Zakaj ima Evropa fobijo pred klimami?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.757
2.928
113
Resno vprašanje! Lahko odgovorite tudi tisti tukaj ki je nimate in zakaj je nimate.
Strošek za večino ni izgovor. To je cena enega apartmana letno na hrvaškem.
Poslušam danes sodelavca....oba jamrata kako ne spita že nekaj dni. Jaz spim ko angelček. Da bi kupila klimo jima na kraj pameti ne pade.
Niti novogradnje v veliki večini primerov nimajo klime. Če pogledaš fasade blokov, mogoče 1-2 na celem bloku.

Vsako leto v EU nekaj 10k mrtvih zaradi vročine. Ljudje rajši umirajo, kot pa da jim malo piha in se bog ne daj prehladijo?

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.274
157
63
Določeni starejši osebki sebi in/ali mladim (če so v isti bajti) ne pustijo montaže ker kvari izgled objekta in ker "ropota" zunanja enota če poslušaš od zunaj :bonk:

Pa tudi trajnostno ni, ker porabi preveč energije. Poznam osebe, ki poleti zaradi manjše porabe tudi v avtu ne prižgejo klime. Beat that.

• Haha
  • Wow
Reactions: Gatto in kajn

kajn

Guru
5. okt 2007
3.463
2.443
113
Iskajoč brata
jaz jo imam kakšne 10 let, v štartu za 10- 15 dni na leto, sedaj za 2 meseca na leto...
Je kar rutina postala, da ponoči luftamo, popoldan pa klimo na 27 stopinj... tok da reže špice in odvaja vlago...

Še tast in tašča v 50 let stari hiši, sta jo ene 2 let nazaj montirala :) kuk jo pa lavfata je pa bolj druga zgodba :)

• Všeč mi je
Reactions: tony

kajn

Guru
5. okt 2007
3.463
2.443
113
Iskajoč brata
pa še tako, s klimo je treba na nežno, drugače je takoj prehlad, kašelj, boleče grlo, zaradi suhega zraka...
pa prehodi od zunaj, ko je 35 in po možnosti prešvican... je kar predpriprava za bolezen

zavisi pa seveda, koliko si občutljiv na take spremembe

• Všeč mi je
Reactions: delter333

Vadim

Guru
2. jul 2020
7.029
9.122
113
Včeraj sem zaradi vseh memeov na spletu sel gledati statistiko klimatskih naprav. Pišejo o 44% gospodinjstev z klimatsko napravo.

Pri starših sem imel kar bitko z očetom. "Meni ni toplo" pri 28 v dnevni. Tudi ko sem jim jo kupil ni bilo zadovoljstva.

• Všeč mi je

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.882
6.958
113
Vlaga je problem, danes recimo dobesedno teče iz cevi od klime.

Določeni starejši osebki sebi in/ali mladim (če so v isti bajti) ne pustijo montaže ker kvari izgled objekta in ker "ropota" zunanja enota če poslušaš od zunaj :bonk:

Pa tudi trajnostno ni, ker porabi preveč energije. Poznam osebe, ki poleti zaradi manjše porabe tudi v avtu ne prižgejo klime. Beat that.
A pozimi tudi trajnostno ogrevajo do 15°C ?

Kako potem te dni ohladijo ? Zračenje cez noč je postalo čisto neuporabno, samo vlago si navlečeš do maksimuma.

• Všeč mi je
Reactions: Gatto

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.625
4.913
113
Jah to je dejansko res, pa po črki zakonodaje je pri nas 3/4 zunanjih enot split klim montiranih po balkansko oz. samo vprašanje kdaj se bo pri nas začelo preverjat take stvari. Recimo vedno več občinski zakonodaj ne dopušča zunanjih enot (klime, toplotne, ...) ki so na "vidnih pročeljih" hiš, da v blokih niti ne govorimo, po drugi strani pa zakonodaja okoli hrupa tudi ne dopušča da imaš neko ropatajočo klimo 10m od sosedovega okna oz. na lastnem blakonu 10cm od sosedovega ... ja tko se dela, vse ok, samo prav pa pač ni.

V nemčijio vem da so to kar resni problemi in so split sistemi kot jih poznamo mi zelo redki oz. vedno redkejši. Tako da recimo v nemčiji se proda (vedno) več monoblok klim in prenosnih klim (vse v notranji enoti, ven samo zračnik) kot pa split sistemov. Razlog je zakonodaja, ki v večini primerov ne dopušča montaže zunanjih enot klime.

