Zaklepanje vhodnih vrat ne gre

darwin

Majstr
17. avg 2007
767
552
93
Imam težavo z zaklepanjem vhodnih vrat. Mehanizem je tak, da se kljuko dvigne na gor (italijanski sistem?), s tem prestaviš zatiče v utore, potem pa s ključem samo blokiraš premikanje kljuke navzdol v smeri odpiranja. Tak koncept

Težava je, da se vrata ne zaklenejo. Vrata zaprem, dam kljuko gor, gre bp, obrnem ključ, pri tem čutim, da se notri nekaj premakne (tako kot bi se moralo čutiti) in ko preverim, če so se vrata zaklenila, so še vedno odklenjena.

Ko isti postopek naredim takrat, ko so vrata odprta, se mehanizem zaklene.

Ko pri odprtih vratih zatiče blokiram (če bi bila težava v tem, da ne pridejo do končnih pozicij), sploh ne morem obrniti ključa okoli in se vrat ne sploh ne da zakleniti.

Ima kdo kakšno idejo, kje iskati težavo?

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.631
2.187
113
Pri meni sem opazil da so tisti zatiči ovalni in na fedrah, tako da lahko potegneš ven in zavrtiš ter tako malo prilagodiš kje je postavljen oz. kako gre v utor. S tem sem zadevo prilagodil do take mere se zaklepanje izvede res zlahka. Pred tem sem moral bit pri dvigovanju res grob, da sem spravil stvar dovolj visok da je bilo mogoče zavrteti ključ dovolj daleč.

Če vrat nimaš zaprtih, a lahko normalno dvigneš in zakleneš?

• Všeč mi je
Reactions: darwin

darwin

Majstr
17. avg 2007
767
552
93
Če so vrata odprta, normalno dvignem kljuko in zaklenem.

Če so vrata zaprta, normalno dvignem kljuko, normalno zavrtim ključ, a ne zakleni.

Če so vrata odprta in zatiče podložim, da ne gredo do končne pozicije, ne morem zavrteti ključa.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.246
5.253
113
Vrata so se povesla in ne pridejo zatiči do končne lege.

Po navadi pomaga če na zgornjem pantu nastaviš vrata proti podboju in se nato dvignejo za tistih par mm.

• Všeč mi je
Reactions: darwin

darwin

Majstr
17. avg 2007
767
552
93
Glej ga zlomka, res so se posvetila.
Očitno če jih zablokiraš minimalno pred koncem, ključ še vrti.
Sedaj pa tista moja furija. Naprej vrtim na enem pantu, potem pa pozabiš, kolikokrat sem obrnil. Koliko je drama, če srednji ni linearno korigiran, oz. kako vem, kdaj je srednji ok nastavljen?

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj