Xperia sp

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.475
6.978
113
Ima kdo? Najbolj me seveda zanima:
- Tekoce delovanje?
- trajanje baterije?
- Kvaliteta slik. pri tem mislim res kvaliteto ne stevilo pixliv.
- splisen vtis oz se kaka prednost/slabost vredna omembe

srv

Fizikalc
27. avg 2008
1.488
29
48
Nisi napisal ali kupuješ v prosti prodaji, na vezavo, mora biti nakup v Sloveniji ... Izven Slovenije dobiš Xperio ZL, ki je rang višje, nova okoli €400.

Kar e tiče SP, pri nas ga dobiš za 300 eur in aparat je daleč od tega, da bi bil slab. Ohišje je kvalitetno in čvrsto, zelo se mi dopade Sony - jev UI, ki ni tako "podhranjen" kot stock varianta in ni tako "preobsežen" kot npr. Samsung. Kamera daleč od tega, da bi bila slaba, za vsakodnevno in splošno uporabo je dobra, ne moreš pa jo primerjati z Lumiami višjega ranga, ampak kdo bo pa nosil tiste cegle z bankami po žepih
smile-1.gif
, tisto je za foto zanesenjake ...

Zaključek: SP je zelo soliden aparat, ker ima veliko konkurence, si ga v glavnem nabavijo Sony zanesenjaki, ki iz takih ali drugačnih razlogov ne morejo poseči po njihovih flagshipih. Imaš pa aparat, ki ga ne vidiš pri vsakem drugem uporabniku in to ti tudi lahko daje zadovoljstvo, saj sam pri sebi veš, da imaš dober aparat, katerega drugi niti povohali niso, ker so pač "nasedli" marketingu in specifikacijam konkurence.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.475
6.978
113
V bistvu se bom tokrat ognila flagshipu, ker moram kupiti nekaj do 400€ z računom (računovodski vzroki so zadaj). Vezava možna na Mobitelu. vedno sem kupila SonyEricssonov flagship oziroma sem se po kratkih postankih drugje vračala nazaj na Sony, pač verjeti ali ne, z njimi imam najboljše izkušnje. Pa sem opazila tale SP, ki vsaj na papirju sploh ni slab. Hočem zaneslijiv telefon, ki je odziven, baterija mi mora brez problema zdržati od jutra do večera, pa če sem kje, da lahko škljocnem, pa me ni sram pokazati. Recimo, če gre za mojega malega vragca, da lahko dam sliko tudi v fotoalbum, pa bo prezentabilna. Nimam pa več volje in časa za nalaganje tkih in drugačnih ROMov, tweakanje 100 in ene zadeve samo zato, ker to lahko počnem. Problem trenutnih Androidovih flagshipov je tudi v tem, da so OGROMNI za telefon, premali za tablico. Raje imam kombinacijo normalnega telefona, ki ga lahko vtaknem normalno tudi v žep jakne, če že nimam torbice in tablico, na kateri gledam videe in berem pdfje. No, ena stvar, ki mi je tudi važna, pa sem jo pozabila vprašati: kaki je wi-fi sprejem? Doma sem ponavadi priklopljena brezčično na router in s tem ne trošim zakupljenih GB, pa še kje drugje tudi, če mi dajo geslo, pa da mi ne preskakuje kar naprej, ko se gibam naokoli. Ker tisto največ časa požre.

Kaj je recimo boljše do tam 350€? Pri tem, da bi šla iz Sonyja recimo zaradi:
- bistveno boljšega fotoaparata
- Wi-fi sprejema
- trajanja baterije
- največ, kar sem pripravljena narediti, ko ga spravim iz škatle je rootati in zbrisati bloatware, več od tega se mi ne da več. Torej ne zanimajo me telefoni, ki so iz škatle kar nekaj, ampak ko pa enkrat naredim 100 in 1 stvar, so pa super...

AJA, pa hočem, da ima LTE, malo future proof mora pa tudi biti in tam kjer sem doma, zadeva bojda deluje.

Nazadnje urejeno:

srv

Fizikalc
27. avg 2008
1.488
29
48
Pri nobeni konkurenci ne boš dobilo BISTVENO boljšega aparata
wink-1.gif
Vsak ima svoje +/-. Tudi sam sem večinoma na Sony-ju in predhodnikih, razen nekaj izletov h konkurenci), predvsem iz razloga, ker sem bil vedno zadovoljen s tistim, kar pride out of the box.

