zadnjo minuto podaljša delovni dan

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
Mene pa zanima kako je s tem.. npr delovnik maš vedno do 3, nato pa ko je čas da greš domov pride pa ti šef reče danes pa delamo do 5 ali 6.... a lahko to tako dela?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.421
5.657
113
Poglej si v ZDRju (zakon o delovnih razmerjih) glede nadurnega dela

Načeloma ena izmed alinej je tudi:

Nadurno delo mora delodajalec pisno odrediti pred začetkom dela, lahko tudi ustno, pisno odreditev pa vroči delavcu naknadno!

Nazadnje urejeno:

Kamele0N

23. jul 2008
42.421
5.657
113
http://www.google.si/#hl=sl&am...4239c050927b578
grin1.gif

Kamele0N

23. jul 2008
42.421
5.657
113
Kle maš...glej člene od 141-cca 147 ZDR

Z A K O N

O DELOVNIH RAZMERJIH (ZDR)

(Uradni list RS, št. 42/2002, 103/2007 - neuradno prečiščeno besedilo)

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
saj pa finta je v tem da ti ne more reči ko je čas da greš domov da danes delaš še 2 uri več ...
in to se pogosto dogaja, presežek ur pa ne moreš koristiti niti ti jih ne izplačajo...
mesečno pa delajo več kot 20 nadur....
še dobro da ne delam jaz pri tej firmi... jaz bi že zadevo prijavil...
grims-1.gif

kaj pa storili ostali?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Ja...saj zato sem vprašal, če je to mišljeno kod nadure, ali "redno delo"..če slednje..je itak že mimo zakona

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Samo kolko prej pa mora rečt? V tistih členih nisem videl, piše le "prej". Ena minuta prej je tudi pol OK ?

Nazadnje urejeno:

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ja...saj zato sem vprašal, če je to mišljeno kod nadure, ali "redno delo"..če slednje..je itak že mimo zakona

Če je slednje ni mimo zakona, če nek drug dan ali druge dni dela manj. V vsakem primeru je zadeva čisto zakonita ni pa glih primer dobre prakse. Je pa vprašanje kaj je razlog oz. na kakšen način je bilo predano oz. delavcem razloženo (da lahko sploh kritično razmišljamo o situaciji).

Npr. če šef reče le... danes delamo do petih! ... pač človek nima pojma kako s kadri.
Če pa reče... danes bi vas prosil, če lahko zaradi tega in tega podaljšali in sproti razloži kako se ta čas "poračunal" ... potem pa s tem po mojem ni nič narobe.

Je pa tudi odvisno od delovnega mesta ipd.

Aja še enkrat... ni pa nezakonito.

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
nobenega "poračunanja "ni
jaz vem pred leti ko sem delal pri eni firmi smo meli tako: danes nam je povedal jutri bomo delali do 4 pol pa pojutrišnjem greste eno uro prej... tako poračunanje misliš?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Ja tako ali pa v obliki plačila nadur oz. po dogovoru.

Naj pa dodam še pogled z delodajalčeve perspektive:
Če zaposlenemu razložiš zakaj sta ti dve naduri potrebni in se on potem zaradi dveh ur pritožuje oz. išče zakonske luknje... čim prej se znebit takega delavca, saj on hodi v službo in ne hodi delati. To seveda velja, če je s strani delodajalca vedno korekten odnos.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
ksz

Pri nas je z nadurami tako - ve se vsaj nekaj dni prej, izjemoma prejšnji dan.
Nikogar ne silimo v dodatno delo, je pač možnost nekaj več zaslužit. Če si zadovoljen s tem kar dobiš, tudi prav.
Nadure so vedno plačane, se jih ne koristi.

Izjema "prisilnih" nadur, če se lahko tako reče, so kakšni izredni dopusti ali bolniške. Takrat se je pač potrebno prilagajati, to je jasno. In tudi nadomeščanje ni za đabe, se pač plača.

Samo število nadur niti ni tako problematično (pustimo zakone ob strani) - če ima nekdo željo delati oziroma dodatno zaslužiti ob predpostavki da je dovolj dela in da ga kvalitetno opravi, jaz tu ne vidim ovir. Sem pa izrecno za to, da se nadure plačajo. Poračunavanje v smislu ta teden boš delal po 16 ur vsak dan, drug teden pa boš spal, ne pride v poštev. Delodajalec oziroma delovodja mora delo organizirati tako, da je čim bolj enakomerno razporejeno.
To je pač njegovo delo.

lp

Kamele0N

23. jul 2008
42.421
5.657
113
Citat:
Uporabnik mario pravi:
presežek ur pa ne moreš koristiti niti ti jih ne izplačajo...
mesečno pa delajo več kot 20 nadur....

Primer izpitnega vprašanja pri delovnem pravu na FOV!

Če ima delavec 60 nadur, pa ni dobil izplačanih, ali lahko delodajalca toži?

Odgovor: Da, za 20 ur ga lahko tožiš na osnovi ZDR, ki dopušča le 20 ur nadur na mesec.....za razliko 40ur pa na osnovi obligacijskega zakonika, zaradi neupravičene bogatitve podjetja!

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Nekaj je teorija, nekaj pa praksa v današnjih podjetjih. Je teorija dandanes velikokrat skregana z realnostjo v podjetjih. Ni veliko junakov, ki se danes upaj kaj upirati vodstvu. Naj toži, vendar bo kmalu pristal na zavodu. Žal.

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Nekaj je teorija, nekaj pa praksa v današnjih podjetjih. Je teorija dandanes velikokrat skregana z realnostjo v podjetjih. Ni veliko junakov, ki se danes upaj kaj upirati vodstvu. Naj toži, vendar bo kmalu pristal na zavodu. Žal.

Pač je tko, dokler si navaden delavec gledaš na stvar tako. Ko si pa delodajalec, privat ali pa kot vodstvo pa je zadeva malo drugačna. seveda pa sta to dve različni interesni skupini, tako da se pogledi hitro ločijo.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Dobro si povedal tole...
Citat:
To seveda velja, če je s strani delodajalca vedno korekten odnos.
Kar pa dandanes žal ne velja več v večini primerov... lastniki v glavnem molzejo firmo in izvajajo teror preko middle-managementa. Delati petek in svetek, težave pri koriščenju dopustov, prisilno predčasno prekinjanje dopusta,... To je stalnica v naših trgovskih podjetjih... Kot da se ne zavedajo da samo zadovoljen delavec hodi delati ne samo v službo...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.032
11.154
113
enako je pri večini privatnikov, ki mislijo da imajo sužnje...pbolem je v delavcih ki imajo premalo samozavesti za enostavno "sefu" v faco rect da se tako ne bodo sli..še bolj me čudi za storitve, kjer lahko nek delavec samo ob vikendih zasluzi 2x vecjo plačo kot pri privatniku cel mesec
wink-1.gif
... tako smo si različni.