Zanesljivost novih PSA 1,5 BlueHDI motorjejev

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.764
1.904
113
Nekako so mi izrazi v avtomobilizmu znani. Ampak kaj za vraga je arbu cam?

Če verjamemo AI, je tole:

ARBU CAM pri BlueHDi motorjih se nanaša na sistem Adjustable Roller Blind Unit for CAMshaft, kar pomeni nastavljivi sistem odmične gredi z loputo (ali žaluzijo). Gre za spremenljivo krmiljenje ventilov oziroma variabilno faziranje odmične gredi, ki optimizira delovanje motorja glede na obremenitev in hitrost vrtenja.

Ta sistem pomaga pri:
✅ Zmanjšanju porabe goriva
✅ Boljšem navoru pri nizkih vrtljajih
✅ Nižjih emisijah dušikovih oksidov (NOx)

Uporablja se pri dizelskih motorjih PSA BlueHDi, ki vključujejo SCR (Selective Catalytic Reduction) za čiščenje izpušnih plinov z AdBlue tekočino.

Če imaš težave z ARBU CAM, lahko gre za okvaro aktuatorja, zapacano olje ali težavo s senzorji. Pogosto pomaga menjava olja in uporaba prave viskoznosti.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.729
11.664
113
danes ravno članek, da je tole tudi kar za puretechom... bogo bogo.
moraš bit pazljiv na kovinski zvok... fakinšit.

B81

22. jul 2007
38.365
11.465
113
Če verjamemo AI, je tole:

ARBU CAM pri BlueHDi motorjih se nanaša na sistem Adjustable Roller Blind Unit for CAMshaft, kar pomeni nastavljivi sistem odmične gredi z loputo (ali žaluzijo). Gre za spremenljivo krmiljenje ventilov oziroma variabilno faziranje odmične gredi, ki optimizira delovanje motorja glede na obremenitev in hitrost vrtenja.

Ta sistem pomaga pri:
✅ Zmanjšanju porabe goriva
✅ Boljšem navoru pri nizkih vrtljajih
✅ Nižjih emisijah dušikovih oksidov (NOx)

Uporablja se pri dizelskih motorjih PSA BlueHDi, ki vključujejo SCR (Selective Catalytic Reduction) za čiščenje izpušnih plinov z AdBlue tekočino.

Če imaš težave z ARBU CAM, lahko gre za okvaro aktuatorja, zapacano olje ali težavo s senzorji. Pogosto pomaga menjava olja in uporaba prave viskoznosti.
VTEC po domace?

• Všeč mi je
Reactions: tony in Kamele0N

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.764
1.904
113
Saj tudi bencinar ima jermen v olju le zaradi emisij in porabe. Da ne govorimo o adblue, dpf, egr in ostalem sranju.

• Všeč mi je
Reactions: Gatto

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.900
4.504
113
Izpolnili so vse pogoje za električno mobilnost, ker vsepovsod kjer vgradijo motor na notranje zgorevanje je kabuuum.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.383
1.464
113
Ravno sem zacel pogledovati za 5008, letnik 2023. Zaradi 3 isofixov zadaj. Puretech takoj obvoz, zdaj pa se 1.5 dizel obvoz. Wtf naj clovek sploh se gleda.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

mevden

Pripravnik
17. dec 2014
137
20
18
Ravno sem zacel pogledovati za 5008, letnik 2023. Zaradi 3 isofixov zadaj. Puretech takoj obvoz, zdaj pa se 1.5 dizel obvoz. Wtf naj clovek sploh se gleda.
Nekaj iz vw grupe. Pod črto se vedno ljudski, zanesljivost dobra neglede kater motor uzameš, servisi na vsakem vogalu, motorizacija kar želiš..se ne ustavijo pri 130 max konjičkov......samo lep primerek če gledaš rabljenega..in gasa.

• Haha
Reactions: Kamele0N in shift