Zakaj ima Evropa fobijo pred klimami?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.757
2.927
113
Resno vprašanje! Lahko odgovorite tudi tisti tukaj ki je nimate in zakaj je nimate.
Strošek za večino ni izgovor. To je cena enega apartmana letno na hrvaškem.
Poslušam danes sodelavca....oba jamrata kako ne spita že nekaj dni. Jaz spim ko angelček. Da bi kupila klimo jima na kraj pameti ne pade.
Niti novogradnje v veliki večini primerov nimajo klime. Če pogledaš fasade blokov, mogoče 1-2 na celem bloku.

Vsako leto v EU nekaj 10k mrtvih zaradi vročine. Ljudje rajši umirajo, kot pa da jim malo piha in se bog ne daj prehladijo?

mr. snick

Majstr
5. mar 2020
357
448
63
Ne vem kje ti gledaš, ampak vsaj polovica stanovanj ima klimo. Novogradnje pa imajo zunanje enote na strehi.

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.274
157
63
Določeni starejši osebki sebi in/ali mladim (če so v isti bajti) ne pustijo montaže ker kvari izgled objekta in ker "ropota" zunanja enota če poslušaš od zunaj :bonk:

Pa tudi trajnostno ni, ker porabi preveč energije. Poznam osebe, ki poleti zaradi manjše porabe tudi v avtu ne prižgejo klime. Beat that.

• Haha
  • Wow
Reactions: Gatto in kajn

kajn

Guru
5. okt 2007
3.463
2.442
113
Iskajoč brata
jaz jo imam kakšne 10 let, v štartu za 10- 15 dni na leto, sedaj za 2 meseca na leto...
Je kar rutina postala, da ponoči luftamo, popoldan pa klimo na 27 stopinj... tok da reže špice in odvaja vlago...

Še tast in tašča v 50 let stari hiši, sta jo ene 2 let nazaj montirala :) kuk jo pa lavfata je pa bolj druga zgodba :)

kajn

Guru
5. okt 2007
3.463
2.442
113
Iskajoč brata
pa še tako, s klimo je treba na nežno, drugače je takoj prehlad, kašelj, boleče grlo, zaradi suhega zraka...
pa prehodi od zunaj, ko je 35 in po možnosti prešvican... je kar predpriprava za bolezen

zavisi pa seveda, koliko si občutljiv na take spremembe

• Všeč mi je
Reactions: delter333

Vadim

Guru
2. jul 2020
7.029
9.121
113
Včeraj sem zaradi vseh memeov na spletu sel gledati statistiko klimatskih naprav. Pišejo o 44% gospodinjstev z klimatsko napravo.

Pri starših sem imel kar bitko z očetom. "Meni ni toplo" pri 28 v dnevni. Tudi ko sem jim jo kupil ni bilo zadovoljstva.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.882
6.957
113
Vlaga je problem, danes recimo dobesedno teče iz cevi od klime.

Določeni starejši osebki sebi in/ali mladim (če so v isti bajti) ne pustijo montaže ker kvari izgled objekta in ker "ropota" zunanja enota če poslušaš od zunaj :bonk:

Pa tudi trajnostno ni, ker porabi preveč energije. Poznam osebe, ki poleti zaradi manjše porabe tudi v avtu ne prižgejo klime. Beat that.
A pozimi tudi trajnostno ogrevajo do 15°C ?

Kako potem te dni ohladijo ? Zračenje cez noč je postalo čisto neuporabno, samo vlago si navlečeš do maksimuma.

• Všeč mi je
Reactions: Gatto

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.623
4.911
113
Jah to je dejansko res, pa po črki zakonodaje je pri nas 3/4 zunanjih enot split klim montiranih po balkansko oz. samo vprašanje kdaj se bo pri nas začelo preverjat take stvari. Recimo vedno več občinski zakonodaj ne dopušča zunanjih enot (klime, toplotne, ...) ki so na "vidnih pročeljih" hiš, da v blokih niti ne govorimo, po drugi strani pa zakonodaja okoli hrupa tudi ne dopušča da imaš neko ropatajočo klimo 10m od sosedovega okna oz. na lastnem blakonu 10cm od sosedovega ... ja tko se dela, vse ok, samo prav pa pač ni.

V nemčijio vem da so to kar resni problemi in so split sistemi kot jih poznamo mi zelo redki oz. vedno redkejši. Tako da recimo v nemčiji se proda (vedno) več monoblok klim in prenosnih klim (vse v notranji enoti, ven samo zračnik) kot pa split sistemov. Razlog je zakonodaja, ki v večini primerov ne dopušča montaže zunanjih enot klime.

Ampak rešitve so na trgu, za novogradnje v obliki centralnih sistemov, za starejše stavbe oz. tam kjer ne smeš imeti zunajih enot pa pač monblok/prenosne klime.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.769
1.656
113
pa še tako, s klimo je treba na nežno, drugače je takoj prehlad, kašelj, boleče grlo, zaradi suhega zraka...
pa prehodi od zunaj, ko je 35 in po možnosti prešvican... je kar predpriprava za bolezen

zavisi pa seveda, koliko si občutljiv na take spremembe

Aha torej kaj, klima ti v grlo nasadi virus ali kako?

delter333

Guru
21. maj 2010
2.999
2.769
113
Notranjska
Jah to je dejansko res, pa po črki zakonodaje je pri nas 3/4 zunanjih enot split klim montiranih po balkansko oz. samo vprašanje kdaj se bo pri nas začelo preverjat take stvari. Recimo vedno več občinski zakonodaj ne dopušča zunanjih enot (klime, toplotne, ...) ki so na "vidnih pročeljih" hiš, da v blokih niti ne govorimo, po drugi strani pa zakonodaja okoli hrupa tudi ne dopušča da imaš neko ropatajočo klimo 10m od sosedovega okna oz. na lastnem blakonu 10cm od sosedovega ... ja tko se dela, vse ok, samo prav pa pač ni.

V nemčijio vem da so to kar resni problemi in so split sistemi kot jih poznamo mi zelo redki oz. vedno redkejši. Tako da recimo v nemčiji se proda (vedno) več monoblok klim in prenosnih klim (vse v notranji enoti, ven samo zračnik) kot pa split sistemov. Razlog je zakonodaja, ki v večini primerov ne dopušča montaže zunanjih enot klime.

Ampak rešitve so na trgu, za novogradnje v obliki centralnih sistemov, za starejše stavbe oz. tam kjer ne smeš imeti zunajih enot pa pač monblok/prenosne klime.
Mislim da na stene blokov že precej časa klima ne sme več, le na balkon če obstaja.
Govorim za stare objekte, novi imajo to drugače rešeno.