Žalostno je, ...

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
ksz
Sodexo je pa ja fajn. Dobro, ajde, lahko da so obroki zanič, nekje je pač treba šparat. Bajta od direktorce (bolj bunker) je treba nekako plačat. Pa počitnice v eksotičnih krajih tudi.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.634
3.087
113
v lokalni ostariji
sodexo je zeloo močan ker dela na masi. ima odlične nabavne pogoje potem pa tudi prodajni so dobri. zato je tako kot je. cena malice/kosila je regulirana na državnem nivoju (kolikor je meni znano). pač potem malo več ostane šoli če je notri sodexo.

je pa to dejansko šrot od hrane. za kakšne piækice v pisarnah ki bi natepavale otrobe in na vodi kuhan riž bi še šlo. za normalne ljudi pač ni okusni niti dovolj...

ampak to lahko svet staršev spremeni... če bi ravno hotel.

je pa veliko šol šlo iz lastne kuhinje v razdeljevalnice (pomnite tovariši, v času Juge so vse šole imele svoje kuharje in kuhinje...). pač malo zaradi haccap-a in nižjih stroškov... kapitalizem pač. samo da je poceni pa čeprav otroc sranje jedo...

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:.. (pomnite tovariši, v času Juge so vse šole imele svoje kuharje in kuhinje...). ....
Očitno nisva živela v isti Jugoslaviji. Na srednji šoli s 6x35 učenci na letnik je bilo na hodnik v kleti okence 400x600 mm kjer so ti prodali (le in zgolj in samo) sendvič narejen iz 1/6 štruce kruha, 4 rezine pariške salame, rezino sira in rezino kumarice. Glavni odmor je trajal 15 min in si lahko predstavljaš, kakšna gneča je bila na tistem hodniku.
Ko pa je (mnogo prepozno) jugo vzel vrag pa se dijaki zmrdujejo, ker imajo na razpolago zgolj 3 tople menije in zgolj pol ure časa, da se odločijo.
stupid-1.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
jao... pa če ti v vsaki temi ne strešaš te tvoje komunizemfobije.... dej prebol že. 25 let je že tega...

No, ko se jest spomnem osnovne šole, smo imeli tudi dobro in veliko za jest. Sicer si čakal v vrsti na hodniku, ampak, kaj pol... mal smo punce gledal, mal smo debatiral o kontrolkah ipd... skratka fajn je blo. Ko si prešel na vrsto, so te tam obkljukali, vzel si pladenj in pribor in pobral hrano na talarjih. Res pa je, da ni bilo ravno menijev. Bila je juha, glavna jed in sok ali sladica. Ko si se malo bolj spoznal s kuharicami, si šel še po repete. Če si se poznal še bolje, si lahko šel 2x.

Edino dežurstvo mi ni bilo všeč, ko smo roke namakal v tistih svinjski vodi, ko smo prali posodo za drugimi... Fuj... Ampak smo preživeli. pa rok tud ni razžrlo...
smile-1.gif

On:

Mene zanima tole - na eni šoli je socialno ogorženih koliko otrok, katerih si starši ne morejo privoščiti malice? Zakaj nebi vsem dvignili za 0,10 malice, in bi še oni dobili malico brez kompliciranja in javnega izpostavljanja?

V srednji so pa začeli razvajati otroke. Mi smo lepo hodili sami v trgovino po sendviče al pa šolca v Pinkija, pa smo tud vsi preživeli. To, da mora biti topel obrok v srednji šoli je kr neki.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:.. (pomnite tovariši, v času Juge so vse šole imele svoje kuharje in kuhinje...). ....
Očitno nisva živela v isti Jugoslaviji. Na srednji šoli s 6x35 učenci na letnik je bilo na hodnik v kleti okence 400x600 mm kjer so ti prodali (le in zgolj in samo) sendvič narejen iz 1/6 štruce kruha, 4 rezine pariške salame, rezino sira in rezino kumarice. Glavni odmor je trajal 15 min in si lahko predstavljaš, kakšna gneča je bila na tistem hodniku.
Ko pa je (mnogo prepozno) jugo vzel vrag pa se dijaki zmrdujejo, ker imajo na razpolago zgolj 3 tople menije in zgolj pol ure časa, da se odločijo.
stupid-1.gif
hysterical-1.gif

