Zapiranje s.p ja

I

Izbrisan uporabnik 474

Hja gelj, pač tako je. S.p. imamo po eni strani to "prednost", da denar obračamo kot se nam zahoče, ostanki in dobički so večji. Lahko plačujemo minimalne prispevke, ostanek je naš... Seveda pa ima s.p. tudi svoje "temne" plati in ena izmed teh je tudi tale, ki jo omenjaš.

Da je bil pošten pa plačeval DDV in svojega delavca - hja, saj drugače pri s.p. nit ne gre. Ne plačaš prispevkov? Bum, čez max. en teden blokada. Ne plačaš DDV? Bum, blokada. D.o.o. je pri prispevkih bolj "fleksibilen."

Tudi meni je šlo pri s.p. v času recesije na slabše. Sem preoblikoval v popldanca in si poiskal službo. Vrhunsko. Plačam tistih 60€ prispevkov, zavarovan sem pri firmi, plačo dobim, kar pa je preko s.p. (delam vseko preko računov, na črno nič) plačam DDV (sem zavezanec), 20% pustim zaradi dohodnine ostalo pa v žep - "štipendija..."

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
Žal poznam primere, ki so tukaj brez dohodka, ves dohodek pa se jim neobdavčeno nabira na računu v tujini. Jaz plačujem drag vrtec, otroških itak ne dobim ker sem prebogat, on pa cuza vse te zadeve in zbira vse te transfere, poleg tega po obnavlja bajto ipd.

To je pa druga plat zakej temu tako, da potem pač naredijo nekje zlati rez. Zahvalimo se pa lahko takim davkoneplačevalcem. Pa še in še bi lahko našteval, začenši z davčnimi dolžniki, ki jim država ne pobere kar se pobrati da.

Nisem pisala v prvem postu cele zgodbe, ker sem mislila, da bo odgovor ja ali ne zadostoval
smile-1.gif

Zadeva je taka, kot ŽAL pri kar dosti S.P.jev v zadnjih letih.

Posel mu je že par let nazaj (ob začetku recesije) začel slabeti. Tako, da si zadnjih par let niti "normalne" plače ni izplačeval, kej šele kaj več, ali kot vas dosti naivnežev tukaj misli, kako si mali s.p.-jčki lahko kam nalagamo svoj dobiček
uf-1.gif
.
Ker je bil (očitno) NEUMNO prepošten in je raje vse plačeval delavcu in državi, ne pa izkoriščal delavca, ali neplačeval DDVja ter si polnil nekje nek svoj račun.

Sedaj je posel tako bogi, da je že nekaj časa nazaj odpustil delavca. Dobička ni niti toliko, da bi lahko on sam živel iz tega.

Tukaj je že sedaj kar nekaj mesecev iskal posel, a ga žal ne najde z njegovo izobrazbo. V tujino NE gre delat, NE gre fušat... prepošten tip človeka (zopet ŽAL. Ker očitno moraš biti dan-danes baraba, da ti gre fajn). Zakaj gre v tujino ne bom povedala, ker nočem da se ne izve, o kom se pogovarjamo.

Ker tukaj nima trenutno službe, s.p. bo zaprl, da nima še teh stroškov, je pač upal na vsaj neko povračilo ob izgubi posla. On je enako izgubil posel in poslednično s.p. kot nekdo, ki ga da delodajalec na cesto.

Če mu pač ni šlo fajn oz. se vidi da je imel težave s poslovanjem potem lahko SP zapre in zaprosi za nadomestilo. Rabil pa bo neke oprijemljive podatke. Če si pač ni "izplačeval" plače oz. je promet poslovanja negativen je to tudi (lahko) zadostni razlog da dobi nadomestilo. Samo preden naj zapre naj gre do ustreznega uradnika da mu pove kako pa kaj, v vsakem primeru se bo njegovo "vlogo" reševalo glede na objektivna dejstva (skratka vse je v tem kako ima urejene papirje iz katerih je vidno da zapira ker "ni za preživet").

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Papirje (torej bilanco) ima tako, kot je bilo dejstvo. Pravi, da ni prirejal, ker NI kaj prirejat bilo
crazy1.gif

Kolikor je pravil, je bilo zadnjih par let cca 2.000eur dobička na LETO.

Pa saj se bo verjetno sprijaznil s tem, če je pač tak zakon.
Mu bom pa svetovala, naj gre vseeno do nekoga, ki je pristojen za to.

I

Izbrisan uporabnik 474

Čaki čaki, če je ostalo 2.000€ dobička, to pomeni da je lahko normalno živel (porabljal) pa še mu je ostalo.. Ali jaz narobe razumem?

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.014
-1.287
113
<<<Ker tukaj nima trenutno službe, s.p. bo zaprl, da nima še teh stroškov, je pač upal na vsaj neko povračilo ob izgubi posla. On je enako izgubil posel in poslednično s.p. kot nekdo, ki ga da delodajalec na cesto.

s.p. ni najboljša oblika stusne organiziranosti za dejavnost. Zavede to, da kapita ni potreben.
nahrung002.gif

V bistvu je s.p. najbolj zajebana varianta.
grims-1.gif

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Se da. Zahteva pa potrpežljivost, jasen jezik na papirju, trmo pisanja pritožb na generične zavrnitve in kakšel Excel graf
smile-1.gif
.

LP,
PIC

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Za 15 let + en mesec delovne dobe.

Moj sin je dobil nadomestilo po zaprtju s.p., ker je imel samo enega "delodajalca" - klasika sedanjih zaposlitev. So mu rekli na Zavodu RS za zaposlovanje, da bi moral prej misliti na več "opcij" pa je vseeno dobil.

Nazadnje urejeno: