Zakaj ima Evropa fobijo pred klimami?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.758
2.930
113
Kako pa je kaj po podjetjih, pisarne? Sam se ne spomnim kdaj sem nazadnje bil v podjetju brez klime. Verjamem pa da obstajajo. Produktivnost poleti mora bit vrhunska

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.695
392
83
Ni kaj, so poiskali tržno nišo.

Včasih so bile Zibro klime s hitro klik sponko.

V primeru #55 moraš prvo po strehi plezati in nekako narediti oporo na strehi za fiksiranje zunanje enote, spet kakšni podnajemniki tega ne smejo ali znajo (vrtanje po zidakih za luknje vijakov).Tudi strešno okno je nov problem.
V kompletu je tudi obešalo za obešanje zunanje enote na okno - vpne se v okvir okna brez vrtanja.

P.S.: Nimam nič z temi klimami (me jih je nekaj vprašalo v ZS), sem bil pa tik pred tem da jo kupim, ker bi jo rabil samo za določeno časovno obdobje.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.928
3.793
113
Lublana
www.facebook.com
So v Slo sploh dobavljiva ZDA okna gor dol odpiranje ?

p4pe
Za strešno zelo stresno.

Drugače gre, ni pa zelo estetsko

Tako prenosno split klimo sem imel pa že pred 30 leti. Dobil zastonj, ko je firma, kjer sem delal, pisarne preselila v klimatizirane prostore. Žal sem jo bumbar kmalu podaril naprej... Še danes mi je žal, bila je vrhunska in praktična.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.672
928
113
Split, je ja... Ampak ni zmontirana, ampak je obesena. Pade najbrz v pravila z obesanjem cunj zunaj, ne montaže klime . Svicarji jn Spanci najbrz tudi tega ne smejo... :rolleyes:
V Švici so mnenja deljena. Tisto z obešanjem gre pogosto v nos in morajo odstraniti (varnost in pa hrup moti sosede), če pa lahko postaviš na balkon, pa načeloma gre.

irwin

Guru
13. mar 2008
2.071
708
113
Pismo! Do zdaj res nisem vedel, da so po Evropi nekje tako huda pravila glede klim. Pa to so res idioti vsi po vrsti. Kam gre ta Evropa s temi omejitvami in prepovedmi... Prizadeto
Mas zunaj predpise da ni sans sploh dodat klimo ker ni predvidena v projektu zgradbe.
Ti ostane samo sobna z auspuhom skozi okno.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.156
327
83
Jaz klime ne uporabljam. Zdi se mi škoda, da bi si poletje spremenil v umetno hlajeno čakalnico.

Tudi ta teden sem bil na morju v apartmaju, klima je bila na voljo. Prižgal sem jo mogoče trikrat, za kakšno uro. Bolj mi ustreza hladen tuš, odprta okna ponoči, senca čez dan in malo bolj normalen, poletni ritem življenja.

OK razumem, da jo nekateri potrebujejo. Starejši, bolni, majhni otroci, slabo izolirana stanovanja, mansarde, mesta, beton. Ampak pri zdravem človeku, ki ima možnost prezračevanja, senco in malo prilagoditve ritma, se mi pa zdi zanimivo, kako hitro smo začeli verjeti, da je 26 ali 28 stopinj že skoraj humanitarna katastrofa.

Meni je poletje lepo ravno zato, ker je drugačno. Ker je toplo. Ker se življenje malo upočasni. Ker zjutraj vstaneš prej, narediš največ do poldneva, popoldne pa ne siliš z glavo skozi zid. Malo sieste, malo sence, veliko vode, hladen tuš in manj nervoze. Čez noč odprta okna, zjutraj zapreš, zagrneš in čuvaš hlad.

Včasih se mi zdi, da klima ne hladi samo prostora, ampak tudi stik z letnim časom. Zunaj poletje, notri oktober. Potem pa iz ohlajene sobe v razbeljen avto, iz avta v trgovino, iz trgovine nazaj v klimo. Ves dan bežiš pred vremenom, namesto da bi z njim živel.

Meni je všeč, da ima leto štiri letne čase. Pozimi hrepenimo po soncu, poleti po hladu. In ravno v tem je čar. Da nekaj časa živiš s toploto, potem bolj ceniš mraz. Da se malo preznojiš, potem bolj ceniš tuš. Da te sonce malo upočasni, potem bolj ceniš večer.

Ne vidim posebnega dosežka v tem, da si poletje znižaš na pritisk gumba. Meni je večji luksuz to, da lahko živim dovolj počasi, da je ne potrebujem.