Ampak rešitve so na trgu, za novogradnje v obliki centralnih sistemov, za starejše stavbe oz. tam kjer ne smeš imeti zunajih enot pa pač monblok/prenosne klime.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.770
1.656
113
pa še tako, s klimo je treba na nežno, drugače je takoj prehlad, kašelj, boleče grlo, zaradi suhega zraka...
pa prehodi od zunaj, ko je 35 in po možnosti prešvican... je kar predpriprava za bolezen

zavisi pa seveda, koliko si občutljiv na take spremembe

Aha torej kaj, klima ti v grlo nasadi virus ali kako?

delter333

Guru
21. maj 2010
2.999
2.775
113
Notranjska
Jah to je dejansko res, pa po črki zakonodaje je pri nas 3/4 zunanjih enot split klim montiranih po balkansko oz. samo vprašanje kdaj se bo pri nas začelo preverjat take stvari. Recimo vedno več občinski zakonodaj ne dopušča zunanjih enot (klime, toplotne, ...) ki so na "vidnih pročeljih" hiš, da v blokih niti ne govorimo, po drugi strani pa zakonodaja okoli hrupa tudi ne dopušča da imaš neko ropatajočo klimo 10m od sosedovega okna oz. na lastnem blakonu 10cm od sosedovega ... ja tko se dela, vse ok, samo prav pa pač ni.

V nemčijio vem da so to kar resni problemi in so split sistemi kot jih poznamo mi zelo redki oz. vedno redkejši. Tako da recimo v nemčiji se proda (vedno) več monoblok klim in prenosnih klim (vse v notranji enoti, ven samo zračnik) kot pa split sistemov. Razlog je zakonodaja, ki v večini primerov ne dopušča montaže zunanjih enot klime.

Ampak rešitve so na trgu, za novogradnje v obliki centralnih sistemov, za starejše stavbe oz. tam kjer ne smeš imeti zunajih enot pa pač monblok/prenosne klime.
Mislim da na stene blokov že precej časa klima ne sme več, le na balkon če obstaja.
Govorim za stare objekte, novi imajo to drugače rešeno.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in tony

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.625
4.913
113
Mislim da na stene blokov že precej časa klima ne sme več, le na balkon če obstaja.
Govorim za stare objekte, novi imajo to drugače rešeno.
Jp, tu se gre za urejenost in izgled fasad. Samo pri nas obešanje na balkon velikosti 1x2m tudi ni ravno "dovoljeno" ker sosedi levo in desno prejemajo hrup/vibracije in pa jasno tudi toploto če govorimo o hlajenju stanovanja.

Za nemčijo vem da se to ne sme delat, imajo monoblok v stanovanju in dva zračnika ven. S tem imaš v stanovanju kompresor (ki načeloam povzroča večina hrupa/vibracij), izpuh načeloma ni glasen. Tako da samo vprašanje kdaj pride to k nam, za mestna središča in spomeniško zaščitene stavbe pa načeloma to pri nas že velja.

(sodobne inverterske monoblok niso nek baubau, ni to ropotalo kot razne prenosne za 200eur, so realno glasnejše od sosobnih split ki so neslišne, samo mene recimo to ne moti za spanje, čez dan pa karkoli je pod 45dba je na ravni ostalega hrupa)

first1

Fizikalc
19. mar 2018
396
186
43
Ko sem bil pri sorodnikih v De na obisku sem crkoval 29 stopinj in 78% vlaga. Preprosto ne moreš verjet, vse u nulo zrihtano, zunanja senčila na vseh oknih avtomatizirane rulete, timeri, appi... ni da ni. Klima pa.. eh ni tako vroče, tista 2 tedna se pa potrpi, ni potrebe. Klima dosti stane pravi, pa še potem ti ves čas žre elektriko, ki pa tudi ni poceni. Okulist, 10k bruto na mesec.

Podobno sem bil gost v apartmaju na hrvaški obali, lastnik nemec, 80 let. Hiša za miljon+, avto 100+ jurjev, ga vprašam wtf ... kje so klime?!? Ja veš ni tako vroče, klima ni zdrava, smo navajeni brez, imamo zunanja senčila, pa moji gostje ki hodijo sem ne marajo klim, imamo pa stropne ventilatorje! V najvišjem nadstropju je bilo čez 30 stopinj, tudi ponoči. Čisti WTF res

Pri starših sem imel kar bitko z očetom. "Meni ni toplo" pri 28 v dnevni. Tudi ko sem jim jo kupil ni bilo zadovoljstva.
Podoben scenarij - jima kupim klimo, "brezveze, mi to ne rabimo", no v appu vidim da jo kar pridno vklapljata, že ob 8ih zjutraj. Še malo pa bo laufala 24/7. Plus pozimi za extra topla jutra. Najbolj so proti klimam tisti ki jih nimajo. Se najdejo taki ko jim pri 28 res ni fejst vroče, ampak taki ponavadi samo sedijo in gledajo tv.

