Zakaj policija rabi priče v tem primeru?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.189
3.622
113
Marlbor
Bil sem priča v tem primeru. Priča in udeležen le v toliki meri, ker sem se zbal za varnost in skočil s pločnika v jarek. Zakaj policija želi, da se folk izpostavlja? Nisem sicer videl kdo je v vozilu, ampak glede na tip vozila gre lahko za določeno osebo mafijskih krogov s tega območja. Zakaj bi se ogrožal na tak način, da bi se oglasil kot priča?
http://www.slovenskenovice.si/...emu-ni-bilo-mar

Pbutec

20. jul 2007
15.189
3.622
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Ytbnd pravi:
So ga potem ustavili ?
Ne vem. Dirkali so skozi naselje za njim, pa potem spet nazaj čez par minut, pa spet po eni ulici med bloki gor, pa nazaj dol, potem se je slišalo sireno še ene 15 minut, videl pa jih nisem več. Sicer pa BMW ni imel za burek proti Passatu, res je motor sicer zelo dobro ropotal, ampak so ga s passatom z lahkoto dohitevali in prehitevali.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
A to so ga večkrat prehiteli ali pa je več passatov vozilo za njim in so ga potem vsi prehitevali?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.516
7.034
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Zakaj bi se ogrožal na tak način, da bi se oglasil kot priča?

Zato, ker je tako prav?! Če ti ta mentalilteta ni blizu, pa seveda ni treba...

Pbutec

20. jul 2007
15.189
3.622
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Zakaj bi se ogrožal na tak način, da bi se oglasil kot priča?

Zato, ker je tako prav?! Če ti ta mentalilteta ni blizu, pa seveda ni treba...
Čakaj malo, pa uporabi logiko. Če me policist ustavi, ker telefoniram, ne potrebuje nobenih prič, da me lahko kaznuje. Zakaj bi potrebovali priče v takšnem primeru, ko ga sploh niso zasledovali zaradi prometnega prekrška. Glede na opaženo, je šlo za zasedo s civilnimi vozili, glede na vozilo, ki je sodelovalo v lovu pa verjetno tudi ne manjka videoposnetkov.

Nenasiten

Fizikalc
16. sep 2011
848
73
28
pozivajo priče k jih je objestna vožnja direkt ogrožala. to jim pol služ dodatno pr ovadbi, prometni prekrški so še najmanj. ampak pr vas mate barabe zgleda raj na prostem da se mate koga za bat
grims-1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.516
7.034
113
Tu ni treba prav nič iskati "logike" in izgovorov. Če prosijo za priče, greš. oziroma ne greš, odločitev je odvisna od tvoje vesti. nobeden te ne bo vlekel nikamor.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Če bi ti zanikal, da si telefoniral in bi policaj imel pričo verjemi, da bi jo povabil k sodniku.

Če si pozvan kot priča, se moraš udeležiti razprave, če nočeš nositi materialnih posledic ali biti celo prisilno priveden. Na sodišču paš poveš, kaj si videl in ne kaj si misliš- nekako tako, kot si zapisal v prejšnjem postu.

Pbutec

20. jul 2007
15.189
3.622
113
Marlbor
Jaz jih imam na sumu, da so storili kakšno napako v postopku in bodo njihovi dokazi na sodišču neveljavni. Pa zato iščejo civilne priče, če bi ga lahko prek tega kaj obtožili, ker sicer so se jebali za brezveze ...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Najbrž rabijo nekoga da se izpostavi da ga lahko postavijo na sodišče zaradi ogrožanja varnosti in potencialno dobi 5 let čuze. A se tebi splača izpostavljat, zapravljat čas in denar za obiske sodnije je pa druga pesem.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
ja, sam to je pa res. Če te vidi s telefonom, te lahko kaznuje, ko pa nekoga ne morejo ustavt, rabijo pa priče?? Mal neumno.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.325
7.357
113
Primera osebno ne poznam. Sklepam pa, da ga zelijo preganjat zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevarne voznje v cestnem prometu. Tu pa ni dovolj da je policist nekaj videl ampak more biti nekdo oskodovan. Torej nekdo ki je naprimer moral odskociti/zabremzati/zapeljati s ceste ker bi v nasprotnem primeru prislo do nesrece. In taka oseba je potem prica na sodiscu kjer se sodniku pove kaj je moral storiti da ni prislo do nesrece.

Se za pbutca: ce policija naredi napako v postopku ji nobena prica vec ne pomaga.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.704
6.472
113
Storilec (njegov odvetnik) verjetno od sodišča dobi osebne podatke prič? Ali sodišče lahko zaščiti pričo?

franZanton

Pripravnik
5. jul 2015
621
7
18
podoben primer je bil lansko leto, ko je nekdo divjal z BMW-jem po LJ in do smrti povozil nekega motorista, priče pa so potem na sodišču nekako pozabile kaj so videle.
Da bi sodišče zaščitilo pričo ? Pred kom ? Pred neumnimi tožilci, ki npr. v močno odmevnem primeru javno povedo, da je "gozdar ob poti videl to vozilo in voznika v njem prepoznal kot ... " ? Težko.

krko

Guru
5. sep 2010
2.764
1.450
113
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Storilec (njegov odvetnik) verjetno od sodišča dobi osebne podatke prič? Ali sodišče lahko zaščiti pričo?

Če si priča pri hišni preiskavi, osebne podatke (ime, priimek, naslov in kraj bivanja) pred osumljencem zrecitira kar kriminalist ob branju zapisnika.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Še moj primer: takrat sem se na policiji oglasil sam, ker me je nek frajer z namenoma predrzno vožnjo skoraj zbil na prehodu za pešce.

Prijava, naslednji dan se je oglasila patrulja, lastništvo vozila (povedal sem jim tip, barvo, registrsko) ni bilo skladno z mojo prijavo (za volanom sem videl moškega, lastnica je bila ženska) in dejali so mi, da lahko po pol leta dobim vabilo na sodišče zaradi pričanja. Enako oseba, ki je bila ob meni.

Po enem letu sem fante povprašal kaj se dogaja. Odgovor: lastnica (oz. kdorkoli že) je očitno plačala kazen, sicer bi se srečali na sodišču. Kar se očitno ne bomo, od tega je že kakih 5 let.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.325
7.357
113
Citat:
Uporabnik krko pravi:
Citat:
Uporabnik erikson pravi:

Če si priča pri hišni preiskavi, osebne podatke (ime, priimek, naslov in kraj bivanja) pred osumljencem zrecitira kar kriminalist ob branju zapisnika.
Prica na HP si po lastni volji. Nihce te ne sili.