To je vedno zanimivo brati, ko nekdo, ki ga nekje sploh ni bilo, ve povedati vse o tamkajšnjem dogajanju.
Pa pustimo to. Ti z veseljem odgovorim, kar sprašuješ glede mojega upoštevanja nasvetov za obisk sejma : v poslovni obleki res nisem bil, vse ostalo je bilo pri roki. Zakaj sem pisal o sprehajanju med stojnicami? Celotna poanta tega sejma se vrti okoli razgovora za delo - to je tista prednost, ki naj bi jo ta sejem ponujal, njegovo bistvo pravzaprav. Težava je le v tem (vsaj moja izkušnja je takšna), da ko sem pristopil h kateremu od podjetij, so mi takoj postregli z odgovorom, da pravzaprav nič ne iščejo. Drugi scenarij pa je bil, da imajo v predstavitveni brošuri označeno, da iščejo diplomante z določenih področij, potem pa ti povejo, da sicer res iščejo, ampak ne vseh označenih profilov. Temu naj torej sledi, da kar na hodniku pričnem recitirati svoj predstavitveni govor in jim postrežem s papirji o izobrazbi in referencami, kot pravijo navodila? In kje torej nastopi ta toliko opevani razgovor?
Absolutno je res, da se nisem predstavljal vsem podjetjem (Krki ali Trimu recimo pač nimam kaj ponuditi). Prepričan sem, da omenjeni podjetji takšne dogodke znata izkoristiti in je tam tudi situacija glede rekrutiranja potencialne delovne sile drugačna. Prepričan pa sem tudi, da bi se ta kader, ki ga odkrijejo in nenazadnje zaposlijo na takšnih sejmih, lahko brez večjih težav zaposlil tudi, če bi se na delovno mesto prijavil preko katerega drugega kanala, nenazadnje tudi na slepo poslal CV na kadrovske službe iz branže. Če gre za iskan kader, je zanimiv tako na sejmu kot izven njega. Če je deficitarni kader, ne bo zanimiv nikjer. Zato sem tudi napisal, da bo socialna delavka na tem sejmu ostala na istem, kot je bila prej - torej brez službe. Razen če jo išče v drugih vodah - zato sem jo tudi "napotil" k Lidlu, ki je bil menda vsa leta doslej, letos ga pa očitno sploh ni. Ti so dejansko kazali interes za delovno silo ne glede na stroko, je pa bil takoj izpostavljen pogoj, da te pošljejo na svoje šolanje, v mojem primeru bi to bilo v Nemčijo.
In še enkrat ponavljam - nikomur ne branim, naj ne hodi na ta sejem. Pravim le, naj bodo pričakovanja nižja od tega, kar obljubljajo in propagirajo, ker je na trenutke vtis res takšen, da je vse skupaj za marsikatero podjetje zgolj reklama.
Aja, še glede policista: to je bila verjetno ena najboljših predstavitev delovnega mesta, kar sem jih sploh poslušal! Jasna, nazorna, razumljiva. Znal je pridobiti pozornost publike in jo zainteresirati za to, kar je govoril. Ponavadi mora biti publika tista, ki vrta in dreza, da izve, kar jo dejansko zanima. In nenazadnje mu štejem v plus, da je pojasnil, kako zadeve dejansko stojijo - če te nekdo ne pozna in priporoči, bo težko priti zraven. Specifika delovnega mesta je pač takšna, da je o kandidatu potrebno vnaprej vedeti kar precej več, kot lahko ugotovi kadrovska služba. In mnogo raje slišim konkreten, pošten odgovor (pa četudi ne govori meni v prid), kot pa neko sladko flancanje in nategovanje, kako je vsak dobrodošel in koristen, dejansko pa ni šans, da te bi sploh kdo resno jemal.