Citat:
Uporabnik Apachi pravi:
žal vremenske razmere v pomurju tokrat niso dopustile, da bi se srečal s piloti pa se pomenil o kobri
Citat:
Uporabnik Apachi pravi:
žal vremenske razmere v pomurju tokrat niso dopustile, da bi se srečal s piloti pa se pomenil o kobri
Citat:
Uporabnik Apachi pravi:
sem vprašal Petra glede cobre... v bistvu rabiš obe roki... z eno roko potegneš palico do kraja... višinska krmila (na repu) se dvignejo navzgor, hkrati pa z drugo roko nastaviš obe šobi v smeri proti gor.. to v momentu obrne avion na hrbet.... ampak še preden dosežeš 90° ga moraš začeti popuščati - palico v nevtralo, smerne šobe pa obrniti navzdol... to začne zaradi moči in zaradi vztrajnostnega momenta obračati avion proti tlom... ampak ker si pač obrnjen za 90 oz. več stopinj, se začne avion izravnavati.. cobra pa pa ne pomeni, da avion stoji na mestu, ampak se zaradi momenta še vedno premika naprej, oz. v smeri trebuha.
Exactly. Na rep ne pade glih zaradi momenta. Poleg tega pa se avion v resnici cel čas premika še nekoliko naprej... ni 100% na miru, čeprav iz tal tako izgleda...Citat:
Uporabnik Florjan pravi:
S premikom šob verjetno poveča učinek vertikalne rotacije, zato je možen obrat za 360 stopinj. Z dodajanjem moči motorju (kdaj jo pa odvzame? Pred potegom?) pa doseže, da ne zdrsne nazaj na rep?
Citat:
Uporabnik Apachi pravi:
sem vprašal Petra glede cobre... v bistvu rabiš obe roki... z eno roko potegneš palico do kraja... višinska krmila (na repu) se dvignejo navzgor, hkrati pa z drugo roko nastaviš obe šobi v smeri proti gor.. to v momentu obrne avion na hrbet.... ampak še preden dosežeš 90° ga moraš začeti popuščati - palico v nevtralo, smerne šobe pa obrniti navzdol... to začne zaradi moči in zaradi vztrajnostnega momenta obračati avion proti tlom... ampak ker si pač obrnjen za 90 oz. več stopinj, se začne avion izravnavati.. cobra pa pa ne pomeni, da avion stoji na mestu, ampak se zaradi momenta še vedno premika naprej, oz. v smeri trebuha.
Citat:
Uporabnik Apachi pravi:
Pri koritu? No.. odvisno kako definiraš korito...
Glede na to, da sem vodja Petrovega ground teama.. bi skoraj bilo logično, da sem prijatelj s vsemi, ki letijo skupaj v grupi po mitingih.. ali?
Citat:
Uporabnik Apachi pravi:
je avion postavil na eliso.pri 60% moči... Pure power