walkie-talkie?

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.945
5.039
113
51
Na sončni strani ALP
Fantje ne se hecat kar po čez po bandih. Sem radiamater že od leta '86 in sem imel merilca pod balkonom ker je imel sosed neke težave s TVjem, pa ne zaradi mene. Včasih se je delal monitoring po frekvencah in če si bil tudi 1kHz izven dovoljenega področja so padale hude kazni. Če Akos to še danes dela, ne vem.

Maš tule PMR skupino pa ni hudič, da ne najdeš koga v svoji bližini za pomoč:

• Všeč mi je
Reactions: Robert in Samo Svoj

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.885
1.844
113
Rigorozne nadzorne službe, kot je bila v rajnki Jugi ni več. Tisto je šlo še v dosje od udba.net, če si neumnosti počel.

Je pa tehnika šla tako naprej, da lahko avtomatsko sledijo in beležijo dogajanje čez cel radio spekter. Ne rabijo tisoč folka na Ei Niš sprejemnikih s slušalkami, da to delajo.

Če je potrebno, pa pride “Sova Kombi 7” tudi v lokalno vas šnjofat nemumnosti na radio spektru, recimo ko dobijo prijavo motenj. Pa sedaj izsledijo tudi lokacijo oddajnika relativno hitro. Moderna tehnika pač.

Pa ne ukvarjajo se samo z lovljenjem folka z Baofengi. Lahko je štala že z napačno nastavljeno Wifi opremo, ki recimo moti vremenski radar.

Radijske frštekarije in možnih kolobocij s tem je lahko veliko.

• Všeč mi je
Reactions: Zgaga

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
45.471
5.933
113
Na Mimovrste imaš polno PMR in Baofeng zadev

Samo napiši walkie talkie ali pa PMR ali pa motorola itd....

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.910
422
83
Kupi se takega, ki ga odkleneš s kombinacijo tipk, če že hočeš to. Morda obstaja tudi za tvojega.

Kamele0N

23. jul 2008
45.471
5.933
113
Fantje ne se hecat kar po čez po bandih. Sem radiamater že od leta '86 in sem imel merilca pod balkonom ker je imel sosed neke težave s TVjem, pa ne zaradi mene. Včasih se je delal monitoring po frekvencah in če si bil tudi 1kHz izven dovoljenega področja so padale hude kazni. Če Akos to še danes dela, ne vem.

Ravno nastavljam 2 Baofenga........primarno na PMR frekvence.......pa me ima da bi 2 kanala od 16ih ruknil na kako FRS ( 462-467 Mhz) ali pa UHF CB ( 476-477 Mhz) frekvenco. Pač v smislu če se rabim zmenit kaj na smučišču, pa da me ne posluša celo smučišče :) Al pa če nabiraš gobe kje v gmajni.....

Kaj v Sloveniji bi lahko uporabil alternativno, pa da ne bi komu upadu v eter?

Gledam UL in majo tm okol 430-432 Mhz radioamaterji nek pas.....pa 432-438 Mhz tudi......bi to šlo skozi? :)

Kamele0N

23. jul 2008
45.471
5.933
113
Vidim da ma 430-432 Mhz nekaj vojska......potem to odpade.

432-438 so pa bolj radioamaterji....do 500W......to bi šlo skoz za gobe nabirat...... :D

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.451
4.862
113
Vidim da ma 430-432 Mhz nekaj vojska......potem to odpade.

432-438 so pa bolj radioamaterji....do 500W......to bi šlo skoz za gobe nabirat...... :D
Dej na PMR pa večjo moč pa na digitalne kanale, če je opcija na postajah (baofengi to podpirajo načeloma vsi) še "scramble", potem si 100% varen. Razen če ne gre kdo "lov na lisico".

V območje radiaomaterjev sploh ne it, ker to so tolk striktni, da če ne poveš pozivnega imena ko pritisneš tipko za oddajo že komplicirajo na polno. Če vpadeš noter kot "outsider" pa zelo hitro sledi prijava.

Prej prideš na lahko skozi če uporabljaš vojaške, policijske in ostasle frekvence uradnih služb (+ scramble), ker to je danes 99% na TETRi ki je čisto ločen sistem. In na teh kanalih "šuma" oddanega s scaramblanjem ne bo noben prijavljal ker ga noben ne spremlja.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.451
4.862
113
Nope, "scaramble" je kodiranje glasu po klasicni "cezajevi kodi" (ponavadi se frekvenca odajnega glasu menja z neko poljubno), subton je pa odpiranje sprejemnega kanala na dolocenno zaporedje tonov ki ga odda oddajna postaja. Če imeš vključen subtone te še vedno vsi ki imajo odprt cel kanal lahko normalno slišijo, če imaš vključen scamble sicer slišijo, ampak zvok je bolj podoben "šumu".

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N