Zakaj (ni)sem nacionalist...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.074
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:Precej lažje se je šlepat na geografsko omejitev pa domači klienteli prodajat kislo scalnico namesto kvalitetnega vina.
Ne bi spuščal v to, kaj je teran in če je dober ali ne. Ker niti ne vem, če je tisto, kar nam zraven pršuta ponudi domačin v Ponikvah sploh teran. Tisto vino mi je všečno in paše ob pršutu. Seveda pa kakor komu...
Glavna značilnost vina je alkohol + vinska kislina. Nekako pri nas na Štajerskem tričetrt vinarjev misli, da je glavna sestavina sladkor. Sladkor je sestavina soka za otroke in v vinu ga ne vem koliko ne sme biti. Res pa je, da skopuh obiskovalcem ponudi sladico in vino. Ali celo brez hrane. Potem pa mora biti vino sladko, da gre skupaj in zato so pri nas sladka vina precenjena. Če ponudiš pravo hrano, pa sladko vino ne gre zraven.
Geografska zaščita verjetno pripomore, da odmakneš izdelek od plebejcev in ga daš samo petičnežem. Briga mene, če se konjak ali šampanjec lahko uporabljata samo nekje na svetu. Jaz pač nabavim produkt za katerega sem pripravljen dati denar.

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.095
1.271
113
42
Faking koga briga res a vinu rečeš teran al pa gnoj. Raj mam pivo ki se mu reče gnoj pa je dober kot pa pivo ki se reče laško pa je zanič.
Vsi se sam gremo kdo je jači. Ka eni otroci zaradi imena nekega vina

I

Izbrisan uporabnik #9334

Neverjetno, pa tebi je očitno čisto vseeno če ti cigan pred nosom kuro ******
smile-1.gif
. Si pa res liberalec.

Zase sem vedno mislil, kako sem liberalen, svobodomiseln, naprednjaški, nezauzdan ... sedaj čedalje bolj ugotavljam, kako sem v bistvu konzervativen
shocked-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.387
5.662
113
A da se boš obesil...al da se boš (z)jokal gor
sprasujem se.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik turbobitch pravi:
Faking koga briga res a vinu rečeš teran al pa gnoj. Raj mam pivo ki se mu reče gnoj pa je dober kot pa pivo ki se reče laško pa je zanič.
Vsi se sam gremo kdo je jači. Ka eni otroci zaradi imena nekega vina
Za izraz nelojalna konkurenca še nisi slišal, a ne in te boli .... zato.
Ni problem v imenu, problem je v temu, da nekdo vlaga v vino, marketing, eko varijante, posebne postopke, itd., zaščiti zadevo, potem pa nekdo drug pride in da gor isto (zaščiteno) nalepko.
To ti je isto, kot če bi ti kupil pivo GNOJ, dejansko bi pa dobil noter DRISKO. Recimo. Ampak ne pričakujem, da boš to razumel.
Mi je pa popolnoma jasno, zakaj nas Hrvati povsod nasadijo. Namesto, da bi Slovenci RAZUMELI za kaj gre, dejansko serjete po Slovencih, ki se trudijo in dajete Hrvatom prav. Pa nikakor ne pravim, da je treba stati za nekom samo zato, ker je Slovenc, ampak tukaj gre dejansko za rušenje obstoječih pravnih norm, ampak tudi to vam ne pomeni nič.

In točno ta odnos se preslika v politiko, zato pa smo v takem sranju, kot smo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
No ja to bi lahko trdil če bi slovenci proizvajali vrhunski teran, medtem ko bi se italjani in hrvati šlepali pa z nižjo kvaliteto na naše ime. Ampak je fora ravno v tem da je obratno. 90% slovenskega terana se najbrž proda kot manj kakovostnega oz. se prodaja samo zato ker je teran (najbrž ga precej ne izpolnjuje niti pravilnika za označbo, ampak to itak zaradi protekcije države v sloveniji ni problem [prodaja na sivo]).

