmu in za katero stroko/področje si se zanimal?

Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Ne, nisem bil na sejmu, niti ne poznam nikogar, ki bi bil. So pa bili pri meni tuji headhunterji, najeti s strani vsaj enega top udeleženih podjetij.

Prav tako poznam ljudi, ki so odgovorni za kadrovske (in ostale) funkcije v podjetjih. In se zagotovo ne bi strinjali s teboj, da se hodi njihova ekipa izležavat na sejem in da je to zgolj cenejša alternativa jumbo plakatu na Dunajski. Sejem traja 2 dni, en dan rabiš za pripravo, ena oseba ni dovolj... vse to stane. Noben odgovoren vodja ne bo požegnal udeležbe s figo v žepu, če kadrovskih potreb ni. Natančneje - ne bi smel, tvoja izkušnja s policijo govori drugače, ampak taki so v manjšini. Pa še za javno upravo gre, tako da...

Mi je žal, da imaš slabe izkušnje. No, saj verjetno jih ima omenjenih 95% obiskovalcev tudi. Jaz sem samo skušal vdihnit nekaj optimizma in ji svetovat, naj gre. Dobiš filing, navežeš stike, delodajalcu oznaniš svoj obstoj... navsezadnje je odvisno samo od tebe. Sejem je samo dodatni kanal, ki pride prav večini, ki nima široko razpredenih stikov. In če vse narediš kot je treba (večina žal ne), verjetnost uspeha (definirajva ga kot eno povabilo na razgovor) ni enaka zadetku na lotu, ampak mnogo večja.

In da te še jaz vprašam: zgoraj imaš link do nasvetov kaj in kako na sejmu. Kaj od tega si upošteval?

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
To je vedno zanimivo brati, ko nekdo, ki ga nekje sploh ni bilo, ve povedati vse o tamkajšnjem dogajanju.
wink-1.gif
Pa pustimo to. Ti z veseljem odgovorim, kar sprašuješ glede mojega upoštevanja nasvetov za obisk sejma : v poslovni obleki res nisem bil, vse ostalo je bilo pri roki. Zakaj sem pisal o sprehajanju med stojnicami? Celotna poanta tega sejma se vrti okoli razgovora za delo - to je tista prednost, ki naj bi jo ta sejem ponujal, njegovo bistvo pravzaprav. Težava je le v tem (vsaj moja izkušnja je takšna), da ko sem pristopil h kateremu od podjetij, so mi takoj postregli z odgovorom, da pravzaprav nič ne iščejo. Drugi scenarij pa je bil, da imajo v predstavitveni brošuri označeno, da iščejo diplomante z določenih področij, potem pa ti povejo, da sicer res iščejo, ampak ne vseh označenih profilov. Temu naj torej sledi, da kar na hodniku pričnem recitirati svoj predstavitveni govor in jim postrežem s papirji o izobrazbi in referencami, kot pravijo navodila? In kje torej nastopi ta toliko opevani razgovor?

Absolutno je res, da se nisem predstavljal vsem podjetjem (Krki ali Trimu recimo pač nimam kaj ponuditi). Prepričan sem, da omenjeni podjetji takšne dogodke znata izkoristiti in je tam tudi situacija glede rekrutiranja potencialne delovne sile drugačna. Prepričan pa sem tudi, da bi se ta kader, ki ga odkrijejo in nenazadnje zaposlijo na takšnih sejmih, lahko brez večjih težav zaposlil tudi, če bi se na delovno mesto prijavil preko katerega drugega kanala, nenazadnje tudi na slepo poslal CV na kadrovske službe iz branže. Če gre za iskan kader, je zanimiv tako na sejmu kot izven njega. Če je deficitarni kader, ne bo zanimiv nikjer. Zato sem tudi napisal, da bo socialna delavka na tem sejmu ostala na istem, kot je bila prej - torej brez službe. Razen če jo išče v drugih vodah - zato sem jo tudi "napotil" k Lidlu, ki je bil menda vsa leta doslej, letos ga pa očitno sploh ni. Ti so dejansko kazali interes za delovno silo ne glede na stroko, je pa bil takoj izpostavljen pogoj, da te pošljejo na svoje šolanje, v mojem primeru bi to bilo v Nemčijo.

In še enkrat ponavljam - nikomur ne branim, naj ne hodi na ta sejem. Pravim le, naj bodo pričakovanja nižja od tega, kar obljubljajo in propagirajo, ker je na trenutke vtis res takšen, da je vse skupaj za marsikatero podjetje zgolj reklama.

Aja, še glede policista: to je bila verjetno ena najboljših predstavitev delovnega mesta, kar sem jih sploh poslušal! Jasna, nazorna, razumljiva. Znal je pridobiti pozornost publike in jo zainteresirati za to, kar je govoril. Ponavadi mora biti publika tista, ki vrta in dreza, da izve, kar jo dejansko zanima. In nenazadnje mu štejem v plus, da je pojasnil, kako zadeve dejansko stojijo - če te nekdo ne pozna in priporoči, bo težko priti zraven. Specifika delovnega mesta je pač takšna, da je o kandidatu potrebno vnaprej vedeti kar precej več, kot lahko ugotovi kadrovska služba. In mnogo raje slišim konkreten, pošten odgovor (pa četudi ne govori meni v prid), kot pa neko sladko flancanje in nategovanje, kako je vsak dobrodošel in koristen, dejansko pa ni šans, da te bi sploh kdo resno jemal.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Zanimivo, kako negativen pristop imate nekateri.

Zaposlitveni sejem ni slaba priložnost za iskalce zaposlitve. Sicer verjetno ne za čisto vse iskalce a za tiste, ki imajo kaj ponuditi vsekakor.

