Zaposlitvena klima v Slo in expati

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.099
139
63
okolica mesta
Še en članek
wink-1.gif

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Citat:
Uporabnik prijam pravi:P

Plače imaš pa kr konkretne......no če boš iskal kakšnega delavca mi pa le javi, za tako plačo, pridem takoj.

[/QUOTE]

Napisal sem do 1500 neto pri 3000 mesecno (to je 35.000 bruto letno opostevaj, da to vkljucuje dodatek na delovno dobo, in druge dodatke, itd) vsaj toliko so imeli place v racunovodstvu v firmi, ko sem se delal v Sloveniji.

P

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Sweet_K, hvala da si me popravila
1.5 k neto na mesece znese pri slovenskih davki bruto letno cca 35.000, kar je 50 k USD.

Res so cene stanovanj manjse, ampak place tudi.
Jaz sem v tujini najel stanovanje za 1,5 kratno ceno stanovanja v Lj, imam pa 3x vecjo placo.

Z US referenco bi lahko poiskusila pri Deloitte oz PWC in podobnih , torej da gres v financial consulting ali audit.

Kar se je v Sloveniji spremenilo od zacetka desetletja, je da se da pogajati, ni nujno da kaj iztrzis, ni pa vec nemogoce. Zavedaj se pa da so (pri malo nadpovprecnih placah) davki enormni in da je zdravstvo in sociala za en k.

P

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
dej ne sanjajte od 1500€ neto hudiča no.....tok imajo mag. in dr.....

sweet : OSTANI TAM!

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Primzi pravi:
Napisal sem do 1500 neto pri 3000 mesecno (to je 35.000 bruto letno opostevaj, da to vkljucuje dodatek na delovno dobo, in druge dodatke, itd) vsaj toliko so imeli place v racunovodstvu v firmi, ko sem se delal v Sloveniji.

P

Napisal si, da ima nek povprečen računovodja cca. 3.000 € bruto (glede na tvoje pisanje takmu ni potrebno poznati zakonodaje in hoditi po robu zakonitosti), če si pa nadpovprečen pa 2x toliko.

No, če mi daš 1500€ neto, pa da mi za to po tvoje ni potrebno biti nadpovprečen oz. kakor ti praviš...mi ni potrebno poznati zakonodaje in hoditi po meji zakonitosti, takoj pustim svoje delo in pridem delat k tebi........samo, da ne bo potem zvonila budilka in se bo nekdo zjutraj zbudil.

No načeloma lastnosti tistega ki po tvoje zasluži 6.000€ bruto, daj k tistemu, ki dela za 3.000€ bruto pa boš nekje tam tam, z zadolžitvami in plačo....no morda bi nekdo, ki je res samostojen računovoja in ne nek saldakontar dobil cca. 2000€ bruto (1.300 neto), nikakor nek povprečen (samostojni) računovodja, ki mora med drugim tudi poznati vso aktualno zakonodajo in mora tudi vedeti kje je meja med zakonitim in nezakonitim ter optimizirati tisto zakonitost ne bo videl plače 6.000€ bruto. Za tako plačo bo moral nekdo v računovodstvu biti pošteno pošteno nenadomestljiv.

Epodjetnik

Pripravnik
15. avg 2007
58
0
6
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
Je pa ena velika razlika med SLO in US. Pri nas je veliko jambrovcev.
Pod tole se pa kar podpišem!
Že skoraj celo življenje si sam služim plačo (lastno podjetje), ampak sve o svemu, ni slabo.
Me zanima koliko od teh ljudi, ki stalno jamrajo, je dejansko delalo v tujini...no ja koker koli, kar ostani v US - top of država :S

mistique

Guru
16. jun 2009
14.064
1.860
113
Emona / Carnium
A ni pri nas tako, da eni jamrajo, drugi prodajajo meglo. Oboji so škodljivi. Tretji so tisti, ki se brigajo zase, delajo in so zadovoljni z lastno uspešnostjo (povprečno ali nadpovprečno).

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Kakšno je stanje pri nas pove tudi hitri pogled na stran sončne uprave cca prostih 1000 delovnih mest v LJ, aktivnih iskalcev v LJ baje 10.000. Do the math.
IMHO - ostani raje v ZDA.
Najemniško stanovanje v LJ - če imaš srečo lahko najdeš dobrega dolgoročnega najemodajalca, drugače se seliš na vsake x let. Zato pri nas vsi kupujejo->neurejen trg.
So tudi plusi življenja tukaj (odvisno od človeka kako hitro se prilagodi), ampak minusov je ohromno. ;-) Najbolj nepremostljiv zame pa je zaplankanost in ozkoglednost (večine) folka. Pa shopping po ameriško pri nas, je možen samo na internetu, ponudba tukaj je na ravni socializma, če jo primerjaš z drugimi državami zahodno od nas....

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Narobe gledas: prostih mest je malenkost cez 1000 v celi drzavi, uradno brezposelnih malenkost manj kot 100000, potem pa se tisti, ki so jih ze uspesno pometali iz evidence.

V Ljubljani je razpisanih delovnih mest dobrih 300.

Vir: http://www.ess.gov.si/

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
45
Ljubljana
Big 4 v Sloveniji tudi ni niti senca tistega kar predstavlja na zahodu oziroma cez luzo. Posebej kar se tice plac.