• Všeč mi je

tony

Guru
23. jul 2007
11.086
1.893
113
"Ko sem bil pri sorodnikih v De na obisku sem crkoval 29 stopinj in 78% vlaga. Preprosto ne moreš verjet, vse u nulo zrihtano, zunanja senčila na vseh oknih avtomatizirane rulete, timeri, appi... ni da ni. Klima pa.. eh ni tako vroče, tista 2 tedna se pa potrpi, ni potrebe. Klima dosti stane pravi, pa še potem ti ves čas žre elektriko, ki pa tudi ni poceni. Okulist, 10k bruto na mesec."

Kakorkoli mi je nemški sistem reda in discipline blizu, je moje mnenje, da so Švabi nekoliko patološki narod, ki ima v genih radikalizacijo.

Nekoč je bila to vojaška mentaliteta, potem so jo malo zasolili z dvema svetovnima vojnama... Pol je pa nekdo rabil v koaliciji stranko zelenih in najbolj industrializiran narod si je kolektivno našel nov radikalni hobi - zeleno agendo.

Nimajo sušilnih strojev in klim seveda tudi ne. "Es ist so ja viel besser fuer die umwelt!"

Ko vidijo zeleno izgubijo razsodnost in ratajo budale, majke mi.

Čakam, da jih nekdo spet napali na neprenašanje genocida tudi če ga delajo našiTM, ha, kakšen halo bo še to...

Mi bo mikrovela crknila od vseh kokic, ki jih bo treba pojesti :cool: :aplauz:

• Všeč mi je
Reactions: sousis in sixpower

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.625
4.913
113
Se najdejo taki ko jim pri 28 res ni fejst vroče, ampak taki ponavadi samo sedijo in gledajo tv.
Obratno! :fredi: Če sediš pa je fejst vroče boš prej rabil manj stopinj. Več imaš stične površine s kavčem težje telo odvaja toploto (in vlago). Če delaš zunaj nekaj preprostega pa 28C ni nič posebnega.

Je pa danes če ne živiš ravno v alpskih dolinah ali pa nad 800 m.n.v. klima standard, vsaj spalnica/e jih rabijo če hočeš normalno spat. Čez dan si prilagodiš dejavnosti glede na vročino, spanja pa si ne moreš.

• Všeč mi je
Reactions: sixpower

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.925
3.786
113
Lublana
www.facebook.com

Zakaj ima Evropa fobijo pred klimami?​

Klima je ameriška iznajdba in to je vendar že po defoltu nekaj slabega. Verjetno je kakšen influnser "ugotovil", da celo redi:valjamse:. Potem pa še zelena agenda...

Kako je na splošno po Evropi težko rečem. V Italiji sem v vseh apartmajih ali hotelih ob morju imel klimo razen lansko leto sem bil v enem hotelu kjer ni bilo klime, kar se mi je zdelo precej nenavadno za hotel ob morju. Ampak ni bilo panike, ni mi bilo prevroče. V Nemčiji pa se spomnim, da kar večina nastanitev kjer sem prespal ni imelo klime. Ampak spet, jaz jo nikoli na srečo niti nisem pogrešal.

V Sloveniji pa se mi zdi, da so klime kar dobro razširjenje. V bistvu imam občutej, da sem eden redkih, ki je nimam v stanovanju. Sicer imam eno že nekih 20 let staro prenosno klimo, ki jo nikoli nisem prav veliko uporabljal. Zadnjih pet let pa jo sploh še nisem med poletjem privlekel iz kleti v stanovanje. Nekako ne čutim potrebe. Je vroče ampak mi ni prevroče. Spim v redu. Očitno kar dobro prenašam vročino, vedno sem jo. Poleg tega mi je pa najhuje biti cel dan v ohlajenem prostoru, potem pa stopit ven na 30+ in te skoraj kap...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.733
5.148
113
Je vročina in je vročina.
Recimo na tropskih otokih komot preživiš ponoči pri 30° in pod 50% vlagi, po drugi strani te 70% vlaga pri taki temperaturi ubije.

Meni laufa klima od cca 8h zjutraj ko jo po zračenju bajte vklopim do 4h zjutraj ko se izklopi. Vlaga je takrat pod 50%, po zračenju danes zjutraj je bila 75% pri 23° in je bilo "vroče".