.. mogoče si bil pa ti v takšni šoli v kakšni vukojebini. Ampak, mislim, da je tebe zmotilo samo to, ker je omenil Yugo. Reakcija pa smešna u 3,14
Malice v SŠ so se delile tako, da so jo šli iskati "reditelji" al kako so se že imenoval. Prinesli v razred in tam se je malicalo. Torej ni res, da so celi razredi hodili v neke jedilnice. No, ne rečem, da pa kje ni bilo tako, kot ti praviš. Odmor je trajal 20 min za malico in 10 ostali odmori!!
Če je bil za malico sendvič, je bila boljša malica. Bili so tudi kakšni namazi. Ampak, ne glede na vse. Nobeden se ni zastrupil niti zmrdoval.
Ja, danes vsi obožujejo kitajske izdelke. Pa DOMAČE industrijsko predelane in dodelane prehrambene artikle. Pa se še zmeraj zmrdujejo nekateri.

Citat:
glede na ta stavek, bi rekel, da je Yugo (po tvoje) prehitro vrag uzel, ker se zdaj samo zmrdujejo.
grims-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:(pomnite tovariši, v času Juge so vse šole imele svoje kuharje in kuhinje...).
Čudno, jaz se tega ne spomnim. OŠ je res imela lastno kuhinjo, SŠ pa tega ni imela, oziroma so prodajali neke sendviče, prostora za pojesti v jedilnici pa skoraj ni bilo. Po sendviče smo skočili čez cesto v konkurenčno šolo, kjer so bili boljši. Šola je imela 6 paralelk, samo 4 letni programi.
Pravzaprav skoraj ne verjamem, da je imela katera večja srednja šola v Jugi to urejeno. Tudi žena pravi, kam so vse hodili po sendviče, sedaj ko sin hodi v istem kraju v šolo.

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
jao... pa če ti v vsaki temi ne strešaš te tvoje komunizemfobije.... dej prebol že. 25 let je že tega...

No, ko se jest spomnem osnovne šole, smo imeli tudi dobro in veliko za jest. Sicer si čakal v vrsti na hodniku, ampak, kaj pol... mal smo punce gledal, mal smo debatiral o kontrolkah ipd... skratka fajn je blo. Ko si prešel na vrsto, so te tam obkljukali, vzel si pladenj in pribor in pobral hrano na talarjih. Res pa je, da ni bilo ravno menijev. Bila je juha, glavna jed in sok ali sladica. Ko si se malo bolj spoznal s kuharicami, si šel še po repete. Če si se poznal še bolje, si lahko šel 2x.

Edino dežurstvo mi ni bilo všeč, ko smo roke namakal v tistih svinjski vodi, ko smo prali posodo za drugimi... Fuj... Ampak smo preživeli. pa rok tud ni razžrlo...
smile-1.gif

On:

Mene zanima tole - na eni šoli je socialno ogorženih koliko otrok, katerih si starši ne morejo privoščiti malice? Zakaj nebi vsem dvignili za 0,10 malice, in bi še oni dobili malico brez kompliciranja in javnega izpostavljanja?

V srednji so pa začeli razvajati otroke. Mi smo lepo hodili sami v trgovino po sendviče al pa šolca v Pinkija, pa smo tud vsi preživeli. To, da mora biti topel obrok v srednji šoli je kr neki.

a nismo imel rokavic? Unih gumjastih do komolcev?
17758-icon_confused.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
eh, pa kaj je tist pomagalo... voda je itak zadaj prišla hitro...

pa nekako imam v glavi, da so to bl zadnja leta uvedli, da prej ni bilo... mogoče se pa motim...

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Citat:
ampak to lahko svet staršev spremeni

Ne poznaš ti Žitnika v Kranju, svet staršev je parkrat apeliral, vendar ima majstr osebne interese očitno.
Kot vem imajo različne cene po šolah, tko da al ne upoštevajo regulacijo, al pa je ta samo usmerjevalna.

