zakaj religije?

mistique

Guru
16. jun 2009
14.078
1.879
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Če imaš probleme z vprašanji, jih spreglej in odjadraj v sosednjo temo.

Neumno vpranje ima lahko samo neumen odgovor. Ce pa ti zelis ze v vprasanju potrditi svojo zivljensko prepricanje potem je pa nekaj pvosem drugega. Ce smo ze pri debilnih vprasanjih lahko filozofiramo zakaj kdo rabi pivo/cigareto/ajavar/karkoli ze...

Pac, njegova k. stvar. Njegovi k. razlogi. XXX miljard ljudi na palnetu in vsak ima svoj razlog

Neumnih vprašanj ni. To definicijo si je izmislil nekdo, ki ni znal odgovoriti na enostavno vprašanje, kot je npr. to, v naslovu téme.

Prepričanja so problem družbe. Prepričanja temeljijo na prepovedih (zadaj je strah), na nevednosti itd. in nimajo nič za opraviti z dejstvi.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Najbolje da vprašaš Leljaka, on ima nek novoustanovljeni molilni krožek: https://twitter.com/RomanLeljak

Ampak kot berem med komentarji, se pritožujejo ker nimajo več nobene medijske podpore.
evil.gif

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
eno so pravljice o posmrtnem zivljenju, 7 dnevnem nastanku, angelčkih itd

drugonpa ureditev sistema, ki nima božanstva in pravljičnih vložkov, lahko pa so cilji utopija

oboje nima veze med sabo

Ima vezo - v imenu vseh ideologij se je pobijalo ljudi v prepričanju, da je pa ravno njihova ideologija tisto pravo. V zadnjem stoletju je na področju pobijanja drugače mislečih prednjačil komunizem, sedaj pa ga islam lepo dohiteva.
SIcer pa so religije človeški izum, kako držati množice v oblasti in je kakršnakoli oblika ali predstava boga samo interpretacija nečesa nerazumljenega.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik quagga pravi:
Vsaka religija zna povedat, da boš nahebal, če boš verjel v kaj drugega kot njihovega boga. Kako si torej izberem "pravega" boga, da se ne bom cvrl po smrti?
Sam sem se odločil, da je verovanju v boga ekvivalentno neverovanje v boga. Na ta način nimam nobenega dela z religijo, prihranim veliko časa in imam približno takšno verjetnost za vrtenje na ražnju po smrti kot vsi ostali verniki, saj je med vsemi temi tisoči bogov precej malo verejtno, da trofiš pravega.
zmaga.gif

Zelo enostavno - ločiš boga od človeške predstave boga - religije.

johannes

Tehnološki dinozaver/tabure selektor 1.snl
10. feb 2013
3.215
592
113
Ljudje, ki ste verni, se mi zdite malce manjvredni. Zakaj?

Ker zaradi vere/verovanja podrejate nekomu/nečemu svoj način življenja.

Kot da ni zadosti in čez glavo, da se podrejamo sistemu, šefom v službi, zahtevam EU kapitalizma, nekim "gurujem", magari partnerju (copatki.press)?
Podrejamo način našega življenja, izrabo prostega časa, podrejamo ravnanje z denarjem, ki nam je na razpolago, podrejamo termin dopusta, mogoče tudi destinacijo dopusta. Mogoče se včasih podrejamo celo prijateljem, oziroma njihovemu prostemu času.
Da ne pozabim blagovnih znamk in odvisnosti od njih...

Skratka, pogosto, pravzaprav skoraj nenehno podrejanje, skoraj mazohizem. Delamo to v svojem interesu? Ali mogoče v interesu nekoga drugega, kateremu smo dopustili, da nas "vodi"?
In ki je tako spreten, da pogosto niti ne vemo, da nas vodi. In drži za jajca. Poleg politikov in ostalih klovnov.

Dosti več samozavesti in manj "sledenja" takim in drugačnim bogovom, pa bo takoj bolje!