Sony nima skoraj nič bloatware-a, če pa te kaj moti, ni potrebno rootati in brisati, samo disablaš programe, ki ti niso všeč in potem spoh ne veš več, da so na telefonu. Najdeš jih samo še pod aplikacijami/disabled apps.

Še z moje strani en link, ki ti morda pomaga, da se lažje odločiš za ali ne: http://www.pcadvisor.co.uk/reviews/mobile-phone/3450632/sony-xperia-sp-review-android-smartphone/

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.475
6.978
113
Zdaj pa še eno malce neumno - dela LTE na Mobitelu? Ko sem kliknila na Mobitelovi strani na primerjave (sem notri vnesla še Samsung Galaxy III LTE), sem opazila, da delujeta na različnih LTE frekvencah:
http://www.telekom.si/zasebni-...alaxy-s-iii-lte

Mobitel deluje, kolikor vem na 1800. http://www.gsmarena.com/sony_xperia_sp-5364.php (c5303). Ali je mobitel naredil lapsus v predstavitvi svojih telefonov in v resnici prodajajo verzijo c5303 ali dejansko ne bom mogla uporabljati LTE pri nas?

Nazadnje urejeno:

srv

Fizikalc
27. avg 2008
1.488
29
48
Za naš trg moraš imeti Xperia SP C5303: LTE 800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600

Mislim, da ga je tukaj Telekom pihnil, morda napačen copy/paste. Vseeno preveri na telekomu.

Nazadnje urejeno:

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Jaz imam tole xperio nekaj mesecev in jo lahko samo pohvalim, se je pa treba zavedat da je to telefon srednjega razreda in praktično v ničemer ni najboljši.
Prednosti: Dobra izdelava, ni prevelik, baterija zdrži meni 2 dni konkretne uporabe wifi in prenos podatkov nonstop prižgan, solidno snemanje HD, dober zaslon prikazuje naravne barve in ne prenasičene kot pri konkurenci, hiter vmesnik, za še hitrejše delovanje sem si naložil ½nova launcher prime½ deluje res odlično.
Slabosti: Slabši sprejem wifi, slaba vidljivost zaslona pod kotom( zame niti ni slabost), sprednja kamera je zanič...mene ne moti jo itak ne uporabljam

srv

Fizikalc
27. avg 2008
1.488
29
48
Točno to si napisal, kar sem si predstavljal, da ponuja Xperia SP. Gre za aparat srednjega razreda, ki že sega v višji razred, npr. mojo Xperio ZL, in verjamem, da pri samem delovanju ni bistvenih razlik. Jaz sem ZL-ko nabavil, ko SP modela še ni bilo, če bi bil, bi bila težka odločitev, ampak pri meni bi vseeno verjetno padla ZL-ka, ne zaradi kvalitete, ampak ker mi je dizajn ZL-ke preprosto bolj všeč.

@komar89, sam z wifi signalom nimam težav, je pa bilo prebrati na raznih forumih, da se Sony ne ujame najbolje s starimi ruterji, ampak pojma nimam, če to drži. Imaš ti ruter novejše/starejše generacije, glede na to, da praviš, da je wifi minus ?

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Ja mogoče. Imam starejši ruter linksys WRT54 GL mogoče je res to to. Sicer pa drugače nimam problemov z signalom odkar sem namestil poceni repetitor in mi sedaj telefon lovi po celi bajti, plus še na vrt čist normalno. Sem pa opazil da tisti znakec za moč signala, le tega ne prikazuje pravilno. Včasih 10 cm od ruterja pokaže 0 črtic, drugič 20m stran pokaže poln signal. Očitno je to softwerska napaka

Nazadnje urejeno:

srv

Fizikalc
27. avg 2008
1.488
29
48
Hvala za odgovor. Prva software verzija moje ZL-ke je tudi imela malo slabši wifi signal, po prvem updateu z wifi signalom nimam več problemov, tako da ne izklučujem možnosti, da tisti, ki imajo slabši signal, je morda temu vzrok starejši ruter .... Ni pa to opraviæilo za Sony, ker vem da določeni aparati dobro lovijo, kljub starejšim ruterjem! Tukaj ga mora Sony nekaj sračkati ....