Lastno kuhinjo so skoraj povsod skenslali (kolikor je meni znano), razen tam kjer ima šola poleg še vrtec in potem tisti kuhajo za vse.
Skratka mulci hodjo lačni dam, je pa res da tudi nočejo jest, kar pri Sodexu ni kej novga...

Sigurno pa se Sodexo bolj potrudi tam, kje je odvisen od prodaje, kjer so menze oz koilo sproti plačljiva. Pa še tam je vse skupaj bolj bogo.

Bolj kot kapitaliem me skrbi tukaj lobij, ki ga ima Sodexo. Ne samo da imajo malco prfoksi zastonj (zmeraj zraven jejo), dobijo še kakšno plavo kuverto...

Na Prešernovi šoli pa so prfoksi prosili, naj vsi podpišejo potrebo za popoldansko varstvo, da jim slučajno ministrstvo nebi skenslalo osebja...

tako pač gre v javnem sektorju...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
V NM na "centru" je bila lastna kuhinja, 2 daljša odmora (prvi za hladno malico, drugi za toplo malico), jedilnica po tlorisu velika za cel trakt. Hrana dobra, draga tudi ne.
V OŠ, kjer sem hodil je bila ogromna kuhina, malice hladne in tople (odvisno od dneva), potem tudi kosila.

Vse to v Jugoslaviji, Telex. Vse se je dalo. Sedaj pa HASAP, PASAP in ostale neumnosti je pa pakirana industrijska žvarovna. To pa je kapitalizem

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
V OŠ smo mi imeli kuhinjo in jedilnico, ki je v dveh odmorih "prebavila" vse učence. Mislim, da so bile v naših časih malice bolj ali manj kuhane. Bližnji kmetje so šolo zalagali z mlekom, krompirjem, jabolki.
2 gimnazija v MB ni imela jedilnice, oziroma tisti prostorček nikakor ni bil sposoben prehraniti 24 razredov.
Neke standarde obesiti na kapitalizem je seveda čisti primitivizem. Kapitalizem bi v svojem bistvu gotovo raje deloval brez standardov. Vendar so potrebni, da se ljudje zaščitijo. V socializmu to ni bilo potrebno, ker posameznik ni bil enota vrednosti. Bila je le družba.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.989
6.215
113
blizu močvirne prestolnice
Tudi pri nas je bilo tako da smo v OŠ imeli dva odmora, kljub veliki šoli. V SŠ pa je bila malica katastrofalna in to v jugi, Ali si bil na hodniku s sendvičem, če pa si bil naročen na toplo pa je bila šfoh. In ta šola je bila ponos juge!

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.634
3.087
113
v lokalni ostariji
govor je bil o OŠ in sem seveda mislil na OŠ z "vsemi šolami". ampak ker ste eni bedaki tako bolani, da samo da plunete po komunizmu itd najdete izgovor s sendviči v SŠ je pa res nizko. boniki.

namesto da bi se zamislili, kako to da sedaj ni več v OŠ, kamor hodijo naši otroci v najbolj občutljivih letih, kuhinj ampak se jim streže pogreta žvarovna kjer edino vlogo igra cena (ne pozabite, tudi množične kuhinje niso dedek mraz in mora npr slorest nekaj zaslužiti!) ne pa kvaliteta...

ampak hej važno da se spotaknete ob sendvič.

v srednji šoli si lahko tudi s seboj prinesel malico če si želel. je pa res, da je janša (po spominu) uvedla tople malice tudi v SŠ...

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
govor je bil o OŠ in sem seveda mislil na OŠ z "vsemi šolami". ampak ker ste eni bedaki tako bolani, da samo da plunete po komunizmu itd najdete izgovor s sendviči v SŠ je pa res nizko. boniki....

