zakaj religije?

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
vzporedno s sosednjo temo, v kateri se prepirajo, katera religija je bolj miroljubna in katera manj, katera je zakrivila več smrti in v kateri je več pedofilije, mene zanima druga stvar: zakaj so sploh potrebne religije? easy, yahel in ostali gorečneži, dajte mi razložit to stvar. je to zgolj zato, ker pač potrebujete Pastirje, da vam vsak teden pripovedujejo pravljice in razlagajo, kako morate misliti, kako se obnašati, koga obkrožiti na volitvah, komu vsiljevati svojo miselnost? ali je zraven še kaj drugega?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Pomojem pravljica, ki jim jo programirajo vse od malih nog naprej.

Ko pa še dobi prvi moped, zato, ker je izvedel nek rital v cerkvi, je pa sploh pečen.

2CV

Pripravnik
16. avg 2012
505
12
18
Citat:
Uporabnik sass pravi:
vzporedno s sosednjo temo, v kateri se prepirajo, katera religija je bolj miroljubna in katera manj, katera je zakrivila več smrti in v kateri je več pedofilije, mene zanima druga stvar: zakaj so sploh potrebne religije? easy, yahel in ostali gorečneži, dajte mi razložit to stvar. je to zgolj zato, ker pač potrebujete Pastirje, da vam vsak teden pripovedujejo pravljice in razlagajo, kako morate misliti, kako se obnašati, koga obkrožiti na volitvah, komu vsiljevati svojo miselnost? ali je zraven še kaj drugega?

Izjemo dobro vprašanje in nadaljevanje !

467716-post_slo.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik sass pravi:

saj je noben ne rabi, ampak ce mas nizek iq pol te lahko fopajo z religijo

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
471
83
enako je s civilnio ureditvijo - komunizem, ki bazira na nekih idealih
neke bistvene razlike pomoje sploh ni. Gre za postavitev nekih norem po katerih se vzpostavi hirearhija v družbi.

I

Izbrisan uporabnik #488

eno so pravljice o posmrtnem zivljenju, 7 dnevnem nastanku, angelčkih itd

drugonpa ureditev sistema, ki nima božanstva in pravljičnih vložkov, lahko pa so cilji utopija

oboje nima veze med sabo

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
471
83
pravljice kot jih imenuješ so iz časov, ko tudi tisti z IQ 180+ niso razumeli, da je sonce središče osončja in, da so zvezde del vesolja

podobno je pravlica o civilni ureditvi po načelu enakosti le da je pomoje veliko huje ker je civilizacija od prvotnih pravljic osvojila veliko znanja in je jasno da dolgoročno to ne more trajati. Človek se je razvil z iskanjem novega boljšega in v kvazi enakost s tem da določeni izbrani osebki izstopajo pač na dalši rok ne bo pristal. Saj idimo koliko je represije. SZ, S Koreja, Kuba, Juga je bila nek polodprti sistem - polreligija vse od začetka do konca.

trdim da so osnove, in procesi precej podobni. Oboje je nastalo z manipulacijo množic glede na trenutno stanje v družbi. Ker marsikaj še ni pojasnjeno pa se določene zadeve lahko vzdržujejo in se še nekaj časa bodo. Vere, verstva v osnovi v veliki večini ne učijo prav nič slabega.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.935
6.012
113
Q: zakaj religije?
A: da imajo ljudi pod kontrolo in delajo, kar jim rečejo.
Verske šole so tako lep primer, kako pustiš ljudi oprane.