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.475
6.978
113
Citat:
Uporabnik srv pravi:
Za naš trg moraš imeti Xperia SP C5303: LTE 800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600

Mislim, da ga je tukaj Telekom pihnil, morda napačen copy/paste. Vseeno preveri na telekomu.

Ta info je bolj namenjen tistim, ki razmišljajo o nakupu pa se spotaknejo ob ta forum...

Sem šla v en salon in res imajo čisto na vseh spletnih straneh narobe napisano. Je šla potem gospodična po aparat, da smo na škatlo pogledali, katero verzijo prodajajo in je prava (torej LTE deluje na 1800). telefona pa kljub temu nisem vzela, ker...je bil napačne barve
tongue-1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.475
6.978
113
No, zdaj ga imam - še ne en dan, ampak dovolj za prvi vtis, ker prihajam iz Xperie Arc in so način delovanja pustili enak oz skoraj enak, tako da nekih novitet zame ni.

Telefon je prava verzija LTE in zadeva sprobano deluje.

Naložila sem si nekaj stvari, ki jih prej na Arca nisem oz sem jih le po potrebi, potem pa dol jemala, ker ni bilo prostora. Prvi hendikep odpravljen.

Je hiter po pričakovanjih in ne laga, čeprav prvih 5 minut me je skrbelo, ker se je šlo vse s par skundno zamudo, ker je moralo posodobiti nekih 14 programov. No, sem mu dala gmah pol ure, da je naredil svoje in si skuhala kavico vmes, zdaj pa dela po pričakovanjih. Pričakovanja niso bila mala, hotela sem aparat s tekočim delovanjem (upam da tudi zanesljivim, to bomo še videli) in po specifikacijah bi pač Android 4.1. moral leteti tudi na SP, če ga le Sony ni preveč sračkal. OK, sprejmem pa, da bo kaki Android 5 letel tudi še na Xperii Z ali Z1, ne pa na SP, to pa vem. Drugi hendikep odpravljen, saj je Arc delal tako le na Gingerbreadu in čeprav je dobil uraden update na ICS, sem šla nazaj. Sploh pomanjkanje prostora je bilo zelo problematično, če je bil na Arcu ICS.

Od Androida 4 naprej pa delajo certifikati, kot se šika. Tretji hendikep odpravljen. Ta je bil za zraven, ni bil to neki deal breaker kot zgornji dve zadevi.

Kar ima SP in ni imel Arc:
- zdaj ne vem, a se je na Arcu dalo ali ne (in ali je to fora Sonyja ali Androida), ampak tukaj sem naredila kot je svetoval srv - disablala sem par stvari, ki jih ne rabim. Arca sem imela rootanega, pa sem jih pobrisala, tako je pa tud OK.
- manj bloatwara. Že pri Arcu se ni pretiravalo, tukaj se mi pa zdi, da je zelo malo v sistemu samem, če so pa programi gor prednaloženi, se jih pa enostavno odinštalira, pa je. Zaenkrat me vse skupaj to ne moti toliko, ker mi ne jamra s pomanjkanjem prostora, prej je bilo urejanje tega top priority.
- Hangouts - mnenje deljeno, Predvsem, ker nečesa ne vem še. Se da SMSe tudi arhivirati in ob morebitni posodobitvi, tovarniških nastavitvah ipd nazaj dobiti? Če ne, potem je bloatware. Če da, pa lahko potem na vsak telefon dobim s sinhronizacijo ne le kontakte, maile in zaznamke, temveč tudi sms/mmse - TOP: Se mi pa zdi, da bi Arc lahko tudi imel Hangouts s smsi, če bi gor bil ICS - ne vem...
- small apps ali kako Xperia temu pravi. Super zadeva, to so widgeti, ne pa da se do vsakega programa še vedno najhitreje pride, če imaš urejeno prvo stran appov, widgeti so bili pa samo pogledat, celota pa kljub temu grda ko smrt, ker je bil vsak zase dizajniran.

