Zaposlitvena klima v Slo in expati

Sweet_K

Zelenc'
22. sep 2010
3
0
1
Od 2003 zivim v ZDA in razmisljam, da bi se vrnila nazaj v Slo. Med tem casom sem koncala dodiplomski studij financ in racunovodstva ter pridobila okoli 4 leta delovnih izkusenj na istem podrocju.
Firma pri kateri delam se je ravnokar zdruzila z drugo in se bodo s tem mesecem zacela odpuscanja. Verjetno bom tudi jaz na listi.
Torej- sem pred odlocitvijo- ali najdem tukaj nekaj drugega ali pa poskusim najt sluzbo v Slo/ EU.

Kaksna je kaj zaposlitvena klima v Slo v financah? Tukaj stvari niso roznate, ampak se se vedno da kaj najt. In kaksne so povprecne place ljudi v financnem sektorju? Strah me je,da bi npr. sla nazaj in bi mi delodajalci ponujali 1K evrov na mesec (kar je glede na to koliko me je stala izobrazba konkretno premalo da bi sla nazaj) ali pa da celo ne bi dobila nicesar, ker bi bila 'predraga'/'preizobrazena.'

Mnenja? Izkusnje?

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Moje mnenje.... Če imaš možnost ostat tam ostani ker tle je vse v ....saj veš kje.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.013
6.197
113
Če imaš možnost ostati v ZDA, ostani tam, druga možnost je nekje v severnem delu EU. V Slovenistan pa NIKAKOR ne hodi. Žal ti bo kilikor si dolga in široka. Že prej ni bilo v redu, sedaj ko so komunajzarji na oblasti je pa res vse v dreku.

Naj ti samo omenim eno bolano zadevo. Pred kratkim sem napredoval v v službi za no khm, recimo bruto tam 100-200 eur. Ker sem s tem prestopil v višji dohodninski razred, mi sedaj odštejejo več davkov, več prispevkov itd, in na koncu dobim ven enako netto plačo. Lopovščina brez primere. Me zanima kako je to v ZDA rešeno.

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
uf.... jst ne bi razmišljal v smeri SLO. Sej ne da nam ni OK, ampak davki, plačilna disciplina, zelo majhen RVC pri prodaji, delo ni vredno skoraj nič.... pa nekako imam občutek, da gre še na slabše!

A ja pa če ti je 1k plače premalo ti tudi 1,3 ne spremeni dosti. In to je že solidna plača...

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Mogoče res, ampak z 1,3k€ se v SLO že da preživet kar brez težav, z še ene 500€ več si na konju. S kako tako plačo v ZDA si pač kvečjemu revež, pa tudi s stališča življenjske klime ni v ZDA nič kaj rožnato. No za ZDA ne vem, za Kanado pa ja in tam je siituacija daleč od lepe, kot je bila včasih.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
ameriški sistem financ in slovenski sistem financ se razlikuje
dvomim, da lahko pri nas dobiš večjo plačo kot 1.5 k€ netto razen če imaš srečo
pozabi na slovenijo, ostani tam kjer si ali pa idi v kanado

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Sweet_K pravi:
Strah me je,da bi npr. sla nazaj in bi mi delodajalci ponujali 1K evrov na mesec

Nikar ne skrbi, ce ne bosta ata ali mama kaj zrihtala, se to precej verjetno ne bo zgodilo.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
čudi me da sploh tak tumasto razmišljaš in sprašuješ. meni na kraj pameti nebi padlo da se vrnem v slovenistan in se tukaj zaposlim. ostani kje si, ali pa nekam v Z evropo. če te matra domotožje, idi v neko obmejno jodlarsko mesto, pa si za nedeljsko kosilo doma v slo
wink-1.gif

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Seveda se tudi na področju financ in računovodstva v SLO da dobiti dobro plačano službo.
Podjetja nastajajo, se spreminjajo, rastejo. Marsikatero rastoče podjetje bi znalo biti zainteresirano za tujega izkušenega strokovnjaka (če to si), samo predstaviti mu moraš svoje ideje. Kaj ponujaš razen zelo dobrega znanja angleščine?
Plača bruto bi lahko bila hitro 3 ali 4k EUR, kar je neto v SLO približno polovico manj.

Zakaj si ne pogledaš malo SLO zaposlitvenih portalov in se obrneš na tiste, ki tvoj profil iščejo? Kontaktiraj jih in se predstavi, pa boš najbolje "potipala", koliko imaš možnosti. Saj danes večina komunicira po mailu.

