Ojla! Da se kot aktivni in dolgoletni kadilec še sam malo vključim. Ne bi debatiral o odstotkih ene in druge populacije na Golniku, ker tega preprosto ne vem. Verjamem pa, da imajo tudi geni nekaj pri tem.
Torej, kot prvo, šiša ni ravno čisto nenevarna. Res je, ohladi dim in sfiltrira katran vendar z dimom vnašaš tudi vodno paro - kaplice, v katerih so raztopljeni ostali produkti zgorevanja tobaka... Ni nenevarna, nekateri trdijo, da je celo bolj nevarna kot cigarete. Precej podobno, kot kajenje pipe ali cigar - manjša verjetnost za raka na pljučih, večja za rak žrela.
Kar se tiče e-cigaret - tudi sam sem poizkusil, kupil pred 4 leti e-pipo, sicer ne čunga-lunga proizvod, ampak tako, ki ima dovoljenje za prodajo/uporabo v EU.
Nekaj časa sem se zafrkaval z njo. Pa nisem bil ravno zadovoljen. Ne zaradi občutka - nekaj vlačiš po ustih, dovajaš nikotin v organizem ampak - ravno zaradi dovajanja nikotina v organizem
Cigaret prižgeš, vlečeš, pokadiš in ugasneš. Tako dovedeš določeno količino nikotina v organizem.
E-pipo daš v usta in veselo pučkaš, jo daš malo iz ust, pa spet pučkaš, ni prižiganja in ugašanja, torej se veselo igraš z njo.
In potem doživiš nikotinski šok. Predoziraš. Hladen znoj, vrti se ti... ker si predoziral. Ja, spremeni se barva tiste lučke, ki simulira tlenje tobaka - ampak, kdo bo na to pozoren, če si sredi debate. In tako sem vnesel vase nekajkratnik "normalne" količine nikotina. Ni ravno zdravo...
Pa na koncu še kot zanimivost - na Qatar Airlines je strogo prepovedano uporabljati ecigarete ali epipe. Sledi kazen in pridržanje v priporu. Zakaj? Ker so nekateri - recimo jim prilagojeni - vzeli iz žepa ecigareto in veselo pučkali, drugi - milo rečeno neprilagojeni - pa so izvlekli cgarete in jih prižgali. Po moje je imelo kabinsko osebje kar polne roke dela, da je situacijo umirilo. Par takih dogodkov - pa so prepovedali ecigarete.
Ergo. LPM