Zanesljiv telesni termometer?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Zdajle sva bila oba z mojo bolna ker neka viroza razsaja in po cca 10 dneh imava še vedno oba termperaturo cca 37,1-37,4 če je verjeti termometru...
Model je tale Braun: http://www.manualslib.com/manual/20605/Braun-6022.html?page=1#manual
Fora je v temu, da se že oba počutiva ok.

V navodilih tega Braun ušesnega termometra piše, da je normalen razpon 35.9 – 37.6 °C ?
No sem danes nabavil še en predrag (35€) termometer Nuvita 2086: http://goo.gl/4N0b4

Ta pa še bolj čudno kaže. Na čelu cca 37,4 v ušesu pa 36,0 ?
bonk.gif

A se kdo toliko spoza na te zadeve, da malo razloži kako in kaj, ker jaz sem od nekdaj mislil da je idealna temp 36,6.

No jutri grem pa še po en oldschool termometer, da vidim kaj živosrebro pravi.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Tisti oldschool živosrebrni termometri imajo nad 37,0 označeno kot rdečo območje. Je pa telesna temperatura precej odvisna od človeka do človeka. En bo imel 37,5 in se bo počutil OK, drugi pa bo že pri 37,0 imel krizo. Pa upoštevati moraš tudi dnevna nihanja temperature - zvečer imaš načeloma višjo kot zjutraj.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
948
136
43
Mislim, da so termometri bistveno manj problematični od načina merjenja.
MENDA je najbolj zanesljiva meritev v riti. Če ti ni do tega, da bi hodil okrog s termometrom v riti, priporočajo meritev pod jezikom (menim, da je to najbolj smiselna domača meritev). Naslednja točka po zanesljivosti je za ušesom, v ušesu itd. Pod pazduho izmerjena temperatura je menda 0,5 do 1 stopinjo nižja od tiste v zadnjiku. Čelo je zelo odvisno od temperature prostora, nedavnih dejavnosti, sevanj,... zato je zelo nezanesljivo.
Mi smo en čas kupovali ovakve in onakve termometre. Zdaj smo se sprijaznili s tem, da odrasli merimo pod jezikom, otroci (ker so še zelo majhni) pa v ušesu.
Živosrebrni termometer (saj ne, da bi ti ga priporočal) boš v EU težko dobil, lahko ga kupiš na Hrvaškem.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.414
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Zdajle sva bila oba z mojo bolna ker neka viroza razsaja in po cca 10 dneh imava še vedno oba termperaturo cca 37,1-37,4 če je verjeti termometru...
Model je tale Braun: http://www.manualslib.com/manual/20605/Braun-6022.html?page=1#manual
Fora je v temu, da se že oba počutiva ok.

V navodilih tega Braun ušesnega termometra piše, da je normalen razpon 35.9 – 37.6 °C ?
No sem danes nabavil še en predrag (35€) termometer Nuvita 2086: http://goo.gl/4N0b4

Ta pa še bolj čudno kaže. Na čelu cca 37,4 v ušesu pa 36,0 ?
bonk.gif

A se kdo toliko spoza na te zadeve, da malo razloži kako in kaj, ker jaz sem od nekdaj mislil da je idealna temp 36,6.

No jutri grem pa še po en oldschool termometer, da vidim kaj živosrebro pravi.

Kako se obnese tale Nuvita 2086? Gruntam, da bi kupil nekaj takega za merit vročino zame, partnerko in dojenčico.

Idealna temperatura pomojem ni ena fiksna, ampak je razpon recimo 36 - 37,.

Nazadnje urejeno:

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Ja ta Nuvita je zelo hiter (cca 1 sekundo rabi), kaže pulz, ampak kaj ti vse to pomaga, če ne veš a kaže prav ane.

To je podobno kot multimetri pri elektroniki. Če kupiš nek cheapshit, potem nikoli ne veš ali je meritev pravina. Stem da tam je tako, da če daš 200€ za Fluke potem imaš zelo veliko zaneljivost meritve, medtem ko pri telesnih termometrih očitno tudi 35€ ni dovolj.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.121
654
113
midva sma skor doktorirala iz termometrov. imama braunovga za pod pazduho in rit imama beurer za pod pazduho in rit imama tudi braun za ušesa.

tisti za ušesa nikoli ne kaže prav. enkrat kaže 35,6 enkrat 36,8. nikolne veš kaj je prav in kaj ne.
otrokom se meri v ritki kjer moreš odbiti 0,5 stopinje, taveliki se meri že pod pazduho. pri 3,5let stari hčerki je v ritki kazalo 37,4, pod pazduho pa 38.
res več ne vem keri je pravi in kak prav izmeriti temperaturo. res ne.
znorela sma skor zraven tega.
tk da odsvetujem ušesne termometre, prav tako so mi tudi rekli to v lekarni, zdravnica je rekla pa merite v ritki dokler otrok to pusti.

lp

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.364
87
48
Moje izkušnje pri merjenju temp. v ušesu je, da je zelo pomembna postavitev termometra. Ker pri dejanskih 39 C z merjenjem v ušesu, izmerim enkrat 37,5 C, drugič 38C, zato večkrat ponovim in vzamem najvišjo meritev. Potem eni pravijo, da moraš še odštet 0,5 C,da dobiš "pravo" temp.
Tako da na koncu delat znanost iz termometra je brezveze. Tudi živosrebrni vprašanje če so bi umerjeni, pa se takrat nobeden ni kaj dosti sekiral.