Kar mi je bilo pri Arcu bolj všeč:
- prednosti SP so seveda predvsem v zmogljivostih in s tem večjo svobodo pri firmwareu in programju. Ko pa pride do dizajna in vse okoli tega, pa je Arc še vedno za mene pojem lepote. Lep eleganten aparat, lahek. Xperia SP je bolj cegel, kot kaki HTC. Pa tista luč spodaj po celi širini me moti, nekako poceni deluje. Arc je bil res bolj diskreten.

Za vse ostalo, kar pa ni nič manj pomembno: wifi sprejem, trajanje baterije, fotkič - no zato je pa treba imeti aparat malo dlje, da lahko kaj povem. Zaenkrat zadovoljna.

srv

Fizikalc
27. avg 2008
1.488
29
48
@Jabe,

dober nakup, veliko telefona za sprejemljivo ceno. Naj ti služi. Katera pa je tista barva, ki si jo iskala - bela/rdeča ? Najbrž ne črna
evil.gif

Androida 5 morda res ne bo, 4.4 KitKat pa je že potrjen tudi za SP.

Small appsi so res super, jih dosti uporabljam. Tiste, ki jih ne rabim sem odstranil in dodal meni želene.

"Tista luč spodaj"
smile-1.gif

Kar se tiče dizajna Arca se pa strinjam, eden najbolj chic aparatov. Nasploh je bila tista generacija SE (Arc, Ray, etc.) zelo všečna ...

Clancy

Majstr
20. avg 2007
834
399
63
Sedaj, po dveh dneh uporabe, kako se kaj obnaša telefon? So opazne kakšne napake, bugi, recim call lag kot pri moji Xperiji P?
Kako dolgo ti je zdržala baterija, pa če si utegnila že sprobati, kakšna je kvaliteta slik in videoposnetkov?

Madona, sem bil že skorajda odločen za nakup HTC One, sedaj pa berem po forumih, kakšne probleme imajo lastniki s tem telefonom.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.475
6.978
113
kaj misliš pod call lag? da klicatelju zvoni že en čas, predno začne zvoniti pri tebi. Da, ko se oglasiš, da te tisti na drugi strani kako sekundo ne sliši? Nisem opazila kaj hudega, vendar nisem bila pozorna. Bolj točno povej, kaj želiš vedeti, pa bom sprobala. Baterija zdrži bistveno dlje kot pri Arcu, ne vem pa kaj to pomeni nasploh. Torej od 21.11. do danes sem ga dvakrat do konca napolnila. Spraznil se je do 1%. Še vedno se držim tega, da je potrebno ene 2x ali 3x do konca polniti in sprazniti, potem pa polnim kadar ga lahko in kolikor ga lahko.

Uporaba:
- cca 1hpogovora na dan, je bilo malo manj, ker je bil vikend. Sem zdajle pogledala, če slučajno beleži pogovore, pa jih, vendar samo odkar sem ga nehala nazadnje polniti, ne pa celokupno.
- kar veliko štrkanja po internetu, google play, pa to nalagat pa ono brisat pa to probat, pa vse nastavitve zrihtat, pač take zadeve porabijo kar dosti energije pa so neizogibne na začetku
- od programov za varčevanje z energijo imam vklopljeno tisto wi-fi funkcijo - ko se enkrat poveže na wi-fi si zapomni lokacijo, kje naj bi to bilo in ko izgubi signal se wi-fi izklopi, ko pa prideš spet nazaj v perimeter, kjer je ta wi-fi točka, pa ga vklopi nazaj in se poveže. Super funkcija, upam da bo delovala tako. Nimam pa vklopljene stamine, to pa baje sploh podaljša vse skupaj
- bi rekla, da je velika razlika v uporabi baterije, ko je telefon v mirovanju - števec za baterijo se sploh nikamor ne premakne - napram drugim telefonom, ki sem jih do sedaj imela. Res tu je super, pa kot rečeno, Stamina izklopljena...
- moram reči, da je zelo dosleden s tem, kaj je vklopljeno in kaj ne - takoj ko se wi-fi ugasne, mi zažene LTE (ALI umts) in obratno, tako da niti sekunde oboje ne laufa, s tem, da moram reči, da je pri preklapljanju zelo hiter, veliko bolj kot arc. Pri tem mislim, kdaj spet recimo dobim povezavo za internet.
- očitno so si pri sonyju zelo veliko dali opravka s tem delovanjem baterije, ker tudi kar naprej popupajo sporočila in nasveti, kako zoptimizirati trajanje baterije. Očitno mu moj način rabe ni všeč. na začetku me je kar naprej opozarjal, kaj naj zklopim, če ne rabim, pa kaj lahko prepustim njemu, da vse naredi v ozadju za optimizacijo. jaz sem pač vse vklopila, pa živijo
smile-1.gif
Malo je nadležen s tem, sem opozorila ugasnila, me pa veseli, da imam še opcije, če mi slučajno zagusti kje brez polnilca

