Zapiranje s.p.

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Ko izstavim zadnje račune, lahko že takoj zaprem s.p. ali moram slučajno počakati, da dobim vse nakazano? Poslovni TRR bom seveda pustil dokler ne dobim nakazano.

22. jul 2007
1.400
57
48
Citat:
Uporabnik karamarko pravi:
Ko izstavim zadnje račune, lahko že takoj zaprem s.p. ali moram slučajno počakati, da dobim vse nakazano? Poslovni TRR bom seveda pustil dokler ne dobim nakazano.
Si pa res dolgo bil podjetnik...
ime spletne strani
evil.gif

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Bogi ste si eni. Nimate pojma kaj je bil namen s.p.-ja oz. kaj ni bil.. ampak najboljše si je zamislit najslabši možni scenarij za sonarodnjaka in se naslajat. Klasična slovenceljska.
priden.gif
Da mu je šlo vse po planu, to ne pride v poštev.. Vsakmu svoje.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.368
5.648
113
Javi se kaksen je postopek zapiranja...pa kolk stane ta spas...tnx

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.055
204
63
V tako kratkem času odpreti in zapreti s.p. je lahko samo zaradi natega nekoga. Ali pa da si se pobahal pred kakšno bejbo, da si privatnik.
sprasujem se.gif

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Zapiranje je brezplačno, to lahko narediš preko vem točke na internetu. Potem samo še počakaš na sklep ki ga dobiš po pošti in to je to.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.368
5.648
113
Mrzlo vedno pase...sam dela cez glavo...ob petkih zvecer ko pa jaz razduzim mors pa ti pravlce za lahkonoc brat
tongue-1.gif

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
@KameleON

Odpiranje in zapiranje najlažje opraviš na eni od točk eVem/Ajpes. Vse se zrihta v max. pol ure. S seboj morš imet osebno, davčno pa če nisi samo ti lastnik nepremičnine na kateri boš imel prijavljen s.p., tudi soglasje solastnika(ov). Jaz sem poskušal uredit online ampak se je zapletalo pri el. podpisu obrazcev in se mi ni dalo zajebavat.

Če se prvič vpišeš v poslovni register (ne, če si prvič polno zavarovan iz naslova s.p.), potem boš plačeval samo 50% PIZ, naslednje leto 70%. V zavarovanje se lahko prijaviš online na edavki. Priporočam, da se odločiš za normiranca. Več o tem si lahko prebereš. Bistvo pa je, da ti ni potrebno vodit računovodstva (samo izdane račune - prihodke), plačaš pa 4% davka od celotnega prihodka.

Zapreš brezplačno. Greš na eVem in urediš v pol ure. Potem si moraš odjavit zavarovanje iz naslova s.p. in si ponovno uredit zavarovanje iz drugega naslova. Najlažje vse urediš fizično na enoti ZZZS. Na davčno moraš pa oddat vse potrebne obrazce/obračune. Papirologijo moraš hranit mislim, da 5 let.

*Ob odpiranju te bo referentka vprašala kakšni so pričakovani prihodki in odhodki. Na podlagi dobička ti bodo na davčni izračunali akontacijo dohodnine. Jaz sem se odločil za 0 prihodkov, ker je šlo za kratko obdobje (nekaj projektov) in posli niso bili 100% zagarantirani. Hkrati se mi pa tudi zdi brezveze kreditirat državo, če mi to ni potrebno. Plačaš toliko kot moraš in ko moraš. Dobiš pa od davčne poziv za obrazložitev zakaj pričakuješ 0 dohodkov, tako da je bolj elegantna rešitev, da referentki rečeš, da boš imel 10€ prihodkov in 9€ odhodkov in imaš mir, če ne želiš plačevat akontacije prvo leto oz. boš nakazal davčni 0,01€ na 3 mesece, ostalo pa ob obračunu za preteklo poslovno leto.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Nisem računovodja, sem pa s.p. in nisem normiranec, zato ne poznam teh reči do potankosti. Kako se pri normirancu izračuna dohodnina, glede na to da ni potrebno nižati dohodka na podlagi stroškov, ampak se samo plačuje pavšal od izdanega računa?

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Priznajo ti 80% odhodkov (od prihodkov). Davek na dobiček je pa 20%. Torej plačaš davek na dobiček 4% od letnega prihodka in je to to. Se ti ne šteje v dohodnino kot fizična oseba. Vodiš pa samo evidenco izdanih računov na podlagi katere na koncu leta narediš obračun.

Primer: 20.000€ (prihodkov) x 0.04 = 800€ davka na dobiček (osnova za izračun akontacije dohodnine)