SeriousSam

Pripravnik
2. jun 2009
839
3
18
Ksz

Na DiscoverySceince je bil odličen dokumentarec na to temo. Seveda so prišli do nekoliko drugačnih zaključkov.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik roCkY pravi:
pravljice kot jih imenuješ so iz časov, ko tudi tisti z IQ 180+ niso razumeli, da je sonce središče osončja in, da so zvezde del vesolja

podobno je pravlica o civilni ureditvi po načelu enakosti le da je pomoje veliko huje ker je civilizacija od prvotnih pravljic osvojila veliko znanja in je jasno da dolgoročno to ne more trajati. Človek se je razvil z iskanjem novega boljšega in v kvazi enakost s tem da določeni izbrani osebki izstopajo pač na dalši rok ne bo pristal. Saj idimo koliko je represije. SZ, S Koreja, Kuba, Juga je bila nek polodprti sistem - polreligija vse od začetka do konca.

trdim da so osnove, in procesi precej podobni. Oboje je nastalo z manipulacijo množic glede na trenutno stanje v družbi. Ker marsikaj še ni pojasnjeno pa se določene zadeve lahko vzdržujejo in se še nekaj časa bodo. Vere, verstva v osnovi v veliki večini ne učijo prav nič slabega.

ne učijo, ampak fopajo

v osnovi smo vsdi iz atomov itd

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.634
3.087
113
v lokalni ostariji
snečko vera kot taka ni pogojena z IQ-jem... imaš ljudi z visokim iq pa verujejo v boga, marijo, alaha in imaš ljudi z nizkim iq ki ne verujejo...

sama cerkev pa je pač posledica tega da ljudje radi "nečemu pripadajo"...

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
471
83
Citat:
Uporabnik SeriousSam pravi:
Ksz

Na DiscoverySceince je bil odličen dokumentarec na to temo. Seveda so prišli do nekoliko drugačnih zaključkov.
veš morda naslov oddaje? je bilo v kateri od serij? v kateri?

Na forumih večinoma ne izražamo zaključkov kot jih prikazuje v tem primeru zahodna civilizacija podpta z znanostjo za množice, pač pa o lastnem mnenju glede na trenutno znanje in mišljenje. Po ogledu te ali drugih oddaj se mnenj morda spremeni...

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
snečko vera kot taka ni pogojena z IQ-jem... imaš ljudi z visokim iq pa verujejo v boga, marijo, alaha in imaš ljudi z nizkim iq ki ne verujejo...

sama cerkev pa je pač posledica tega da ljudje radi "nečemu pripadajo"...
čeprav tisti ki so tam da nečemu pripadajo niso ravno goreči pripadniki religije.
veliko naredi indoktrinacija otrok. če nebi bila uspešna je religije nebi imele. navadit otroka da nekaj misli in potem misli tako celo življenje.
enim je enostavno verovati nekaj da jim ni treba misliti. je življenje bolj preprosto.
potem so še profesionalci ki religijo širijo ker imajo sami nekaj od tega.

pa pri vsem tm bi še rekel da je čas ko je religija imela neko bitje ali bitja v katere je bilo treba verovati mimo. sedaj ljudje verjujejo v presno prehrano, paleo diete, čudežne zdravilne praške in magnetne zapestnice.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Sam zase vem da sem Bogaboječ človek, takih izjav si ne upam privoščit pa pika, ker sem videl in slišal preveč podobnih primerov kateri se niso končali dobro. malo previdnosti svetujem. Morda ti je moje pisanje danes smešno, najbrž pa se boš čez leta spomnil da si to že nekje bral...

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.935
6.012
113
Malo si preberi, kaj vse sorte neumnosti si napisal na alterju.
Te bo Bogaboječ minilo.

Zaradi mene lahko za 4 stenami verujejo v karkoli, posiljevanje drugih izven 4 sten s lastnimi verskimi prepričanji je fašizem.
Muslimani pri tem še posebej izstopajo, ker jim koncept demokracije in ločevanja države in religije ni jasen.

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Vsaka religija zna povedat, da boš nahebal, če boš verjel v kaj drugega kot njihovega boga. Kako si torej izberem "pravega" boga, da se ne bom cvrl po smrti?
Sam sem se odločil, da je verovanju v boga ekvivalentno neverovanje v boga. Na ta način nimam nobenega dela z religijo, prihranim veliko časa in imam približno takšno verjetnost za vrtenje na ražnju po smrti kot vsi ostali verniki, saj je med vsemi temi tisoči bogov precej malo verejtno, da trofiš pravega.
zmaga.gif