In kako gre nam, nevernikom in ateistom? Bolje kot vam, vernim, ker nismo obremenjeni s podrejanjem. Podrejanjem ne dejanskim, še manj virtualnim "stričkom"...

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Pozabljaš na denar, Največkrat nafukajo ravno tiste, ki komaj shajajo, da jih financirajo. Ne morejo se gospod več vozit s 5 let starim BMW 5, tetke na berglah pa nosijo.
bonk.gif

johannes

10. feb 2013
3.215
592
113
Ti globoko verovanje prinese kaj več denarja?

Se pa strinjam, da je vera v denar (odvisnost od grabljenja) ena najmočnejših ver.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne vem, če pravilno formuliramo termin "vera".
Jaz osebno nisem ateist, ker verujem v Boga. Imam kar nekaj življenjskih izkušenj, ki mi dokazujejo, da "je nekaj nad nami"
grims-1.gif
.

In - Bog je!, samo ni takšen, kot ga riše Vatikan ali muslimani ali jehovine priče, ....
Še najbolj logične so Vede, če že človek pride to te stopnje, da bi želel razumevati religijo.

Dokler si zdrav in 100%ten, te te zadeve niti slučajno ne zanimajo - celo izjemno goreče jih zanikaš!
grims-1.gif

Malce drugače postane, ko te začne fjukati v življenju ...
tongue-1.gif

johannes

10. feb 2013
3.215
592
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ne vem, če pravilno formuliramo termin "vera".
Jaz osebno nisem ateist, ker verujem v Boga. Imam kar nekaj življenjskih izkušenj, ki mi dokazujejo, da "je nekaj nad nami"
grims-1.gif
.

In - Bog je!, samo ni takšen, kot ga riše Vatikan ali muslimani ali jehovine priče, ....
Še najbolj logične so Vede, če že človek pride to te stopnje, da bi želel razumevati religijo.

Dokler si zdrav in 100%ten, te te zadeve niti slučajno ne zanimajo - celo izjemno goreče jih zanikaš!
grims-1.gif

Malce drugače postane, ko te začne fjukati v življenju ...
tongue-1.gif

Nisem rekel, da ne verjamem v čisto nič.

Prepričan sem, da je nekdo nad nami, da nekdo opazuje tale naš "ekperiment", tale naša sranja, ki jih počnemo in se dogajajo.
Zanima me le, ali bomo kaznovani kar vsi povprek, ali le tisti, ki so vzrok za sranja. Kar bi bilo pravzaprav najbolj prav...

Še bolj pa me zanima, če bo v doglednem času konec tega ekperimenta?

Ali pa bo šlo v popolno odtujitev ljudi, v robotizacijo dela in bomo le sedeli v dnevnih sobah in s prsti onanirali po ekrančkih.
Kam nas bo ta način pripeljal, pa je jasno že (inteligentnim) gimnazijcem.

Da bo katerikoli bog poskrbel za vse? Bo kuratz.
Že nekaj časa vidimo, kakšna je njegova moč (je nikakršna!) in kako skrbi za vse (kot najslabši skrbnik, ki je že zdavnaj zavozil "projekt", imenovan človeštvo na zemlji)...

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Torej nisi ateist. Kot jaz tudi ne.

Gre za institucije, ki to zlahka izkoriščajo v svojo korist pri malce bolj "lahkovernih" ljudeh.

TO je religija!

johannes

10. feb 2013
3.215
592
113
Pustimo imena, oznake.
Tudi neverni smo lahko pošteni, etični. In to je v teh časih kopičenja dobrin, ter grabljenja - treba spoštovati.

Ne pa to, kdo hodi v cerkev ali džamijo, in tam meče v pušico. Moje mnenje je, da meče v pušico praviloma tisti, ki ma slabo vest.

To pa, da nekdo greši, nato pa se izpove in odmoli nekaj očenašev ali zdravamarij, pa je zame celo - perverzno.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Saj ravno v tem je stvar. Živeti tako, da si preskrbljen in hkrati najbolj nemoteč do soseda.

