Windows 7 - prenovljeni grafični vmesnik

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Eh. rofl Ne more...še vrsto let mu nebo mogo niti sledit, kaj šele dohitet... Windowsi so preeeveeeeč razširjeni in popularni. In najbolše od vsega je to , da DELAJO.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
A Osx pa ne dela?
confused-1.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Ah.. pusti windows privržence. Sicer pa bokyto ni mislil, da bo OSX potolkel windowse v masi in priljubljenosti --> to se ne bo nikoli zgodilo, ker so windowsi preveč zakoreninjeni. Bi moral že MS propasti, da bi do tega prišlo. On je bolj mislil, da jih bo OSX potolkel kor OS, kar jih je pa itaq davno že...

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Citat:
Uporabnik cizy pravi:
A Osx pa ne dela?
confused-1.gif

Seveda dela. Tega nisem nikoli rekel.Slabo sem napisal zgoraj... Itak, da so izredno dober OS, ki dela.

Sem sprobal Mac OS za osebne računalnike pa mi pač ne nudi dovolj... V winsih pa nič ne pogrešam in sem zato uporabnik oken.Pa imam na winsih lepše in bolj uporabo namizje, kot bi ga mel na MAC OS. Za primer:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Glede na razliko v letih je bilo to bolj kot ne pričakovano
tongue-1.gif

Ker XPji so že toliko stari, da niso kaj preveč optimizirani za današnje večprocesorske mlinčke (znajo razporejati procese na različna jedra, ne pa tudi niti).

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
sem si jih sedaj naložil pa sprobal. Par vtisov:
- UAC je le v obliki okenca in ne ustavi celega računalnika
- Taskbar mi izgleda nekoliko "predebel" (EDIT: aha, saj ga gre zmanjšat
smile-1.gif
)
- s samo odprtim firefoxom porabijo 784mb rama
- firewall je sedaj kar dobra rešitev in te celo sprašuje, kje dovoliš, da uporablja aplikacija internet (doma, služba, javna lokacija. Pač to, kaj te vpraša, ko se povežeš).
- v start meniju je namesto ikonice za izlop le napis "shut down" (v čem je to boljše?)
- podpora fingerprint readerju (ne rabiš dodatnih programov)
- ob priključitvi na internet mi je windows update takoj ponudil namestitev driverjev. Sicer samo za webcam(za grafično pa sem mogel sam iti pod optional updates), vendar bi lahko funkcija bila v prihodnosti koristna, da bi ti vse driverje namestil kar sam.
- nastaviš lahko, kdaj te naj UAC vpraša in kdaj ne.
- sidebar je kot del namizja (nima več svoje ikonce v trayu), vendar ima še vedno svoj proces in svoj "startup entry"

lahko pa še napišete, kaj naj sprobam.

Nazadnje urejeno:

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Poskusi hitrost prenosa datotek preko mreže v primerjavi z xp in visto.

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
w7 --> xp 10MB/s
xp --> w7 3MB/s

Test pa sicer ni najbolj realen, saj je laptop z xp-ji (AMD Anthlon 1,7Ghz, 512MB ram) počasnejši od računalnika s sedmico. Poleg tega tudi nimam nevem kako hitrih diskov (ocenil jih je s 5,9).

Sem pa pri sharanju odkril tudi novost imenovano homegroup. Ta sredi omrežja ustvari še eno omrežje, za katero rabiš geslo, ki ga izbere tisti, ki ustvari omrežje (nekaj podobnega, kot pri hamachiju, samo da je to preko omrežja). Ko je to aktivirano, dajaš datoteke v skupno rabo z dvema klikoma. Vendar ne najdem načina, kako se v tale homegroup prijaviti iz xpjev.

Library (my documents v windows 7) pa ni več samo mapa, ampak neke vrste središče dokumentov, ki jih imamo razmetanih po disku. Desni klik na neko mapo in add to library doda to mapo v library in tam imamo seznam vseh teh map in jih lahko pregledujemo, iščemo po njih ipd.

Securiy center se je preimenoval v Action center in te sedaj poleg varnostnih opozoril opozarja tudi na marsikaj drugega (npr. da nismo naredili backupa). Seveda se vse skupaj da preprosto izklopiti, če nas moti.

Prenovili so kalkulator, slikarja, wordpad...

Pri testiranju sistema ti avtomatsko izključi vse vizualne efekte, tako, da je test čim bolj realen. Oceni pa tudi dx10 (ne spomnim se, če je bilo to že v visti, tako da me ne prijet za besedo) Sedaj računalnik oceni od 1 do 7,9.

Dodan je neke vrste user-friendly device manager (pod devices and printers), kjer imamo za vsako napravo njej primerne možnosti npr. pri zaslonu je display settings, pri skenerju je skeniranje dokumentov itd.

Beta pa sploh ni slaba, že kar OK deluje in če se bo M$ zares potrudil, bo lahko sedme windowse izdal do roka (konec 2009)

Nazadnje urejeno:

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
Še vedno pa pogrešam možnost, da bi za vsak program lahko izbral, na katerem izhodu zvočne kartice bo "spuščal zvoke".

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik matejdro pravi:
Vendar ne najdem načina, kako se v tale homegroup prijaviti iz xpjev.

Tudi v beti nisi našel tega...?
frown-1.gif

Jst sem mel na preiskušnji tisto prejšnjo verzijo (pred beto) pa sem se matral ful časa s tem. V sedmici nisem niti našel workgroupa od xpjev, nič. Mislim pa, da če sem ročno vnesel v sedmico isti worgroup kot na xpjih, sem iz xpjev (z geslom) videl sedmico, iz sedmice nisem pa videl nič
confused-1.gif

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
pazi, homegroup in workgroup ni isto. Workgroup je to, kar poznamo že iz viste in xpjev, v njem pa je še homegroup, skupinica računalnikov s poenostavljenim sharanjem, za vstop v homegroup rabiš geslo, za workgroup pa ne. Homegroup je sistem, ki ga zaenkrat podporajo samo sedmice (vsaj jaz ne najdem načina, kako se povezati nanj z visto ali xp-ji). Meni se v workgroupu vidijo vsi in lahko prenašam datoteke.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Mene je bolj zanimalo primerjava v stilu, koliko časa rabi, da prenese eno velijo datoteko (recimo en dvd iso image 4.5GB) in cel direktorijj datotek (isti image razbit na par tisoč rar datotek na primer). Pa primerava XP <--> XP, Vista <--> XP in Win7 <--> XP.

Merilo naj bo čas in ne hitrost prenosa, ker tista hitrost je samo aproksimacija in je daleč od tega, da bi bila prava vrednost.

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
trenutno tega testa ne morem izvesti, ker se mi je ob namestitvi w7 zrušil disk s visto in imam sedaj samo sedmico.

Earnhardt

Fizikalc
18. avg 2007
1.352
0
36
Citat:
Uporabnik matejdro pravi:
pazi, homegroup in workgroup ni isto. Workgroup je to, kar poznamo že iz viste in xpjev, v njem pa je še homegroup, skupinica računalnikov s poenostavljenim sharanjem, za vstop v homegroup rabiš geslo, za workgroup pa ne. Homegroup je sistem, ki ga zaenkrat podporajo samo sedmice (vsaj jaz ne najdem načina, kako se povezati nanj z visto ali xp-ji). Meni se v workgroupu vidijo vsi in lahko prenašam datoteke.

To bo znal biti se velik problem pri kompatibilnosti z omrezjem, ce se bo dajalo sedmico v isto mrezo kot XPje....