walkie-talkie?

tic

Pripravnik
Izključen uporabnik
31. avg 2007
319
0
18
Zanima me kaj je boljsi nakup baofeng gt3 ali
baofeng uv82. Obe postaji sta 8watni po podatkih. Ze vnaprej hvala.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.466
147
63
Vzemi UV82 , jaz se nisem imel uporabnika ki mu nebi odgovarjala.

Imam tudi UV5R ( če bi raje malce manjso) , funkcijsko je enako.
Po želji sprogramiram tudi na ZARE, ampak dejmo na zasebno če koga zanima, da ne smetim tukaj.

lithium

Pripravnik
18. avg 2007
590
10
18
Če kdo potrebuje kabel za programiranje Baofenga (in še nekaterih walkijev kot je Zastone V77) - prodam za 5€ (na ZS).

Sem ga tako dolgo čakal, da se si vmes napravil svojega
smile-1.gif

Cyberlukir

Zelenc'
27. apr 2013
19
5
3
Celje
Priporočam baofenga. Omogoča zelo enostavno programiranje frekvenc (rabiš kabel za 5€).
Uporaba je sila preprosta.. če imaš kakšno vprašanje kar vprašaj tukaj.. morda še komu prav pride.

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.536
459
83
Odvisno ce ima radioamatersko licenco. Max kanale in repetitorje z offsetom. Bolj nastavitve kot programiranje.
Za kaj drugega neuporabno.

• Všeč mi je
Reactions: Zgaga

Car

POSTman
4. avg 2007
8.644
2.472
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Uporabljal kot igračko! :p imam že enega doma par let in bi rad malo preskusil delovanje. Tisti ima neke PMR programe nastavljene in še nekaj stvari, se ne spoznam.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.644
2.472
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
A res ni nobenga, da bi mi nastavil PMR frekvenve, bom moral res kabl kupi in se sam matrat, čeprav nimam pojma? Sem se malo igral, sem ročno nastavil iste frekvence in dela, ampak ne da se preimenovati .

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.891
3.459
113
A niso že nastavljene? Pa na mojih lahko preimenuješ tudi ročno.

Te pa opozarjam, da kabl ni nujno, da ti bo delal na kaki novejši mašini, sam sem moral prav iskat program in mašino, da je delalo.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.644
2.472
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Na uv-82 se menda ne da nastaviti ročno. Na stari, ki je programirana, imam PMR kanale nastavljene 1-8, potem za ZARE in podobno, kar sicer ne uporabljam. Sem pa sedaj, ko sem nastavil frekvenco, ki je menda dovoljena (446.031), tudi to "izgubil", ne znam nazaj na tisti menu....

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.635
1.624
113
Če niste radioamaterji, oz. podobno vešči te frštekarije, pa da rabite za občasno rabo, recimo za komunikacijo na poti ali kakem pohodu, potem priporočam kako Motorolo TLKR T42:

Npr:

MOTOROLA set radijskih postaj PMR TLKR T42 3 kosi​

Ni kaj za nastavljati, samo kupit je treba še komplet AAA baterij. Cena na postajico 15 EUR.
Dela takoj iz škatle, enostavno za rokovanje in vse legalno po regelcih, kar Baofengi niso.

Načeloma iz AKOSa ravno ne lovijo z vilami okrog folk z Baofengi. Se pa vsake toliko najde kak neumnež, ki zakuha motnje komu drugemu legalnemu, potem pa stopijo v akcijo in padajo tudi kazni.

Tole še radioamaterji uporabljamo za situacije v sili, ko je treba nevešči raji tudi dati postajo v roko.
Kaki gorski reševalci so pa druga kategorija, ker imajo tudi ustrezno šolanje in določene frekvence, ponavadi imajo še malo bolj resno Motorolo s ceno za 50 zgornjih. :)

Car

POSTman
4. avg 2007
8.644
2.472
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Če niste radioamaterji, oz. podobno vešči te frštekarije, pa da rabite za občasno rabo, recimo za komunikacijo na poti ali kakem pohodu, potem priporočam kako Motorolo TLKR T42:

Npr:

MOTOROLA set radijskih postaj PMR TLKR T42 3 kosi​

Ni kaj za nastavljati, samo kupit je treba še komplet AAA baterij. Cena na postajico 15 EUR.
Dela takoj iz škatle, enostavno za rokovanje in vse legalno po regelcih, kar Baofengi niso.

Načeloma iz AKOSa ravno ne lovijo z vilami okrog folk z Baofengi. Se pa vsake toliko najde kak neumnež, ki zakuha motnje komu drugemu legalnemu, potem pa stopijo v akcijo in padajo tudi kazni.