• Všeč mi je
Reactions: corsol

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.773
1.658
113
Saj ti pa ni treba hladiti na 18 stopinj. Dejansko meni najvec pomeni, da vzame tisto nadlezno vlago iz prostora.

Daniel

Guru
21. dec 2007
8.090
6.422
113
Jaz klime ne uporabljam. Zdi se mi škoda, da bi si poletje spremenil v umetno hlajeno čakalnico.

Tudi ta teden sem bil na morju v apartmaju, klima je bila na voljo. Prižgal sem jo mogoče trikrat, za kakšno uro. Bolj mi ustreza hladen tuš, odprta okna ponoči, senca čez dan in malo bolj normalen, poletni ritem življenja.

OK razumem, da jo nekateri potrebujejo. Starejši, bolni, majhni otroci, slabo izolirana stanovanja, mansarde, mesta, beton. Ampak pri zdravem človeku, ki ima možnost prezračevanja, senco in malo prilagoditve ritma, se mi pa zdi zanimivo, kako hitro smo začeli verjeti, da je 26 ali 28 stopinj že skoraj humanitarna katastrofa.

Meni je poletje lepo ravno zato, ker je drugačno. Ker je toplo. Ker se življenje malo upočasni. Ker zjutraj vstaneš prej, narediš največ do poldneva, popoldne pa ne siliš z glavo skozi zid. Malo sieste, malo sence, veliko vode, hladen tuš in manj nervoze. Čez noč odprta okna, zjutraj zapreš, zagrneš in čuvaš hlad.

Včasih se mi zdi, da klima ne hladi samo prostora, ampak tudi stik z letnim časom. Zunaj poletje, notri oktober. Potem pa iz ohlajene sobe v razbeljen avto, iz avta v trgovino, iz trgovine nazaj v klimo. Ves dan bežiš pred vremenom, namesto da bi z njim živel.

Meni je všeč, da ima leto štiri letne čase. Pozimi hrepenimo po soncu, poleti po hladu. In ravno v tem je čar. Da nekaj časa živiš s toploto, potem bolj ceniš mraz. Da se malo preznojiš, potem bolj ceniš tuš. Da te sonce malo upočasni, potem bolj ceniš večer.

Ne vidim posebnega dosežka v tem, da si poletje znižaš na pritisk gumba. Meni je večji luksuz to, da lahko živim dovolj počasi, da je ne potrebujem.

Ti bi bil taman za kmeta. Ko na 37 v senci čakaš, da kombajn na njivi pobere kar ni pobrala toča ali suša. :D Ljubitelj vročine. Mogoče tudi obadov.

tony

Guru
23. jul 2007
11.088
1.896
113
Kar je tudi primarni namen naprave air conditioning - odstranjevanje vlage. Nižanje temperature je le mehanizem, kako to dosežemo.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.897
6.962
113

O kakšnem naravnem prezračevanju ti sanjaš ? Zadnji čas ponoči temperature ne padejo pod 20C, vlažnost takrat naraste na 80-90%.
Če si ti zmrznjen upokojenec z neomejeno časa, ki se poleti premika s hitrostjo lenivca, to še ne pomeni , da to velja za vse.

Troll.

Vremenska postaja Ljubljana - Črnuče

graf vlažnosti in temperature (slika se dnevno posodablja)

humidday.png

tempdaycomp.png

slika za arhiv:
arhiv.jpg

mistique

Guru
16. jun 2009
16.797
3.818
113
Pri nas taka okna s pomikom okvira navzgor niso običajna...

Pravzaprav ne poznam nobenega, ki jih ima vgrajena...

Jaz sem roleto spustil na rozeto, ki sem jo dobil s klimo in priprl okno. Glede izkoristka je to najbrž še slabše, kot tista varianta s slike Ytbnd. Ampak takrat je delovalo za tistih nekaj ur v dnevu, da sta starša laže preživljala vroče dni. Kasneje smo klimo vgradili.

1782845712198.png

klekej

Guru
26. jul 2007
5.768
522
113
36
Pri nas jih je bilo še v petek cca 40kom na zalogi (Obi + Bauhaus). Danes nikjer nobene več...

Nabijem nekam Obi, letos so mi konkretno biznis zje.bal z unimi Cooperji za 299€, ne vem kaj je Dinesu, da je to dovolil. No, ko je za vikend zmanjkalo zaloge je pa steklo, danes in včeraj 18 kosov. :nazdravje: Daj na ZS ponudbo za klasiko 3,5kW.