Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Kot receno, zame kapitalizem dela, za tiste, ki imajo pa z delom tezave je pa zanasanje na druge in na drzavo (beri: socializem) idealna oblika
Tole je bolj slab argument v obrambo sistema: načeloma lahko potem nek aparatčik reče 'zame je komunizem delal, če pa ste imeli težavo s sklepanjem prijateljstev, je pa to vaš problem'.
Mislim, da večini ljudi delo povsem diši, če je seveda na voljo. Glede na to, da privatni sektor v EU predstavljajo podjetja alla Lidl (treba se je zavedati, da večina ljudi ne bo zaposlenih v Googlu ali VW), prihodnost ni prav nič lepša od sedanjosti.
Saj ne branim sistema kot takega... Popolnoma jasno mi je, da kapitalizem folk najprej do konca "porabi", in ko mu ne koristijo vec preprosto niso njegov problem. To bi zelo tezko branil na osebnem nivoju, ker pac nisem (popolnoma) brezsrcna p*zda. Prvim samo, da je (zame, YMMV) bolj funkcionalen kot je bil nas prejsnji sistem, in v svojem bistvu blizje mojim nazorom (sam si odgovoren zase, in tisto kar ti naredis je tvoje za razpolaganje, ne pa od nekih neuporabnih kretenov v "Centralni Planski Pisarni"). In potem je na meni kako bom s tem razpolagal - he hocem vse potalati tistim, ki nocejo necesa ustvarjati (beri: vecina podsaharske Afrike) ker pricakujejo, da bodo drugi poskrbeli za njih - pa moze!
In ja, dnevi "delam 8 ur, od tega 6.5 efektivno, in za to dobim samo 3x nizjo placo kot direktor" so mimo. "Low margin" dela bodo v Evropi vedno manj placana (fakt in trend), in tega - razen da, recimo, nehamo uvazati poceni delovno silo / outsourcamo v "low cost" drzave ala vzhodna evropa, Indija in Kitajska - ne moremo spremeniti.
Po drugi strani pa, si predstavljas, da naenkrat vsa EU podjetja recejo, da "zapiramo vse fabrike na kitajskem", in, tako, od oka, 50mio malih rumenih ostane brez dela? Ce zanemarimo to, kako se bo vse podrazilo (zbogom, superge za 20 EUR, majice za 4 EUR in mobilni telefoni za 40 EUR), koliko casa mislis da bo trajalo, preden se Kitajci zacnejo ozirati po tistem ljubkem, ne prav gosto naseljenem "lebensraumu" ki je presenetljivo bogato zalozen z surovinami, ki ga imajo severno od sebe? To, da ga ima trenutno v lasti Rusija je le... "manjsi problem" - nic, kar od oka 320 miljonov oborozenih ljudi ne bi moglo resiti... Tako, od oka... 5-10 let max po moje.