Tole še radioamaterji uporabljamo za situacije v sili, ko je treba nevešči raji tudi dati postajo v roko.
Kaki gorski reševalci so pa druga kategorija, ker imajo tudi ustrezno šolanje in določene frekvence, ponavadi imajo še malo bolj resno Motorolo s ceno za 50 zgornjih. :)
Glede na to, da imam enega že par let v omari, drugega pa sem ravno kupil, ne bi sedaj šel prodajat. Itak bi uporabljal zelo redko, bolj kot igračko. Ampak super bi bilo, da mi nekdo pokaže vsaj osnove. Menda je zaradi moči nelegalen, ampak če uporabljam na svojih frekvencah 1x na sto let, me menda ne bo noben na križ pribil, al kaj?

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.635
1.624
113
Najbolj ziher boš, če boš ponucal PMR frekvence.

Elon AI navodile:

Za programiranje radijske postaje Baofeng UV-82 na evropske PMR446 frekvence je potrebno upoštevati tehnične in pravne vidike, saj Baofeng UV-82 ni v celoti skladen s predpisi za PMR446 (ima premočno oddajno moč in odstranljivo anteno). Kljub temu je tehnično mogoče nastaviti postajo za uporabo na PMR446 frekvencah, vendar to ni povsem skladno z zakonodajo v EU, kjer je dovoljena le uporaba naprav z največ 0,5 W moči in fiksno anteno. Če želiš nadaljevati, spodaj podajam navodila za programiranje in vire, ki ti lahko pomagajo.
Pomembno pravno opozorilo
  • PMR446 standard dovoljuje uporabo frekvenc v območju 446.000–446.200 MHz z največjo oddajno močjo 500 mW in fiksno anteno. Baofeng UV-82 ima običajno moč 5 W ali 8 W in odstranljivo anteno, kar ni skladno s temi pravili.
  • Uporaba Baofeng UV-82 na PMR446 frekvencah za oddajanje je lahko nezakonita brez ustreznih dovoljenj. Za poslušanje frekvenc ni omejitev, za oddajanje pa potrebuješ ustrezno licenco ali napravo, ki izpolnjuje PMR446 standarde.
  • Če želiš legalno uporabljati PMR446, priporočam nakup namenske PMR446 postaje (npr. Motorola T82 ali Midland G9 Pro).
Evropske PMR446 frekvence
PMR446 obseg vključuje 16 analognih kanalov (FM, Narrow FM) z razmikom 12,5 kHz. Frekvence so:
  1. 446.00625 MHz
  2. 446.01875 MHz
  3. 446.03125 MHz
  4. 446.04375 MHz
  5. 446.05625 MHz
  6. 446.06875 MHz
  7. 446.08125 MHz
  8. 446.09375 MHz
  9. 446.10625 MHz
  10. 446.11875 MHz
  11. 446.13125 MHz
  12. 446.14375 MHz
  13. 446.15625 MHz
  14. 446.16875 MHz
  15. 446.18125 MHz
  16. 446.19375 MHz
Kanal 8 (446.09375 MHz) se pogosto uporablja kot klicni kanal. Za zmanjšanje motenj se priporoča uporaba CTCSS (subtonov) ali DCS kod, kar omogoča filtriranje neželenih signalov.
Navodila za programiranje Baofeng UV-82
1. Ročno programiranje
Ročno programiranje je mogoče neposredno na postaji brez uporabe računalnika. Sledi tem korakom:
  1. Preklopi v frekvenčni način (VFO):
    • Pritisni oranžni gumb VFO/MR, da preklopiš v frekvenčni način (na zaslonu se prikaže frekvenca, ne kanal).
    • Prepričaj se, da si na zgornji vrstici (A) z gumbom A/B.
  2. Vnesi frekvenco:
    • Z numerično tipkovnico vnesi želeno frekvenco, npr. 446.00625 za kanal 1. Vnesi le šestmestno število (npr. 446006 za 446.00625 MHz).
  3. Nastavi širino pasu (Narrow FM):
    • Pritisni MENU, pomakni se na postavko 5 (WN).
    • Izberi NARROW (ozka modulacija, potrebna za PMR446).
    • Potrdi z MENU in zapri z EXIT.
  4. Nastavi moč oddajanja (čeprav ni skladno z zakonom):
    • Pritisni MENU, pomakni se na postavko 2 (TXP).
    • Izberi LOW (1 W, kar je še vedno premočno za PMR446, saj je dovoljeno le 0,5 W).
  5. Nastavi CTCSS/DCS (po želji):
    • Za zmanjšanje motenj lahko nastaviš CTCSS subton:
      • Pritisni MENU, pomakni se na postavko 11 (R-CTCS) za sprejem ali 12 (T-CTCS) za oddajanje.
      • Izberi želen subton (npr. 88.5 Hz ali drug CTCSS ton) ali DCS kodo.
  6. Shrani frekvenco v pomnilnik:
    • Pritisni MENU, pomakni se na postavko 27 (MEM-CH).
    • Izberi prazen kanal (npr. 001) s puščicama.