Kje v spodnjem citatu najdeš besedico o OŠ?
Citat:
sodexo je zeloo močan ker dela na masi. ima odlične nabavne pogoje potem pa tudi prodajni so dobri. zato je tako kot je. cena malice/kosila je regulirana na državnem nivoju (kolikor je meni znano). pač potem malo več ostane šoli če je notri sodexo.

je pa to dejansko šrot od hrane. za kakšne piækice v pisarnah ki bi natepavale otrobe in na vodi kuhan riž bi še šlo. za normalne ljudi pač ni okusni niti dovolj...

ampak to lahko svet staršev spremeni... če bi ravno hotel.

je pa veliko šol šlo iz lastne kuhinje v razdeljevalnice (pomnite tovariši, v času Juge so vse šole imele svoje kuharje in kuhinje...). pač malo zaradi haccap-a in nižjih stroškov... kapitalizem pač. samo da je poceni pa čeprav otroc sranje jedo...

Ker ljudje ne vedo, da ti misliš eno, praviš pa čisto nekaj tretjega so zato bedaki
stupid-1.gif

PS- očitno tudi o totalitarni tvorbi, katero so vodili tudi komunistični zločinci misliš drugače, kot o njej govoriš
evil.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.634
3.087
113
v lokalni ostariji
lej ti komunistek revček si ok? ja v komunizmu je bila prehrana otrok veliko bolje organizirana. in cela tema se vrti okoli PREHRANE OSNOVNOŠOLSKIH OTROK.
res si bolnik

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Ne vem, kaj je sedaj pri prehrani v OŠ narobe? Kamor hodijo moji otroci imajo lastno kuhinjo, zaposlenih kakih 5 ljudi za 400 otrok, kar ni malo, ker ne vem kako različnih menijev ni, razen za alergike. Imajo zajtrke za prvi razred, malice, ki se pač strežejo v razredu, ker šola ni primerno grajena in kosila. Za kosila je jedilnica dovolj velika, repete je možen. Slabo je mogoče to, da ta aparat kosila pripravi do 11.00, prvi začnejo jesti ob 11.30, zadnji pa okrog 14.00. Čisto lahko bi otroci jedli manj postano hrano. Jedilnike pripravlja in preračunava učiteljica gospodinjstva.
Če pa ste nekje ob pomoči lokalnih šerifov ukinili šolske kuhinje, pa ste pač slabo volili. Jeb.i ga, tudi v delegatskem sistemu je bilo možno na položaj spraviti napačnega človeka. In marsikdaj so ga, ker je bilo dovoljene konkurence še bistveno manj. Lahko bi tudi prišli s predlogom za samoprispevek, da šolsko kuhinjo "updatetate" z nadgradnjo prostorov in opreme, da ostane skladna z novimi zahtevami. To bi verjetno večina lokalnih šerifov rade volje sprejela. Samo škrti ne smejo biti prebivalci občine...
Za vernike komunizma pa lahko povem, da so v kraju mojega otroštva uničeno OŠ po vojni zgradili leta 1958 (torej 13 let po koncu vojne!). Do takrat so imeli nekaj učilnic v barakah, ki jih je zapustila okupatorska komanda in so jih rusko-bulgarske iz kdove katerega razloga pustili cele. Verjetno so jih za komando rabili sami naprej, ko so kraj zavzeli. Telovadnico je seveda ta šola dobila šele v Republiki Sloveniji.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:...
Za vernike komunizma pa lahko povem, da so v kraju mojega otroštva uničeno OŠ po vojni zgradili leta 1958 (torej 13 let po koncu vojne!). Do takrat so imeli nekaj učilnic v barakah, ki jih je zapustila okupatorska komanda in so jih rusko-bulgarske iz kdove katerega razloga pustili cele. Verjetno so jih za komando rabili sami naprej, ko so kraj zavzeli. Telovadnico je seveda ta šola dobila šele v Republiki Sloveniji.
Pa ne take govorit okrog. Če so nekateri forumaši potomci komunističnih privilegirancev in so imeli v totalitarni jugi vsega več kot preveč potem smo tako živeli vsi- od prvega v mestu do zadnjega na vasi. Vse ostalo so zgolj laži bedakov
evil.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Kdo ti je kriv, če si že bil takrat malo poseben...žena pa tudi-kako je lahko bila v socializmu brez službe? mi ni jasno..