Je pač par izjem, ampak težko rečemo da zaradi njih rabimo zaščito. Recimo italjani svoj teran več ali manj stekleničijo v buteljke in prdajajo po 15EUR+, pri nas se pa toči v vinotočih za 3EUR/l ali pa prodaja v steklenicah z zamaškom na navoj (vinakras). Zakaj bi torej tole rabilo zaščito? Slovenski potrošnik (ki je edini ki kaj takega kupi) bo isto stvar kupil tudi če nima zaščite.

Skratka to je nekaj takega kot "geografska označba" za "domači rum" (če komu ni jasno dejansko tole je zaščiteno z "geografsko označbo"):
slika25_1.jpg

B81

22. jul 2007
37.669
10.952
113
Oznacba pomeni, da je pri nas izdelano pod nekimi pogoji, poreklo pa da je surovina iz Slovenije.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Kakovost in cena NIMA veze s tem, da je Teran kot tak PRAVNO in URADNO ZAŠČITEN na nivoju EU. Lahko se scalnico prodaja pod imenom Teran, če je tako zapisano v ZAŠČITI. Če je zaščita, potem bo pač samo točno taka scalnica noter in nobena druga.
Še enkrat: POGLAVITNO VPRAŠANJE TUKAJ JE ALI PRAVNA NORMA-ZAŠČITA V EU VELJA ALI si z njo lahko pač le rit obrišemo. In s to zadevo se ustvarja precedens, ki bo vplival na vse ostale, ki se bodo ''spomnili'', da pa tudi oni imajo nekaj, kar je zaščiteno.

I

Izbrisan uporabnik #9334

467716-post_slo.gif
.

LB v Zagrebu je propala ravno zaradi hrvaških neplačil, ampak njim ni treba poplačati dolgov, nam je pa treba!
stupid-1.gif
Tako nekako kot je nekdo v sosednji temi napisal, da je hodil na pravo in poslušal predavanje, kako ni noben problem če zadruga ne plača robe dobaviteljem, je pa problem, ko dobavitelji posledično ustavijo nadaljnje dostave robe!

Kdo je tu nor? Kdo sploh ima korajžo izvajati tako prakso? Mislim da že preveč dolgo ni nihče od igralcev visel na kolu - pa bi bilo treba!
10.gif
Teran kot blagovna znamka je slovenski, pravzaprav kraševski, cela Slo ga je desetletja negovala. Nihče nam ga ne sme vzeti! Evropa pa še najmanj.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Tudi belega Lipicanca je povsem možno vzgojiti v kaki drugi konjušnici, pa ne bo Lipicanec .

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Kakovost in cena NIMA veze s tem, da je Teran kot tak PRAVNO in URADNO ZAŠČITEN. Lahko se scalnico prodaja pod imenom Teran, če je tako zapisano v ZAŠČITI. Če je zaščita, potem bo pač samo točno taka scalnica noter in nobena druga.
Še enkrat: POGLAVITNO VPRAŠANJE TUKAJ JE ALI PRAVNA NORMA-ZAŠČITA V EU VELJA ALI si z njo lahko pač le rit obrišemo.

Zaščita nima smisla če z njo ne dosežeš nič. Smisel zaščite je v zaščiti nečesa z namenom ekskluzivne promocije (in prodaje). Kakšna je promocija terana? Mislim žal mi je da tako rečem, ampak cviček je bolj poznan izven slovenije kot pa teran.

Sicer pa zaščiteno je ime vrste vina. S hrvati je problem ker imamo za teran enako poimenovanje, kolikor vem je itak konsenz da se ne bo uporabilo oznake teran za vrsto vina ampak za sorto grozdja ... kar pravno formalno lahko naredijo.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Ti ne vidiš promocije, tisti ki jo mukotrpno izvajajo, jo pa prekleto vidijo. In še enkrat, spet popolnoma brezvezna informacija v zvezi s tem.
Sem ti že zgoraj napisal, kaj je temeljni problem.