Težka naloga za današnje čase, ko ti direkcija ukaže, da moraš izbrati med ponudniki : nikakor najboljšega, ampak najcenejšega! Z garancijo, da bo kasneje, po raznih reklamacijah itd ... postal "najcenejši in najboljši!"

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Uporabnik sass pravi:
, dajte mi razložit to stvar. je to zgolj zato, ker pač potrebujete Pastirje, da vam vsak teden pripovedujejo pravljice in razlagajo, kako morate misliti, kako se obnašati, koga obkrožiti na volitvah, komu vsiljevati svojo miselnost? ali je zraven še kaj drugega?
Kdo naj bi že, po tvojem vsak teden razlagal kako je treba mislit, kako se obnašat, koga obkrožit na volitvah......?

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik johannes pravi:
Pustimo imena, oznake.
Tudi neverni smo lahko pošteni, etični. In to je v teh časih kopičenja dobrin, ter grabljenja - treba spoštovati.

Ne pa to, kdo hodi v cerkev ali džamijo, in tam meče v pušico. Moje mnenje je, da meče v pušico praviloma tisti, ki ma slabo vest.

To pa, da nekdo greši, nato pa se izpove in odmoli nekaj očenašev ali zdravamarij, pa je zame celo - perverzno.
467716-post_slo.gif

celo več. če smo neverniki pošteni smo iz tega ker spoštujemo soljudi. če so verniki pošteni so iz strahu pred posledicami.

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Citat:
Uporabnik sass pravi:
, dajte mi razložit to stvar. je to zgolj zato, ker pač potrebujete Pastirje, da vam vsak teden pripovedujejo pravljice in razlagajo, kako morate misliti, kako se obnašati, koga obkrožiti na volitvah, komu vsiljevati svojo miselnost? ali je zraven še kaj drugega?
Kdo naj bi že, po tvojem vsak teden razlagal kako je treba mislit, kako se obnašat, koga obkrožit na volitvah......?
recimo tale mi je prvi padel na pamet:
http://www.delo.si/novice/volitve/pater-med-maso-ce-ne-boste-volili-sds-boste-gresili.html

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Če imaš probleme z vprašanji, jih spreglej in odjadraj v sosednjo temo.

Neumno vpranje ima lahko samo neumen odgovor. Ce pa ti zelis ze v vprasanju potrditi svojo zivljensko prepricanje potem je pa nekaj pvosem drugega. Ce smo ze pri debilnih vprasanjih lahko filozofiramo zakaj kdo rabi pivo/cigareto/ajavar/karkoli ze...

Pac, njegova k. stvar. Njegovi k. razlogi. XXX miljard ljudi na palnetu in vsak ima svoj razlog

Neumnih vprašanj ni. To definicijo si je izmislil nekdo, ki ni znal odgovoriti na enostavno vprašanje, kot je npr. to, v naslovu téme.

Prepričanja so problem družbe. Prepričanja temeljijo na prepovedih (zadaj je strah), na nevednosti itd. in nimajo nič za opraviti z dejstvi.
v bistvu ima easy prav. vprašanje je neumno. takih vprašanj se namreč ne sme postavljati. ker če bi se ovčke začele spraševati, ali je za vero res potrebno obiskovati božje hiše, romati v svete kraje, poslušati Pastirje in širiti njihovo besedo med ostale ljudi, bi morda mnogi Pastirji ostali brez posla (denarja/vpliva/oblasti). zato pa se o takih rečeh ne sme razmišljati, še manj pa dvomiti. to je dogma.

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik eazy pravi:

lahko pa se vprašamo, zakaj je nek francoski sitirični časnik objavil neke karikature nekega preroka? njegova k. stvar? njegovi k. razlogi? o, to pa ne. to pa je žalitev brez primere, ki se kaznuje s smrtjo avtorjev ter še ostalih nedolžnih, ki so se slučajno znašli na istem mestu.