Zakonsko določena najdaljša dopustna čakalna doba

Oakey

Majstr
3. feb 2016
848
502
93
Iščem si fizioterapevtsko obravnavo z napotnico HITRO, v moji bližnji okolici (npr. do radija 20km) ni nobene ustanove, ki bi me lahko vzela prej kot pa šele maja naslednje leto, torej čez 7 mesecev.

Med informacijami vseh teh ambulant, ki nudijo to terapijo pa piše:

ČAKALNA DOBA:
Zakonsko določena najdaljša dopustna čakalna doba za posamezno vrsto zdravstvene storitve glede na stopnjo nujnosti je:

zelo hitro - 14 dni, hitro - 3 mesece, redno - 6 mesecev ( Pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov, 9.člen).

Na spletni strani NIJZ so objavljeni prvi prosti termini izvajalcev fizioterapije: https://cakalnedobe.ezdrav.si/

V primeru, da vaša fizioterapevtska obravnava ne zagotavlja čakalnih dob znotraj dopustnih, vam predlagamo izvedbo zdravstvene fizioterapevtske storitve pri drugem izvajalcu, ki zagotavlja čakalno dobo znotraj najdaljših dopustnih čakalnih dob. V kolikor se želite kljub temu vpisati pri nas, se strinjate s preseganjem najdaljše dopustne čakalne dobe.

Če gledam najbližjo ustanovo, ki bi mi lahko nudila to obravnavo znotraj 3 mesecev, je to ustanova, ki je oddaljena 40 km, torej 80 km v obe smeri.


Zanima me kaj sploh lahko naredim? Ali mi v tem primeru pripada povračilo potnih stroškov in kako bom lahko dokazoval, da na današnji dan res ni bilo bližje ustanove, ki bi me lahko vzela v zakonsko dopustnem času?
 

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.168
1.442
113
Osebnega zdravnika vprašaj, on odobri potne stroške. Mislim pa, da moraš vsaj 3x v enem mesecu iti, da dobiš kaj nazaj. Pri nas je bilo lažje, ker bližje ni bilo ustrezne ustanove. To kar imaš ti je bolj zapleteno.
 

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.529
6.265
113
Prelaganju odgovornosti... Zrihtat dostopno zdravstvo morata drzava in ZZZS in ko ne znata, spiseta papir, ki pravi, da morajo zdravstveni delavci to nase prevzeti, pa naj njih strelajo... Pa tudi to ne pomaga, da bos kaj hitreje oskrbljen. Zadeva ni vredna bita, ki ga zaseda v neskončni množici bitov.