Xenon luči - prižiganje/ugašanje

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Jaz sem isto spraševal nekaj časa nazaj za Audija (je pa nerodno, ker mi je vmes že senzor za nivo višine žarometov crknil). Torej kontakt - prižge in naravna višino žarometa, vžgeš, za sekundo crkne, potem ponovi vajo pod 1. Nerodno. Mi je mehanik rekel da se ne da uredit, pa mu ne verjamem, po mojem bi se moralo dati (A8, l. 2000). Če mi kdo zna to nastavit za fair ceno in je v Lj ali okolici (verjetno se rabi Vag-com), pa na privat.

tony

Guru
23. jul 2007
9.673
1.487
113
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
HID žarnice niso navadne žarnice.
smile-1.gif

Ogo

Saj nisem tega napisal, beri še moj prvi post
cool-1.gif

H2S je enaka H2S in H2R je enaka H2R, obe pa dobiš za ene 20 EUR par. Skratka, ni se za sekirat
zmaga.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.690
6.714
113
pri taščici
jah tako prižiganje luči ob kontaktu je res "smotano" in nekoristno.
Sicer pa še vedno vidim pri novih (povprečnih in boljših)vozilih da vozijo brez (dnevnih) luči. JIh namenoma nočejo ali jih ne vgrajujejo več?
Pri meni se na srečo prižiga kot je treba (po vžigu motorja).
preveri če ti ob dnevnih lučeh svetijo zadnje luči. Nekaterim ne!
No meni ob dnevnih lučeh ne sveti armatura, meglenke, dolge (blendam ja)

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Najbrž misliš D2C žarnice, ki so nadomestek za D2S oz. D2R? Ko boš hodil kaj po Mariboru se lahko oglasiš pa ti bom pokazal kaj "lahko" naredijo razne kitajske D2C ter tudi D2S in D2R noname žarnice. Boš vido kako se praktično stopi cel fokus in crkne elektronika ter je fuč celotna luč. Potem pa težko prideš za novih 20€ skos. Povprečno je gola xenon luč 400€, elektonika 400€, vžigalnik XXX€ in si naredil biznis
wink-1.gif

Lp

tony

Guru
23. jul 2007
9.673
1.487
113
Že drugič razlagam, kaj sem napisal in ne kaj je nekdo mislil, da sem jaz mislil, ko sem napisal nekaj drugega
smirk-1.gif

Če imaš na voljo prave dnevne luči (kot so audijeve ledice ali pa ta novi močnejši angel eyesi na zadnjih letnikih BMWjev) boš jasno nucal podnevi te, ne pa xenona. Ampak tema ne govori o tem, ampak o nečem drugem.
sprasujem se.gif

Tečaj funkcionalne pismenosti v akciji, anyone?
rolleyes-1.gif

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Najbrž misliš D2C žarnice, ki so nadomestek za D2S oz. D2R? Ko boš hodil kaj po Mariboru se lahko oglasiš pa ti bom pokazal kaj "lahko" naredijo razne kitajske D2C ter tudi D2S in D2R noname žarnice. Boš vido kako se praktično stopi cel fokus in crkne elektronika ter je fuč celotna luč. Potem pa težko prideš za novih 20€ skos. Povprečno je gola xenon luč 400€, elektonika 400€, vžigalnik XXX€ in si naredil biznis
wink-1.gif

