Z-Z-Z-Zoomerji!

2. jul 2020
5.267
6.797
113
Beri še enkrat počasi. Poznam take. Ni za nov pralni stroj. 2.5l dizel SUV pa pri hiši.

Kako je že oni pregovor. Nauči reveža loviti ribe, pa bo večno sit. Ampak ti naši reveži bi raje svinjino.

2. jul 2020
5.267
6.797
113
Hvala. V življenju se lahko spozna veliko ljudi, z različnimi zgodbami.

Še enkrat ponovim. Večina revežev si je sama kriva za vec slabih življenjskih odločitev.

• Všeč mi je
Reactions: brane_new

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.271
2.859
113
Lublana
Obišči stran
Telefon si jim ti gladko vtaknil v žep. Položnice so pa dejstvo.

Ne dolgo nazaj so bile raziskave, koliko ljudi si lahko privošči nenačrtovan krizni izdatek 400€. In veliko jih je zatrdilo, da bi to bila težava.
Tukaj se kar strinjam z @Mr_Wolf tudi jaz sem že nekaj v tem smislu zapisal.
Položnice so dejstvo, tu ni debate. Ampak !zakaj! se vse te položnice??
Že petnajst let nazaj sem se čudil sodelavcem z nižjo plačo od moje, ki so se v službo vozili z vsaj 3x dražjim avtomobili in najnovejšimi telefoni, ki so stali skoraj celo njihovo plačo.... So se pa znali dnevno norčevati na moj račun kakšne stare krtinje vozim in kako še vedno uporabljam telefon na drva... sem prepričan da noben od njih ne takrat ne danes, nima vsak dan v mescu na voljo 400eur za kakšen nujen primer...

Se mi pa zdi, da smo se preveč oddaljili od prvotne teme

• Všeč mi je
Reactions: Mr_Wolf in Kamele0N

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.607
2.559
113
Z-Z-Z - Zomerji danes do 32-tega leta živijo pri starših misleč, da jim pripada obstoječe stanovanje

p.s. a smo nazaj?

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.878
11.019
113
Telefon si jim ti gladko vtaknil v žep. Položnice so pa dejstvo.

Ne dolgo nazaj so bile raziskave, koliko ljudi si lahko privošči nenačrtovan krizni izdatek 400€. In veliko jih je zatrdilo, da bi to bila težava.
valjda da je težava, zagotovo za 2/3, ker se vse spička sproti. To sicer ne pomeni da nebo naklamfali skupaj, samo bi bila pa težava. Da ni težava moraš pač imet 4 kilo na strani.. To imajo samo alterjevci.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.552
1.257
113
tudi če imam za 6 mescov rezerve... a misliš da bom na lepe besede nekega direktorja rezervo pokuril? ali pač skočim drugam....

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.010
1.449
113
Iz aviona zdaj tole...

A je merilo skrb za delavca, ko vidis da lastnik podjetja recimo v obdobju 10 let kapitalsko tako ojača, da hočeš nočeš dobiš občutek manjvrednosti ? Govorimo tri hiše v Ljubljani, vikend Zlatibor, vikend morje, vikend Gorenjska plus vse kar se še ne ve... Vozni park se niti ne sledi več. Top kader v tej isti firmi je uspel recimo v tem obdobju zamenjati avto in to je to nekako. Placa vrsto let minimalna, ostalo je na realizacijo plus mutenje preko potnih stroškov, izplačila na roke oz razlicne oblike s.p.

To je samo en primer slovenske zgodbe o uspehu. Jih je pa malo morje, ki se jih zlahka aplicira kot štampiljke. Še od tranzicije je zakoreninjeno, da moraš vse imeti že v eni generaciji. Sploh ni tistega, old money. Vse je bolj new money in napuh.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.589
3.016
113
v lokalni ostariji
Iz aviona zdaj tole...

A je merilo skrb za delavca, ko vidis da lastnik podjetja recimo v obdobju 10 let kapitalsko tako ojača, da hočeš nočeš dobiš občutek manjvrednosti ? Govorimo tri hiše v Ljubljani, vikend Zlatibor, vikend morje, vikend Gorenjska plus vse kar se še ne ve... Vozni park se niti ne sledi več. Top kader v tej isti firmi je uspel recimo v tem obdobju zamenjati avto in to je to nekako. Placa vrsto let minimalna, ostalo je na realizacijo plus mutenje preko potnih stroškov, izplačila na roke oz razlicne oblike s.p.

To je samo en primer slovenske zgodbe o uspehu. Jih je pa malo morje, ki se jih zlahka aplicira kot štampiljke. Še od tranzicije je zakoreninjeno, da moraš vse imeti že v eni generaciji. Sploh ni tistega, old money. Vse je bolj new money in napuh.
Ja, ker delavci v amazonovih skladiščih pa vozijo nove Tesle. Vsi. Ker Jeff bazos živi v kolibi, vozi starega jugota ostalo pa razdeli.

Riziko neplačil, izgube posla, inšpekcij... Pa seveda vsi pozabijo.

• Haha
Reactions: sajkek in jest5

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.010
1.449
113
Zgrešil namen oz ciljno publiko. Tveganja se prenaša in obvladuje z ukrepi, vlaganjem, odpravo pomanjkljivosti, inovacijami itd.

Gre se za miselnost. Tudi, če imaš podjetje, ne pomeni, da je pod nujno imeti besna kola v roku enega leta, vikendice in malo morje kar ti kapital omogoča oz imej samo ni vse na tvojih plečih. Kako bi ti opredelil razmerje? 1:1000 v korist lastnika, 1:10. Ne vem, jaz ne spim, da pridem s premijo pred firmo, zaposleni mi pa tolčejo minimalca oz mutim z izplačili.

Verjetno se tudi premalo vprašamo kdaj je dost. A boš na petih skoljkah hkrati sedel? Iščemo nek ekvilibrijum, ravnotežje razuma in še marsičesa. Ampak ja, daj čim več za mojo rit. Saj bo kriza pokazala kdo je pravi šef.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.589
3.016
113
v lokalni ostariji
Zgrešil namen oz ciljno publiko. Tveganja se prenaša in obvladuje z ukrepi, vlaganjem, odpravo pomanjkljivosti, inovacijami itd.

Gre se za miselnost. Tudi, če imaš podjetje, ne pomeni, da je pod nujno imeti besna kola v roku enega leta, vikendice in malo morje kar ti kapital omogoča oz imej samo ni vse na tvojih plečih. Kako bi ti opredelil razmerje? 1:1000 v korist lastnika, 1:10. Ne vem, jaz ne spim, da pridem s premijo pred firmo, zaposleni mi pa tolčejo minimalca oz mutim z izplačili.

Verjetno se tudi premalo vprašamo kdaj je dost. A boš na petih skoljkah hkrati sedel? Iščemo nek ekvilibrijum, ravnotežje razuma in še marsičesa. Ampak ja, daj čim več za mojo rit. Saj bo kriza pokazala kdo je pravi šef.
Kriza bo tudi streznila delojemalce da služba ni samoumevna.

Ja gre se za miselnost v Sloveniji kjer podjetnik in obrtnik ne sme imeti več. Ni problema da ima en politik veliko veleikoo več kot bi lahko imele glede na uradne dohodke. Ni problema da direktor enega inzineringa ima milijone, niti ene lopate v firmi pridobiva pa miljardne gradbene projekte (delajo pa podizvajalci za drobiž).

Aja pa dokler en kupuje 5 skolj, nov avto itd je to dobro. Problem so tisti ki samos grabijo, zapravili pa ne bi niti centa.

Mimogrede, oboji, tako delavci delodajalce kot delodajalci delavce potrebujejo drug drugega.
Miselnost, da delodajalci samo izkoriščajo je nevarna.

• Haha
Reactions: jest5

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.545
4.685
113
Jaz zagovarjam, da je dobra firma tista, kjer gre vsem dobro. Lastniku mora seveda iti odlično, posledično pa bi bilo super, če gre tudi delavcem odlično.

Marsikateri lastnik kmalu pozabi na to in se čudi ko mu top kader odide. Poznam lastnike, ki so služili milijone letno (dobiček, ne promet) in bili prva leta tudi super delodajalec (oprema, plače, dodatki, bonusi). Potem pa več kot so imeli, manj so se ukvarjali s firmo in manj so privoščili delavcem. Kot je že nekdo rekel, pripeljal se je z novim 300k Porschejem, kupil je 2 milijona vilo na morju, v firmi pa jamra, da ne da za boljšo opremo, ker je stara iztrošena v vrednosti 5k.
In potem se je čudil odhodom ljudi ter revoltu zaposlenih in vse skupaj prodal. Seveda je potegnil milijone in je v svojih in mnogih drugih očeh uspešen. Zame pač to ni to. Ne pozabit biti človek in ne bodi požrešen na račun lastnih zaposlenih.

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.242
1.224
113
Povsod v kapitalizmu je tako.
Hitro zrasti, potem pa žeži, tako stranke, kot zaposlene, kot dobavitelje. To je narava kapitalizma. Vsako podjetje teži proti monopolu na vseh področjih. Investitorji, oz lastniki pa k maksimalnemu denarnemu toku ven iz podjetja v njihove žepe.

Problem pa rata še hujši, ko si taki kupijo politike ali celo državo. Temu rečemo oligarhija.

Rusija, ZDA, to so recimo najbolj očitne oligarhije. Pri nas so pa v ozadjih še zaenkrat mali oligarhi, pa še nimamo tako hudih problemov.

• Všeč mi je
Reactions: alkoholik

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.589
3.016
113
v lokalni ostariji
Jaz zagovarjam, da je dobra firma tista, kjer gre vsem dobro. Lastniku mora seveda iti odlično, posledično pa bi bilo super, če gre tudi delavcem odlično.

Marsikateri lastnik kmalu pozabi na to in se čudi ko mu top kader odide. Poznam lastnike, ki so služili milijone letno (dobiček, ne promet) in bili prva leta tudi super delodajalec (oprema, plače, dodatki, bonusi). Potem pa več kot so imeli, manj so se ukvarjali s firmo in manj so privoščili delavcem. Kot je že nekdo rekel, pripeljal se je z novim 300k Porschejem, kupil je 2 milijona vilo na morju, v firmi pa jamra, da ne da za boljšo opremo, ker je stara iztrošena v vrednosti 5k.
In potem se je čudil odhodom ljudi ter revoltu zaposlenih in vse skupaj prodal. Seveda je potegnil milijone in je v svojih in mnogih drugih očeh uspešen. Zame pač to ni to. Ne pozabit biti človek in ne bodi požrešen na račun lastnih zaposlenih.

Morda je bil samo subjektivni občutek da so se manj ukvarjali. Ker ljudje kmalu vidijo samo da se vozi z novim pprsejem itd.
Morda je imel strategijo da bo firmo kmalu prodal in zato ni želel vlagati.

Mimogrede, ravno najbolj požrešne in izkoriscevalske kujejo v zvezde. Jim celo delijo certifikat naj Naj delodajalec itd.

• Haha
Reactions: jest5