19. jul 2007
2.894
1.609
113
Citat:
Uporabnik Sulc pravi:
Seveda se tudi na področju financ in računovodstva v SLO da dobiti dobro plačano službo.
Podjetja nastajajo, se spreminjajo, rastejo. Marsikatero rastoče podjetje bi znalo biti zainteresirano za tujega izkušenega strokovnjaka (če to si), samo predstaviti mu moraš svoje ideje. Kaj ponujaš razen zelo dobrega znanja angleščine?
Plača bruto bi lahko bila hitro 3 ali 4k EUR, kar je neto v SLO približno polovico manj.

Zakaj si ne pogledaš malo SLO zaposlitvenih portalov in se obrneš na tiste, ki tvoj profil iščejo? Kontaktiraj jih in se predstavi, pa boš najbolje "potipala", koliko imaš možnosti. Saj danes večina komunicira po mailu.

Na žalost so to bolj mokre sanje. Državljanka EU-12, več kot leto delovnih izkšenj v enem finančnem centru Evrope (ne v matični državi), tukaj seveda brez službe.

Na originalno sporočilo - ne hodi sem. Edina rešitev je stric/teta na pravem položaju, glede na to da sprašuješ informacije na forumu, verjetno tega nimaš.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Kaj pomeni jurja eur v Ameriki ali pa pri nas je velika razlika. Fiksni (nujni) stroški so pri nas čist drugačni. Sicer tega nisem računal za ZDA ampak za NZ in sem ostal doma. Ni bila dosti višja plača stroški pa ...
Drugače pa smatram, da če želiš in znaš delat najdeš dobro delo tukaj ali pa tam. Samo je pa dosti lažje če je teta ali stric na pravem mestu.
Je pa ena velika razlika med SLO in US. Pri nas je veliko jambrovcev.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Citat:
Uporabnik johan_blond pravi:

Na žalost so to bolj mokre sanje. Državljanka EU-12, več kot leto delovnih izkšenj v enem finančnem centru Evrope

Sicer posplošujem, ampak meni se eden s 4-letnimi izkušnjami lažje proda za strokovnjaka kot z enoletnimi.
Predvsem je pa odvisno, kaj si se v tem času naučil.

Se strinjam s tistim, ki je napisal, da je v SLO precej jambrovcev. Nesorazmerno več v primerjavi s priložnostmi.
Poglej si za neko splošno primerjavo tole:
Newsweek ocene držav po par kriterijih

Z vidika državljana SLO pa še posebej pozdravljam tvoj morebitni prihod v Slovenijo - da se popravi razmerje tistih, ki bi radi kaj dosegli, v primerjavi s tistimi, ki samo jadikujejo in čakajo, kaj se jim bo prineslo!

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Ooo, pozdravljena.
smile-1.gif
Imaš še vedno volkswagna? Kar se pa tile tvojega vprašanja - v Slovenijo najbrž ne bi hodil, vsaj kar se zaposlitve tiče. Zdej, če so kakšni drugi razlogi, je pa drugo vprašanje. Verjetno pa veš, da je slovenski sistem drugačen kot ameriški in imaš, ko dobiš neto plačo, že plačne vse prispevke (pokojninsko, invalidsko, zdravstveno zavarovanje - razen dodatnega, ki je manj kot 30 evrov mesečno).

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Jaz sem pa iz obratne smeri krenil iz Slovenije v Zahodno evropo in po svoje razumem, da se zelis "vrniti", ce ti moznosti in dohodki v tujini ne odtehtajo "domacnosti".

Kar se tice Slovenije, se moras zavedati, da so mnoge stvari bistveno drugacne po skoraj desetletju v tujini.
Ce gres v Lj te stanovanje stane bistveno vec kot v ZDA, ce gres na periferijo pa se bos verjetno morala voziti v sluzbo.

Doloceni stroski v Slo so bistveno nizji kot v zda (npr restavracije, kultura, itd) doloceni so pa bistveno drazji: avtomobili, bencin, hrana, obleka, tehnika.

Kje bi v SLO zivela, imas svoje stanovanje ali ga racunas najeti oz kupiti? Moras vedeti, da je situacija se veliko slabsa kot je bila. Predpostavi, da moras kupiti 2-3 sobno stanovanje in vzames hipoteko za 20 let - racunaj da bos odplacevala vsaj 1K na mesec kredita.