Tule si pa poglej kako ''tvoj konsenz'' vidijo Hrvati:

260px-Vino_Teran_(Croatia).jpg

demarteran.png

Ti mater, sedaj me je sram, da sem Slovenc in da moram to Slovencem razlagat. Je očitno res tista, samo da sosedu crkne kobila...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Tole kar linkaš nima veze s tem kar govorimo. Vmesno obdobje ko je hrvaška LAHKO uporablja ime teran se je izteklo lani poleti, torej vsa vina z letnico do 2016 imajo lahko legalno oznako teran tudi na hrvaškem. Tako da pokaži mi take steklenice z letnikom 2016 pa ti bom verjel!
grims-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Smešen si res.
Vidim, da je za loleke ta tema lep vir smeha, drugi se pač zavedamo, kaj to pomeni. Ampak vi se poščijete na tistih 100 družin, ki se ukvarjajo s tem, to ni nič.
Sem 99%, da ne bodo spreminjali steklenic za letnik 2016, za naprej pa odvisno od tega, kaj bo EU rekla.
Bom pa sedaj nehal, se grem raje s Hrvati o tem pogovarjat, njih bom vsaj razumel, tega tukaj ne razumem niti najmanj.
Oz. bom napisal prav: mi je popolnoma jasno in še en dokaz v kakšnem dreku od države živim.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Sam ne vem kaj je problem s slovenskimi vinarji. A jim bodo hrvati ukradli trg? Daj številke ... koliko hl terana se proda izven območja slovenije, kolikšen delež to predstavlja? Oz. jst ne vidim kaj bi bili slovenci na slabšem, na slabšem so hrvaški vinarji ki imajo sedaj v kleteh polno vina ki ne vedo kako (pod katerim imenom) ga bodo prodali. Razumet moraš da je tisto za njih od vedno bil teran ...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Aah, sedaj sem jst izdajalec in levak ... jst in goba sva najbrž popila in pokozlala več terana kot si ga ti v življenju videl. Skratka v tej temi sem ti lahko zgled, kako se podpira domače pridelovalce vina!
grin1.gif

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.095
1.271
113
42
Namesto da bi se delal na kvaliteti se jokajo zaradi imena teran. zarad mene lahko piše Tiran ne pa teran pa bo še vedno isto sranje povsod. Če se o tem sploh nebi govorilo, bi bilo isto kot 10 let nazaj ko nobenega ni motilo. Zdej je pa to kr nanekrat problem

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.095
1.271
113
42
Namesto da bi se delal na kvaliteti se jokajo zaradi imena teran. zarad mene lahko piše Tiran ne pa teran pa bo še vedno isto sranje povsod. Če se o tem sploh nebi govorilo, bi bilo isto kot 10 let nazaj ko nobenega ni motilo. Zdej je pa to kr nanekrat problem

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sam ne vem kaj je problem s slovenskimi vinarji. A jim bodo hrvati ukradli trg? Daj številke ... koliko hl terana se proda izven območja slovenije, kolikšen delež to predstavlja? Oz. jst ne vidim kaj bi bili slovenci na slabšem, na slabšem so hrvaški vinarji ki imajo sedaj v kleteh polno vina ki ne vedo kako (pod katerim imenom) ga bodo prodali. Razumet moraš da je tisto za njih od vedno bil teran ...
Bom še tole komentiral, ker ne vem ali se zajeb... ali resno misliš.
Že od vstopa Hrvaške je bilo vse jasno zapisano, ravno tako tudi prehodno obdobje ravno IZ TEGA NAMENA. Tako da, če v teh letih niso poštudirali novo ime, potem imaš prav, imajo res velik problem. Ampak ne zaradi slovenske zaščite terana.
Popolnoma isti šmorn kot je bil s tokajem pri nas. Po poteku prehodnega obdobja se v Sloveniji NE SME več uporabljati in se ne imena tokaj. Nekateri so se znašli in šli na jakot.
Saj ne živimo na Kitajskem, kjer pravo nima veze, hudiča.

Nazadnje urejeno: