Žalostno je, ...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Država ima mehanizme, da subvencionira malico otrokom družin s prenizkimi dohodki do 100 %. Ali so ti ljudje izkoristili vse to? Na naši šoli imamo šolski sklad, kamor pri običajni mesečni položnici prispevamo (kdor se je odločil) za prehrano tistim, ki so malo nad mejo in so izrazili, da so v stiski.
V časih socializma sem imel sosede, ki so tudi dobivali zastonj prehrano v šoli in pogosto je bilo to vse, kar so tisti dan jedli. Žal so starši svojo (eno) plačo običajno kar zapili. Verjetno pa plača takrat ni bila tako mala, da ne bi dokaj normalno živeli ob ostalih socialnih ugodnostih.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Ni problem v tem, kako posameznik zapravi SVOJ, POŠTENO prigaran denar.
Problem je v tem, da država, namesto otrokom, že 70 let raje namenja NAŠ denar komunističnim zločincem. Za zločine denar je, za otroke ga pa ni.
A tisti z borčevskimi penzijami pa niso hodili nič v službo?

Večinoma bolj malo. Jaz poznam gospo ki ima penzijo isto kot jaz plačo (pa moja plača ni slaba), v penzijo je šla pri 49. Danes jih ima 93-94 ne vem točno. Za njeno penzijo dela pa 6 delavcev
wink-1.gif

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
Citat:
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Problem je v tem, da država, namesto otrokom, že 70 let raje namenja NAŠ denar komunističnim zločincem. Za zločine denar je, za otroke ga pa ni.
Večina je seveda hodila v službo, koliko so delali je seveda drugo vprašanje. Vsekakor pa njihove pokojnine niso sorazmerne vplačilom v ZPIZ.

Poleg tega se najde še kakšna zaslužna pesnica, ki v ZPIZ ni vplačala praktično ničesar, vendar ima zaslužno pokojnino, živi v luksuznem varovanem stanovanju in na račun avtorskih pravic za povrh skasira še nekaj 10k€ letno... ter ima poln gobec socialne (ne)pravičnosti

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
To all:

kot kaže na Alterju nis(m)o samo gobc*, ampak je tudi nekaj človeka v nas.
To stran namreč stalno spremljam (in tudi sodelujem z vložki) in zjutraj je bilo donacij 30, sedaj jih je 42. V dveh urah se je številka spremenila za +12, včasih pa se cel dan niti za 1 ne. Zato sem 100% prepričan , da je v teh dodanih +12 tudi vaš prispevek.

zmaga.gif

Keep going on ...

Lahko pa seveda pišete naprej, kdo je kriv za stanje v državi in zakaj otroci nimajo enakih možnosti.

Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Citat:
Uporabnik noker pravi:Lahko pa seveda pišete naprej, kdo je kriv za stanje v državi in zakaj otroci nimajo enakih možnosti.
Predvsem zato, ker na svetu še ni bilo nikoli stanja, da bi imeli vsi ljudje enake možnosti. To je utopična situacija, ki je mi ne bomo dočakali. Slovenija ni izjema in tokrat se ne strinjam, da je zato, da vsi otroci nimajo enakih možnosti kriva politika.
Konec koncev niso vsi otroci enako lepi, enako pametni, enako sposobni, enako niso enako lepi, pametni in sposobni njihovi starši. Tudi zato nastanejo bistvene razlike med možnostmi. Lahko pa po vzoru Kampučije otroke ločimo od staršev in jih damo v centre. Bodo vsi imeli enake možnosti, le da eni še zmeraj bolj enake.
Sedanjo socialno zakonodajo je sprejela najbolj levičarska stranka, ki je bila po osamosvojitvi na oblasti. Torej SD, minister je bil Ivan Svetlik. Tako, da zakonodaja verjetno ni tako izrazito nenaklonjena revnim. Je pa nekoliko odklonilna do premoženja. Težave s preživetjem imajo tisti, ki imajo prihodke, imajo nekaj premoženja, kar jim onemogoča dostop do vseh socialnih transferjev.
Kdor ima zelo malo, dobi tudi danes brezplačno kosilo in malico v šoli. Ne upošteva pa, da so starši, ki imajo nekaj več prihodkov in/ali premoženja mogoče zadolženi preko svojih zmožnosti. Tam nastradajo tudi otroci.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Za borčevsko penzijo niso hodili nič v službo. Dost, da so med in po vojni kradli in zločinsko ubijali, (no saj to jim je bla služba) pa jim je bla penzija zagarantirana.
Verjamem pa, da so si zločinski komunisti zrihtali tudi po dve ali več penzij. To bi kar verjel.
Kaj se izmikaš odgovoru. Vprašal sem,če so tisti z borčevskimi penzijami hodili v službo, in ne, ali so za borčevske penzije hodili v službo.