Koliko pa zasluzis v ZDA?

Nek normalen racunovodja v racunovodskem servisu bi lahko zasluzil do 3000 bruto (1500 neto) (ampak to znese 50.000 letno USD).

Dober racunovodja bi lahko zasluzil 2x toliko, ampak potem se moras poznati na Slovenske predpise in po knjizenje na robu zakonitosti, ker ti bo 30000 vec na leto placal samo nekdo, ki mu bos s svojim knjizenjem 3- krat toliko privarcevala.

P

Nazadnje urejeno:

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Primzi pravi:
Nek normalen racunovodja v racunovodskem servisu bi lahko zasluzil do 3000 bruto (1500 neto) (ampak to znese 5000 USD).

Dober racunovodja bi lahko zasluzil 2x toliko, ampak potem se moras poznati na Slovenske predpise in po knjizenje na robu zakonitosti, ker ti bo 30000 vec na leto placal samo nekdo, ki mu bos s svojim knjizenjem 3- krat toliko privarcevala.

P

Plače imaš pa kr konkretne......no če boš iskal kakšnega delavca mi pa le javi, za tako plačo, pridem takoj.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Ce je samo sluzba potem se Slovenije ogni, ce nimas nekih hudih adutov v rokavu. Ali ostani kjer si, ce zivis dobro oz. bi lahko se naprej, sicer si domovino najdi kje drugje, denimo v kateri izmed urejenih drzav EU. Slovenija to ni.

Sweet_K

Zelenc'
22. sep 2010
3
0
1
Hm, zanimivi odgovori. Izgleda da se vsi bolj nagibate k 'ne hodi nazaj' ....

Citat:
Uporabnik Primzi pravi:
Kar se tice Slovenije, se moras zavedati, da so mnoge stvari bistveno drugacne po skoraj desetletju v tujini.
Ce gres v Lj te stanovanje stane bistveno vec kot v ZDA, ce gres na periferijo pa se bos verjetno morala voziti v sluzbo.

Doloceni stroski v Slo so bistveno nizji kot v zda (npr restavracije, kultura, itd) doloceni so pa bistveno drazji: avtomobili, bencin, hrana, obleka, tehnika.

Kje bi v SLO zivela, imas svoje stanovanje ali ga racunas najeti oz kupiti? Moras vedeti, da je situacija se veliko slabsa kot je bila. Predpostavi, da moras kupiti 2-3 sobno stanovanje in vzames hipoteko za 20 let - racunaj da bos odplacevala vsaj 1K na mesec kredita.

Koliko pa zasluzis v ZDA?

Nek normalen racunovodja v racunovodskem servisu bi lahko zasluzil do 3000 bruto (1500 neto) (ampak to znese 5000 USD).

Kolikor sem gledala, me stanovanje v LJ stane precej manj kot tukaj, AMPAK...je pa res, da bi verjetno tudi zasluzila manj, tako da bi po vsej verjetnosti res naneslo na vec.
Zelj po svojem stanovanju pa nekako nimam in se zagovornik podnajemnistva, ker mi to daje vecjo mobilnost in manj skrbi. Ni mi v interesu (se) kupit bajto in se po moznosti se zapufat za 30 let.

Kam bi se preselila je verjetno od sluzbe- najraje MB ali pa LJ. Slovenija je pa ravno tako majhna, da ni nek problem recimo zivet MB, delat pa v MS (ce se kaj najde tam).

Tukaj zasluzim toliko da imam ok zivljenje- ne valjam se v $, slabo mi pa tudi ravno ne gre. Ce sem pa cisto odkrita, imam verjetno precej vec ko pa povprecna slovenka izpod 30 , ki se vzdrzuje 100% sama. Imam svoj avto, 2 sobno stanovanje za sebe in mi na koncu meseca po svojih racunih in stroskih se kaj ostane na racunu. Se ne pritozujem glede materialnih stvari.

Ni mi jasno kako je lahko 1.5K eurov isto kot 5K dolarjev
shocked-1.gif
Kupna moc? 1.5K evrov ni ravno veliko ce za stanovanje placujes 400-500 evrov na mesec samo najemnine (kar sem gledala je vecina najemnin v MBju).

Koliko pa imajo ljudje place v financah in ne racunovodstvu?