Na splošno z baterijo zelo zadovoljna. Ne vem kaki standardi za baterijo so sicer danes postavljeni, ampak tako dolgo mi noben telefon že dolgo ni držal.

Kakih bugov zaenkrat nisem opazila. Nisem pa nič še naredila, še rootala ne, to bom če se pokaže potreba po tem, zaenkrat si ne dajem dela s tem. Ga samo uporabljam. In normalna raba - klici, sms/mmsi, fotkanje, emaili, internet, certifikati, kaka simpl igrica deluje zelo dobro. Brez lagov, brez sesuvanja appov, tekoče, zanesljivo...

Kar me moti:
- ta lučka spodaj. si moram dol vzet kaki app za tole, ker hudič sveti, ko luster sredi noči. Po defaultu ni veliko opcij in če dobim mail sredi noči, mi celo spalnico razsvetli, mojga je skoraj kap zadela. Enako, ne morem ugasniti med polnjenjem - mislim, da človek čez noč polniti, pa rdeče sveti ves čas, ko je na štromu. Trenutno imam tole ugasnjeno, najraje bi pa imela varianto z urniki - da recimo tole dela čez dan (je že fino vedeti ali imam sms ali neodgovorjen klic ali mail), potem pa recimo od 20h do 7h ne. ali pa takrat samo za eno izmed funkcij. Če se to ne da, bomo imeli tole ugasnjeno.

Fotoaparat. To težko kaj pametnega rečem, dela veliko boljše slike kot moj Arc, ki tudi ni bil neki biser. Arc je delal lepe slike ob dobri osvetlitvi, v slabši svetlobi - znotraj prostorov, pa je bil porazen. SP je tu veliko boljši, dela prezentabilne slike, tudi če pogoji niso optimalni. Zaenkrat sem kar zadovoljna. Sploh znotraj prostorov mi je bilo važno, da naredi sliko, katere me ni sram. Pač nimam vedno fotkiča pri roki in če bo delal slike take, kot mi jih je včeraj, sem zadovoljna. Absolutno pa to ni kvaliteta normalnega fotoaparata, kot razumem, so tudi telefoni (kaka lumia), ki naredi fotko povsem primerljivo z recimo mojmu canonom trotlziher fotkičem, ki dela res lepe slike. Videoposnetki - navdušena. Predvsem, ker edine kamere, ki sem jih doslej imela so bili na telefonu ali trotl ziher fotkiču in od vseh SP najlepše naredi. Kake resne kamere za primerjavo nisem nikdar imela. Snemala do sedaj res nisem veliko, mogoče bom zdaj več.

Zaenkrat sem zelo zadovoljna, ker odlično dela, kar sem od telefona pričakovala:
- tekoče delovanje
- brez sesuvanja
- baterija odlična
- wi-fi zaenkrat poveže, kjer sem želela in pričakovala, čeprav je kar nekaj kritik na račun tega, da je sprejem slabši. No mogoče bi kaki drugi aparat delal na več kot 2 črticah, meni je pač pomembno, da dela...
- naključen škljoc ali video dober (ko pogledaš in prvo pomisliš na to kaj gledaš na sliki, ni pa prva misel - joj, škoda, ker nisem imel fotkiča pri roki)

Kar nisem še nič sprobala:
- poslušanje galsbe
- gledanje videov
nimam še nič naloženega, ker nisem še kupila nobene kartice...

srv

Fizikalc
27. avg 2008
1.488
29
48
@Jabe,

kakšni so vtisi po skoraj mesecu uporabe ?

Sem že 99% odločen da bom Dedek Mraz in ga nabavim za nečaka. Po netu nisem zasledil kakšnih večjih kritik, v glavnem so si mnenja podobna in v večini pozitivna.

Pri tebi deluje vse kot si pričakovala ?