Ker jaz sem poznal samo takšne prejemnike borčevskih penzij, ki so pred tem oddelali za starostno penzijo potrebno delovno dobo.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik stardec pravi:

Večinoma bolj malo. Jaz poznam gospo ki ima penzijo isto kot jaz plačo (pa moja plača ni slaba), v penzijo je šla pri 49. Danes jih ima 93-94 ne vem točno. Za njeno penzijo dela pa 6 delavcev
wink-1.gif
Jaz poznam gospo, ki je že najmanj 15 let v penziji, danes je pa stara 58 let. In kaj ima to veze z borčevskimi penzijami?
Pri kolikih letih se upokojujejo policaji in policajke?

barvica

Rent-a--MILF
11. feb 2013
1.601
145
63
Ja, jo jaz tudi, promovira jo pa e-asistent. Tako, da ti vse skupaj v uč pade. Koliko si pa ti doniral?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Limit za brezplačno kosilo je pa 18% dohodka na druzinskega člana.
Torej 4 clanska familija s 750 evri približno. Predvidevam da so v tek znesku tudi otroski dokladi.
Torej ena minimalna plača v 4 članski familiji, pa otrok lepo placa kosilo.
Imam pa občutek da tako starsi kot učitelji najraje vidijo da so otroci vsaj do 3 popoldan v šoli. In do takrat je pač najbrz nezdravo biti samo s tistim namazom in sadjem pri malici. (za jutranji zajtrk itak ni nikdar casa)

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ti pa nimaš glih pojma, kajne? Nimaš pojma kolikšna je cena malice v OŠ in koliko v SŠ, ki je BTW topla? Samo da lapaš, kajne? Pa da ne boš preveč pameten, plačujem malice v obeh kategorijah... in tisti tvoj kruh in namaz za 2.24 EUR sodi v kategorijo bučk... to sodi v ceno 0,80 EUR v osnovnošolsko malico. Kosilo v OŠ pa je 2,50 EUR...

Pa glede eAsistenta... @ 25€ letno je nadstandard. Tiste funkcionalnosti katere nujno potrebuje starš so zastonj. Za učence je tudi zastonj. Razen če si jim fouš ker imaš neuporabno sorodno rešitev...

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
zgleda da ima vsaka šola posebej
CENE:

zajtrk je 0,55 € ,
malica za otroke je 0,80 EUR
malica za otroke katerih starši bodo uveljavili zahtevek za subvencijo je 0,30 €
malica za otroke katerih starši bodo uveljavili dodatno subvencijo bo 0 €
individualna kosila za učence so 2,75 €
cena prehrane v podaljšanem bivanju je 3,15 €
http://www.o-fp.kr.edus.si/dejavnosti.asp

Kakopak Sodexo največji šrot od hrane......
Nimam pojma, pa tri imam tam....

Na kosila noben noče hodit, ker je zanič. Smo se na ta račun kregali in raje doma jejo pogreto (sami si nardijo). Seveda bi mi blo boljše če bi v šoli jedli... Ker raztur v kuhinji je pol kr konkreten k dam prideš.

Point je da je malca kos kruha kakšna pašteta oz sadje ali jogurtu 0,80 centa? Druga stvar kosilo za popoldansko varstvo.. tako da so vsi lačni in brez okusa.

Tko da....
Še enkrat socialci imajo refundacijo tudi do 100%. V Prešernovi je ta hudič, da otroc nočjo jest tistega sranja, pritožbe so sicer že ble, vendar ima zgleda ravnatelj rad kuverto....

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik tdi pravi:
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Se mi zdi malce čudno vse skupaj:
Citat:
3. Subvencioniranje šolske prehrane
Upravičenci do subvencije za malico so tisti učenci, ki se redno izobražujejo, so prijavljeni na malico in po zakonu, ki ureja uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, izpolnjujejo naslednje kriterije:
Do polne subvencije za malico oziroma do v celoti brezplačne malice so upravičeni učenci iz družin, v katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku, ne presega 53 % neto povprečne plače v RS.
Če je dohodek manj kot tam 530€/na družinskega člana (pri 4 članski družini tam 2100 € neto!!!) je malica v šolah brezplačna. Za dohodek nad 53% na člana družine, kateri bi morali plačati malico pa po mojem pojmovanju niso ne vem kakšni reveži.

Je pa zanimiv drugi vidik- če bodo malice poplačane, se bo višek sredstev namenil za šolski sklad iz katerega se financirajo: nabave razne opreme, obšolske dejavnosti, krožki, ekskurzije, nadomestila mentorjem (!!!)...

Naj napišejo, za kaj dejansko potrebujejo denar, ne pa da se skrivajo za revnimi otroki.

4 članska družina ima prihodek 2100€ , ter je upravičena do brezplačne malice?
13.gif
A 4 članska družina z 1200€ dohodka dobi pa še hrano za domov?
aplauz.gif

Ja, teh 2100 je za lase privlečeno. Mogoče je pa tako, da tisti, ki imajo pa manj kot 2100 morajo pa plačat.

sgh

Fizikalc
19. feb 2014
2.644
0
36
Kolk smo padli dol,da delamo za 500 - 600 evrov pol pa še malice ne moramo plačat !