    • Potrdi z MENU, vnesi ime kanala (npr. PMR1) po želji, in zapri z EXIT.
  7. Ponovi za ostale kanale:
    • Ponovi postopek za vseh 16 PMR446 frekvenc.
  8. Preklopi v način kanalov:
    • Pritisni VFO/MR, da preklopiš nazaj v način kanalov, kjer lahko izbiraš shranjene PMR kanale.
2. Programiranje z računalnikom (priporočeno)
Za enostavnejše programiranje priporočam uporabo programske opreme CHIRP in programskega kabla (Baofeng K-kabel).
  1. Priprava opreme:
    • Prenesi in namesti CHIRP z uradne strani: chirp.danplanet.com.
    • Priključi Baofeng UV-82 na računalnik s programskim kablom (prepričaj se, da so gonilniki za kabel nameščeni; glej navodila na miklor.com).
    • Vklopi postajo in nastavi glasnost na največ.
  2. Prenos nastavitev iz postaje:
    • V CHIRP-u izberi Radio > Download from Radio.
    • Izberi pravi COM port in model postaje (Baofeng UV-82).
    • Klikni OK, da preneseš trenutne nastavitve postaje.
  3. Vnos PMR446 frekvenc:
    • V tabeli CHIRP vnesi naslednje podatke za vsak kanal:
      • Frequency: Vnesi PMR446 frekvence (npr. 446.00625 MHz).
      • Name: Poimenuj kanal (npr. PMR1, PMR2 ...).
      • Tone Mode: Izberi Tone ali TSQL za CTCSS, če želiš uporabljati subtone.
      • Tone: Izberi želen CTCSS ton (npr. 88.5 Hz) ali DCS kodo.
      • Mode: Nastavi na NFM (Narrow FM).
      • Power: Nastavi na Low (1 W, čeprav je še vedno premočno za PMR446).
      • Duplex: Pusti na off (PMR446 je simpleks, brez razmika med TX in RX).
    • Priporočam prenos že pripravljene datoteke s PMR446 kanali, npr. CHIRP PMR446 channels (povezava v srbskem jeziku, vendar je datoteka univerzalna).
  4. Naloži nastavitve na postajo:
    • Klikni Radio > Upload to Radio, da preneseš nastavitve na postajo.
    • Shrani datoteko (.img) za prihodnjo uporabo.
  5. Testiranje:
    • Preklopi postajo v način kanalov (VFO/MR) in preveri, ali lahko sprejemaš ali oddajaš na PMR446 frekvencah.
    • Za testiranje potrebuješ drugo PMR446 postajo, npr. walkie-talkie, nastavljen na isti kanal in subton.
Viri in dodatna navodila
  • CHIRP program: chirp.danplanet.com – uradna stran za prenos programske opreme.
  • Navodila za Baofeng programiranje: miklor.com – podrobna navodila za ročno in računalniško programiranje Baofeng postaj.
  • PMR446 frekvence in pravila: pedja.supurovic.net – podrobne informacije o PMR446 standardu in CHIRP datoteka s prednastavljenimi kanali.
  • Forum Gasilci.org: Razprave o programiranju Baofeng postaj, vključno z datotekami za ZARE in PMR frekvence.
  • Evropski predpisi za PMR446: CEPT ECC Decision – uradni dokument o PMR446 standardu.
Nasveti za uporabo
  • Testiranje: Za testiranje lahko uporabiš drugo PMR446 postajo, npr. Oregon Scientific TP 329, in poskusi vzpostaviti povezavo na kanalu 8 (446.09375 MHz).
  • Antena: Uporaba zunanje antene na Baofeng UV-82 ni dovoljena za PMR446, saj standard zahteva fiksno anteno.
  • Domet: PMR446 ima običajno domet 3–5 km v idealnih pogojih, vendar je v urbanih okoljih lahko le 200–300 m.
  • Alternativa: Če potrebuješ večji domet in legalno uporabo, razmisli o pridobitvi radioamaterske licence ali uporabi CB radia (27 MHz).
Opozorilo
Čeprav je tehnično mogoče programirati Baofeng UV-82 za PMR446 frekvence, to ni priporočljivo zaradi neskladnosti s predpisi. Za legalno uporabo priporočam namenske PMR446 postaje. Če želiš uporabljati Baofeng za druge namene, se pridruži radioamaterskemu klubu ali pridobi licenco, saj ti bo to omogočilo legalno uporabo širšega frekvenčnega spektra.

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.536
459
83
Za tvoj 60min cveka letno ti uporabi simplex kanale na 2m . Kot toliko mladcev brez licence .Pazi sicer na leporecje...
Ce bos v kaksni lukni te nobeden ne bo preganjal.
Sem podkuril ne?
Ne poznam postaje ima sploh 2m podrocje?