Zadolžnica

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.445
98
48
Čisto za informacijo, če kdo mogoče ve. Pri pospravljanju sem našel dve zadolžnici,ki datirata v leto 1983. Prejel se m jih od kmetijske trgovine pri nakupu artikla, zraven pa še plačal vrednost (takratnih 200 din) kot neke vrste podpora tej trgovini. Za to sem dobil zadolžnici, ne katere sem pa pozadbil.
Zanima me, če je še veljavna in kako bi se stvar lahgko odvijala.
Hvala in lep pozdrav

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Hja, takrat si ob vreči umetnega gnojila obvezno prispeval tudi v tovarno tega izdelka, in bi naj kao potem prejel lastniški delež oziroma delnice te tovarne. Ampak kasneje je to vse itak šlo v qrac. Nateg v glavnem, kdorkoli si je to takrat zmislil in uzakonil.

I

Izbrisan uporabnik #488

Zadeva (terjatef) je zastarala v letu 1995...
priden.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Zadeva je propadla že z osamosvojitvijo Slovenije, ker je šlo za investiranje v hrvaške tovarne.

I

Izbrisan uporabnik #488

Zadolžnica je sicer veljavna, da ne bo pomote, vendar je terjatev zastarana = pomeni, da je sodno ni več mogoče izterjati.

Če pa dolžnik plača po zadolžnici, četudi je zastarana terjatev pa ne more zahtevati vrnitve.

Skratka lahko probaš, če bodo ugovarjali zastaranju, bo za podkurit.

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.445
98
48
Ma sej. Se veliko ne mislim s tem ubadati, ker je vse že dokaj staro. Čisto iz radovednosti sem vprašal, ker ja pri nakupu umetnega gnojola sem plačal to "donacijo".
Pozdrav.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Verjetno so bile te zadolžnice v časih kake zamrznitve cen, ki so bile v tistih časih popularen ukrep proti inflaciji. Uvoženi energenti pa se jugo zamrznitve nekako niso hoteli držati. Tako so si pač pomagali dvigniti ceno. Ko je zadolžnica zapadla zaradi inflacije tako ali tako ni bila nič več vredna.