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Tudi mi imamo Brauna. Imamo podobne probleme ker kaže različne temperature a smo se navadili da vse kar je pod 37,1 je ok. Za natančnejšo temperaturo imamo klasičnega starega živosrebrnega, ki kaže za moje pogjme najbolj natančno ali pa je le stvar navade. Ker je bila tašča v dvomih je nabavila še enga "hudega" za v uho (firme ne vem a je bil v lekarni čez 50€) in kaže podobno kot Braunov tako da.... Verjetno so rektalni najbolj natančni, a tudi neprijetni sploh če je otrok bolan in dobiva svečke za zbijanje temperature.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Od sem zdajle prebral cel kup znanstvenih člankov o človekovi temperaturi.

Tole naj bi bile idealne temperature zdravega človeka (temp so različne glede na mesto merjenja):

V riti 37,3-37,6 // najbolj natančna meritev temperature
Pod jezikom 37 // najbolj uveljavljen način merjenja temperature
V ušesu 37,3-37,6
Pod pazduho 36,4-36,7 //najmanj natančna meritev

Je pa temperatura lahko višja če:
- imaš hitro prebavo
- če si jedel nedolgo nazaj

Poleg tega imamo zjutraj najnižjo, zvečer pa najvišjo temperaturo.
Temperatura je odvisna tudi od teže človeka in s starostjo se niža.

V glavnem cela znanost.
grin1.gif

matej_

Guru
25. okt 2007
2.121
654
113
Veš zakaj je v riti takovisoka, ker moreš še odštet 0,5 stopinj in dobiš tapravo temperaturo kar je potem 36,8-37,1.

Dokler so otroci majhni je najboljše in najhitreje meriti v ritki, ker je pač najhitrej oz. najmanj časa se dere. Recimo prepričaj ti 3letnika da si bo pod pazduho meru par min temperaturo, glede na to da pri 39stopinjah, pleše, skače se smeji kot da ji nič ni
smile-1.gif
ali pa je že tak boga da niti rokice ne more več ob telesu držat.

Recimo jaz imam konstantno nekje od 36,7 do 37,2 pa se full uredu pučutim, pri 37,5+ pa me ubije skor.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Zdi se mi, da ste se preveč zapičili v te absolutne številke. Bolj je pomembno, da je vrednost relativno nad enim povprečjem, ki je normalno. Ko nekajkrat zmeriš dokaj natančno veš kje si, saj spremljaš še druge parametre počutja.

Mi imamo od kar so bili otroci dojenčki >10 let enega Brauna za ušesa (izmeri v eni sekund)i in se še ni zgodilo, da bi imel težave.
Če pokaže več kot 37 veš, da gre za povišano temperaturo. Če pokaže več kot 38 veš da gre za nekaj resnega in tako naprej. Skupaj s spremljanjem ostalih znakov se da povsem natančno za domačo uporabo ocenit kako resno je stanje.

Ponavadi naredim dve merjenji (pri otrocih v kanalu, pri odraslih na površini uhlja), vzamem višjo vrednost ali povprečje. Razlika med merjenji do 0,5 st.
Pri termometru so bolj pomembni trendi, se pravi naraščanje, spuščanje ali vztrajanje. Na podlagi tega točno veš ali boš počival začel jemat lekadol, dal otroku sirup, ga takoj ohlajal v banji v mlačni vodi ali šibal na urgenco.

Tiste tabele z normalnimi temperaturami so zame kar nekaj. Jaz si merim temperaturo samo takrat, ko se slabo počutim. Ponavadi je v primeru neke viroze temp. vedno nad 37. Ampak važen je nek trend, kot sem zgoraj napisal, ne pa zgolj ena meritev.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Citat:
Uporabnik matej_ pravi:
Veš zakaj je v riti takovisoka, ker moreš še odštet 0,5 stopinj in dobiš tapravo temperaturo kar je potem 36,8-37,1.
Ja vem, saj sem napisal, da so temperature različne glede na mesto merjenja.
Pod jezikom je "idealna" 37, v ušesu in riti 0,3-0,6 več in pod pazduho 0,3-0,6 manj.

Malo branja:
http://www.webmd.com/parenting/rectal-ear-oral-and-axillary-temperature-comparison
http://firstaid.webmd.com/body-temperature
http://www.healthlinkbc.ca/kb/content/medicaltest/hw198785.html
http://hypertextbook.com/facts/LenaWong.shtml

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Po online testih in reviewih sodeč so Braunovi dobri, Novita pa sploh niso nikjer omenjeni...