Imamo pa plačilo šolskih knjig in potrebščin na obroke !! Plačaš v treh obrokih in ko plčaš zadnjo dobiš robo !!
bonk.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Citat:
Uporabnik gloglo pravi:
zgleda da ima vsaka šola posebej
CENE:

zajtrk je 0,55 € ,
malica za otroke je 0,80 EUR
malica za otroke katerih starši bodo uveljavili zahtevek za subvencijo je 0,30 €
malica za otroke katerih starši bodo uveljavili dodatno subvencijo bo 0 €
individualna kosila za učence so 2,75 €
cena prehrane v podaljšanem bivanju je 3,15 €
http://www.o-fp.kr.edus.si/dejavnosti.asp

Kakopak Sodexo največji šrot od hrane......
Nimam pojma, pa tri imam tam....

Na kosila noben noče hodit, ker je zanič. Smo se na ta račun kregali in raje doma jejo pogreto (sami si nardijo). Seveda bi mi blo boljše če bi v šoli jedli... Ker raztur v kuhinji je pol kr konkreten k dam prideš.

Point je da je malca kos kruha kakšna pašteta oz sadje ali jogurtu 0,80 centa? Druga stvar kosilo za popoldansko varstvo.. tako da so vsi lačni in brez okusa.

Tko da....
Še enkrat socialci imajo refundacijo tudi do 100%. V Prešernovi je ta hudič, da otroc nočjo jest tistega sranja, pritožbe so sicer že ble, vendar ima zgleda ravnatelj rad kuverto....

ma ta soddexo prov terorizira javne narocnike. tam kje punca dela je rekla da je taka smesna cena za kosilo, da ji ni jasno kako pridejo skoz. seveda je hrana na nivoju za kure in pujse.

in ko se prijavi kaksen lokalni gostinec se lahko samo pod nosom obrise. tudi kregat se noce noben s sodexom ker imajo mocno pravno sluzbo.

ja pri nas je res sfaljeno da najcenejsi dobi razpis. kvaliteta ni pa nikoli vazna. in tko je pri vse javnih narocilih. s tem prov spodbujajo izkoriscanje delavcev in dobaviteljev da delajo pod ceno.

Presneto sodexo, in to morjo otroc jest.

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Otroc tega nočjo jest, nesejo vse nazaj. Neki časa so še po prejšnih časih zahtevali da požrejo vse, danes več ne upajo silit. Navaden junk prodajajo vsaj v Prešernovi šoli...

Skratka tisto ni vredno niti eura. Kot pravim pritožbe os padale, vendar brez haska.. Dočim Simon Jenko ima lastno kuhno tam pa je ok. Imajo pa šole, ki imajo še vrtce ponavadi lastne kuhne...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Marsikaj je žalostno. In vsaka vest, ki pride ven, je prej žalostna, kot vesela.
Berem o stavki policistov...... vse OK. Se strinjam z njimi. Ampak......
Drugo, kar mi je pa dvignilo pritisk, je bil pa članek v Večeru, ko neki vojaški sindikalist piše takšne bedarije, da tud blizu državne službe ne bi smel več biti. ...... med mnogimi bedarijami, ki jih je napisal, je bila tudi ta, da so vojakom ogrožena življenja in zdravje pri pomoči policistom. Seveda zahteva nove uniforme, večje plače, dodatke, več počitka, ...itd itd. Ne vem, če ta sindikalist ve, da dela v vojski.
Pa da ne bo pomote, vsaka čast Policiji in Vojski (seveda terencom) pri obvladuvanju migrantskih bedarij

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
E, to imaš pa prav...

Pri nas (OŠ) imamo lastno kuhinjo, pa se še preveč poslužujejo predpakirane hrane "mojih 5 minut" in podobno... HASAP in te neumnosti. Sicer je pri nas bolj problematičen odnos personala (določene kuharice) do hrane in učencev... Sicer smo na svetu staršev to poizkusili urediti a je to babše vzelo zadevo kot osebni napad...

Na gimnaziji Moste pa imajo eno firmo iz Kranja... Hči pravi da je včasih zelo okusno, včasih malo manj. Imajo pa dnevno 3 tople menuje in 3 hladne. Za 2.44EUR.

Ampak vseeno. Osebno mislim da bi šolska malica morala biti dosegljiva vsem učencem in dijakom in da bi lahko bila zastonj. Če pogledamo samo tiste svinje v svinjaku (parlamentu) po kakšni subvencionirani ceni se futrajo...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Za srednješolce je že bila zastonj, pa takrat to ni bilo najbolje sprejeto v javnosti. Se bodo "bogati" zastonj redili.
Vseeno je ostalo nekaj dobrega iz tistih časov. Marsikatera srednja šola prvič zares uredila prostor in čas za malico srednješolcev. Ko sem jaz hodil v SŠ ni bilo teoretične variante, da v jedilnici za 40 oseb nahranijo 4 x 6 x 30 oseb. Takrat se je tudi ugotovilo, da je naša nova "vaška" gimnazija projektirana tako, da je jedilnica precej premajhna, oprema neprimerna za prehranjevanje s toplo hrano in so dijake preusmerili na malico v bližnjo OŠ. Žalostno, kako se slabi projektanti na račun forme izživljajo z uporabnostjo.