Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Ksz.
Zadnjič sva s kolegom prišla do dileme, pa me zanima, kako natanko operirate s hmeljem? Kolega se znajde in paketke hmelja zapakira v najlonko, jaz sem dal briketke direktno v pivino. On je preprosto pobral ven napihnjen hmelj, jaz pa sem imel malo več svinjarije - ko sem ohladil pivino, mi je pač na dnu ostala usedlina, ki je nisem pretočil v fermentator. Kateri postopek je boljši, oziroma, katera metoda se bolj uporablja?
p.s.: včeraj sem flaširal in ugotovil, da sem nekaj hmeljeve usedline vseeno pretočil v fermentator. Koliko bo to vplivalo na končni okus, se to šteje že kot dry-hopping ali kaj tretjega, ali zgolj kot napaka?
Se mi zdi da smo že enkrat imeli podobno debato...
Vsekakor je največji izkoristek hmelja, če ga dodajaš direktno v pivino, pri tem ostane usedlina, ki do določene količine ne dela problemov. Če imaš avtosifon sploh nimaš problema, če imaš pipico na fermentorju pa si omisli adapter, ki ti dvigne nivo kjer vleče pipa. Kadarkoli ga dodajaš v kakšne nogavice, vrečke, mrežice, hop cannon-e itd., ga rabiš ustrezno več - vsaj tretjino. Zakaj sploh uporabljat te pripomočke?
Problemi lahko nastanejo pri dryhop-u, določeni hmelji lahko plavajo na gladini, pod gladino, skratka ne potonejo. Če boš dryhopal v nekih normalnih količinah, sigurno ne boš imel problemov, ker pa je danes popularno "prekomerno" hmeljenje pa je lahko tega hmelja preveč, posledično lahko nastanejo problemi pri flaširanju.
Se pravi med kuho piva sigurno nebi uporabljal teh pripomočkov, bi pa jih pri res obilnem dryhopu, to pomeni IBU vsaj 55+.
Je pa veliko odvisno od opreme, ki jo imaš...
Recimo polnilna palčka za steklenice se ti lahko zabaše, ampak jo precej enostavno očistiš med polnjenjem, večji problem je če se ti zabaše pipica na fermentorju (potem ti ostane samo še pihanje v pipo
.
Če pa kakšna malenkost pride v flašo pa jaz ne vidim problema, malo bolj previdno natočiš...
Sem probal tudi že dryhop in a bottle, kjer vržeš v pivo dva peleta hmelja med stekleničenjem, pa se je pivo normalno pilo.