Zakaj? Vnaprej se ve, katera podjetja bodo tam (prejšnji teden je bilo objavljeno celo v neki prilogi dnevnika) tako, da se lahko pripraviš in svoj CV in predstavitev (v živo) prilagodiš podjetjem, ki so ti zanimiva in se jim predstaviš v najboljši luči. Tudi, če ne dobiš službe na sejmu se te lahko spomnijo kasneje. Pa tudi sama boš imela nekaj dodatnega od tega (naučila se boš dobro predstavljati).

Se pa strinjam, da morda za maso povprečnežev tovrstni sejmi niso pravi način za iskanje službe (čeprav je tudi za njih piljenje lastne predstavitve in CV-ja lahko zelo uporabno).

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Hvala vsem za odgovore.

Še vedno ne vem kaj storiti s priporočili. Namreč od vseh podjetij, vključno s trenutnim, imam priporočila direktorjev. Ali to kaj šteje? Vzamem s sabo? Cv je potrebno znat na pamet?

Jaz sem mnenja, da je treba poskusiti in obiskat zaposlitveni sejem. Četudi ne bo nič, sem bogatejša za eno izkušnjo več.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Hvala vsem za odgovore.

Še vedno ne vem kaj storiti s priporočili. Namreč od vseh podjetij, vključno s trenutnim, imam priporočila direktorjev. Ali to kaj šteje? Vzamem s sabo? Cv je potrebno znat na pamet?

Jaz sem mnenja, da je treba poskusiti in obiskat zaposlitveni sejem. Četudi ne bo nič, sem bogatejša za eno izkušnjo več.

Priporočila štejejo!

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Tja gres, da ce ti dajo priloznost, da se izkazes. Sam bi vzel seboj vse papirje, na pamet zdrdrat CV pa ne vidim smisla, itak ves kdo si in kaj pocnes in te bojo skozi pogovor izprasali ta CV, imej pa ga seboj. Pa veliko srece!
wink-1.gif

sanco

Fizikalc
19. jul 2007
1.201
8
38
41
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Imaš morda kako bolečo izkušnjo s tem sejmom? Z organizatorjem mogoče? Ker tule si naflancal samo pljuvanje, repliciraš vsakemu s pozitivnim pristopom... zraven pa si maxi25 kot alternativo ponudil kaj? Razen sprehajanja psa, of course.

Osnovnošolska matematika je upam jasna vsakomur (malo predpostavk na pamet): 30 podjetij, povprečno 3 odprta delovna mesta na vsako. Recrutiment poteka tudi preko drugih kanalov (agencije, oglasi, priporočila, interno kadriranje) - recimo, da sejem pokrije polovico. Se pravi zaokrožimo na 50 zaposlitev, od katerih bo četrtina razgovorov iz naslova sejma. Pri 10ih razgovorih na pozicijo je to 500 razgovorov, četrtina 125.

Razgovore dobi torej 125 obiskovalcev (predpostavka, da vsak samo enega), od skupno koliko? 5000? Se pravi par procentov obiskovalcev. 95%+ pa jih odide z dolgimi nosovi. Je zato sejem slab? Ne vem, meni se zdi to pričakovan izkupiček. Lahko bi bil boljši, lahko slabši, ampak to imamo trenutno na mizi.
Enkrat sem sodeloval pri organizaciji takega sejma in malo opazoval...
Od teh 95% jih pride najmanj 50% s figo v žepu in upajo, da res ne bodo dobil kakšno službo, ker sedaj nič ne delajo pa dobijo denar.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Evo me, porka duš. Nisem šla
10.gif

Iz šihta me nikakor niso spustil, ura je bla že 17 in potem se mi je utrgal...domov prišla ob 18h
crazy1.gif

A je kdo bil? Please...Info?

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Evo, itak da mi ni uspelo jt in sm jezna ko pes. Je šla pa moja kolegica in je rekla, da mojega profila niso iskali. Bilo je v smilu: Ta trenutek ne potrebujemo, čez kake pol leta pa mogoče. WTF*?

No, nima veze. Bom se mogla potrudit drugače
cry12bpy.gif

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Je šla pa moja kolegica in je rekla, da mojega profila niso iskali.
In naj ugibam - najverjetneje je bilo v brošuri označeno, da bodo ta profil iskali.

Citat:
Bilo je v smilu: Ta trenutek ne potrebujemo, čez kake pol leta pa mogoče. WTF*?
Natančno o tem sem pisal! Kaj zaboga ima na sejmu iskati zaposlovalec, ki ne ponuja zaposlitve??? Ko pa sem rekel, da gredo mnogi tja zaradi reklame, so pa eni skakali v luft...

Citat:
cry12bpy.gif
Točno tako - glavo gor (trebuh noter, joške ven) in akcija!
wink-1.gif
Verjemi, da boš pri drugačnih načinih iskanja zaposlitve uspešnejša kot na tem sejmu!

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Evo, itak da mi ni uspelo jt in sm jezna ko pes. Je šla pa moja kolegica in je rekla, da mojega profila niso iskali. Bilo je v smilu: Ta trenutek ne potrebujemo, čez kake pol leta pa mogoče. WTF*?

cry12bpy.gif

Sej tako je na teh sejmih, zato sem tudi sam napisal, da je zguba časa. Sam se namreč spomnim, kako sem pred leti kot brezposelna oseba zgubljal čas na nekem takem sejmu.

Takšni sejmi so samo reklama za firme, nič drugega.

Nazadnje urejeno:

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Citat:
Uporabnik ovca pravi:
...Maxi25 ni potrebno jošk vn dajat
grims-1.gif
)

@Maxi: Dj mi povej, kdo zdej dela v državni firmi-ti ali sestra? Ker, če ti, nimaš slabga šihta... ?

Jst delam za švabe
grin1.gif