Lp

To je cena na servisu, ker nas lupijo, se nedavno nazaj je bila cena xenon zarnice na Audi servisu 200 EUR.
Ce pa vidis za kako ceno gre roba iz proizvodnje pa ne mores verjet. Imam prijala v Heli, in ima marsikaj za povedat.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Res je za mojga A6 pride nova luč brez vsega nevem med 400 in 500€ na pooblaščencu. Jaz sem kupil luč v Avstriji v Hella shopu popolnoma identično za cca. 230,00€. Pa saj to je povsod ne samo pri svetilih, povsod so ogromne, nesramne marže.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Zadnji par Xenonk ki sem jih kupil za A8 me je prišel skupaj 16.000 SIT (Philips, da ne bo pomote, lahko bi dobili tudi mislim da Osrama za isto ceno). Zavarovalnica bi me olupila za posebno premijo za zavarovanje žarnic Xenon, kar sem zavrnil. Cena menjave Xenonk na servisu bi bila cca 200k SIT takrat (zamenjal sam (sem noob), ni bilo potrebno odpreti pol avta kot pri nekaterih vozilih za navadno halogenko, recimo na Fiatu Stilo ga moraš praktično na servis peljat če hočeš žarnico zamenjat - se sprašujem zakaj sploh rabiš žarnico v kompletu rezervne opreme, če je ne moreš brez servisnega posega zamenjat). Včasih je imel dobro ceno www.olef-sp.si, pa je nekaj spletna stran sedaj mrtva (čeprav takrat sem nekje iz MB dobil tiste žarnice po pošti kakor se spomnim).

Nightcrawler

Pripravnik
22. avg 2007
196
0
16
Citat:
se sprašujem zakaj sploh rabiš žarnico v kompletu rezervne opreme, če je ne moreš brez servisnega posega zamenjat
Na enem VWju je bilo prav fino menjat žarnice. Če si na pokrov le-te pritisnil z zadostno silo, da si ga lahko odprl, se je ali polomil nosilec za luč, ali pa je vijak na silo izrinilo ven in si rabil nov vložek. Ne sicer takoj, ampak ponoviš postopek 5x in je to to. Rešitev: odšraufaš nosilec za luč, nato jo držiš s kolenom, da lahko pritisneš na pokrov, brez da bi še kaj skrivil in zamenjaš lampo. Zelo zabavno za počet, recimo v javnosti. Jaz ne bi nobenega obsojal, če bi šel na servis in jim rekel tu mate, pa se zafrkavajte.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Hja v praksi je tako da na nekaterih avtih gre lepo menjat xenon žarnice (npr. moj A6), na nakaterih je treba dol jemat odbijač, luči (npr. določeni Passati).. Neprijetna zadeva če si kje na poti in ti crkne...

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
Na mondeu je zabavno menajt žarnico,... vzameš ven cel žaromet pa menjaš,...
Zakon,...

l.p b

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Mejduš, drugič ne bom takih zadev spraševal.
Namreč po tej debati ali to ugašanje po nekaj skundah škoduje xenonkma, mi je ravno pred dnevi crknila ena xenonka
jezen.gif
(lahko da je to razlog ali pa tudi ne, ni važno, men ena ne dela).
Hvala uporabniku avtofun, da imam že novo doma, samo še zamenjati jo je treba upam da je res samo žarnica

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Najbolš bo da obe zamenjaš, če ne bo čudno zgledalo - razlika v barvi svetlobe bo sigurno če boš menjal le eno!

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Za Fiat Stilo se mi zdi da moraš tudi na servis če hočeš (navadno žarnico spredaj) zamenjat.

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Ni res, samo ne smeš biti čisto "lev" in jo komot zamenjaš. Govorim za Stila 1.9jtd (pri ostalih je 10x lažje)
Prednjo levo:
- akumulator ven(2min),
-odstranitev konektorja, če delaš prvič 5min, 2gič 5sekund
grin1.gif
,
-zamenjava žarnice z odstranjevanjem in potem dajanjem pokrova nazaj (2min).
Skupaj manj kot 5min.

Prednja desna je malo bolj zafrknjena:
- posodo za tekočino za pranje šip umakneš proti kabini
-odstraniš konektor
-odstraniš pokrov (šala mala),
-zamenjaš žarnico
-dajanje pokrova nazaj, no tu se pa začne veselica
grin1.gif
, ker se vedno zatakne za prekleto
kablovje
jezen.gif

Skupaj cca. 10min.

Če imaš doma kanal oz. dvigalo je pa to še toliko lažje ker vse delaš od spodaj in gre hitreje.

Meni se v končni fazi ne zdi pretirano hudo.

edit: pametno je da si zapomniš kako se žarnico pravilno vstavi nazaj notri in kako mora stati "haklček" kateri drži žarnico, ker drugače se znajo časi menjave kar lepo zavleči
evil.gif

Nazadnje urejeno: