Waldorfska šola

mistique

Guru
16. jun 2009
14.007
1.810
113
Emona / Carnium
Ima kdo otroka v Waldorfski šoli?

Poleg splošnih izkušenj iz prve roke, me zanima tudi morebitna vpetost Cerkve v učni načrt. Torej, kolikšen in kakšen je poudarek na RK veri (tudi v odnosu do drugih religij)?

Pa da ne bo vroče krvi in kakšnega flame war-a. Ne sprašujem o vrednotah (ki jih kot svoje promovira RKC), temveč o vpetosti inštitucije kot takšne.

tony

Guru
23. jul 2007
9.739
1.526
113
Na netu je veliko napisanega o njihovem programu in filozofiji, na kateri temelji. Preberi si te reči, zraven pa tudi kakšno mnenje sobobne pedagoške stroke o zadevi.

Srečno.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.007
1.810
113
Emona / Carnium
Po tistem, kar sem sam prebral in vedel do sedaj, sem enakega mnenja (da RKC nima veze). Sem pa od znancev (prevečkrat) slišal drugače.
Saj, ko bo čas, bomo šli na informativni dan oz. dan odprtih vrat.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.007
1.810
113
Emona / Carnium
Tnx.
Sem ravnokar dobil info (zaposlene na šoli) in smo se že prijavili na informativno predavanje, ki mu sledi proces spoznavanja itd.
Zelo dobro imajo predstavljen učni načrt posameznih predmetov.
zmaga.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Ob ustanavljanju te šole sem sodeloval pri nekaterih aktivnostih, predvsem pri pomoči dodatnega izobraževanja (znanja njihovih učiteljev) v svoji stroki - lesarstvu.
Takrat smo bili na kar nekaj predavanjih in predstavitvah koncepta šolanja iz strani tujih predavateljev.
Moji občutki so bili mešani, od navdušenja nad nekaterimi pedagoškimi metodami pa vse do popolne skepse o učinkovitosti.
Naslednja leta sem bolj iz poklicne radovednosti spremljal rezultate in zaključek po vseh letih je: če ima otrok možnost obiskovati to šolo in če ima predvsem starše , ki bodo šolanje tam primerno razumeli, je lahko končen rezultat zelo pozitiven.
Priporočam.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.719
113
Mene pa zanima zakaj se sploh gre.... najprej sem mislu, da je za kako elito, pa sem gledal stran, pa mi ni nič jasno :p

V 3 stavkih :p

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.781
113
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Blackjack, prosim, elaboriraj. Zanimajo me mnenja zagovornikov, kot tudi nasprotnikov.
Poleg drugega, se na tej šoli manj naučijo.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Učenje iz življenja za življenje, brez nepotrebnih znanj s poudarkom na umetnosti in etiki.

Nekoliko bolj na široko pa (jtfc, tega ni nujno brat
wink-1.gif
):
Najbolj od vseh opisov metod učenja mi je ostal v spominu opis ene od možnih vsebin v prvih letih osnovne šole:
Otroci pod vodstvom učitelja na izbrani lokaciji lastnoročno očistijo, prerahljajo in pripravijo zemljo za setev pšenice. Nato jo posejejo in opazujejo kako zraste. Ko dozori jo zopet brez tehničnih pripomočkov požanjejo, omlatijo in zmeljejo v moko. Iz te moke naredijo kruh, ki ga potem tudi pojedo.
Ne vem, če se to na ta način v Slovenskih Waldorfskih šolah tudi izvaja (opis je predstavil eden učiteljev iz Avstrije), vendar je bistvo tega načina učenja lahko dovolj razumljivo.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
To seveda ni niti približno blizu resnice - eksterna preverjanja splošnega znanja so dokazala, da ni razlik, nekaj je celo prednosti.
Podatki so na netu in se jih vedno lahko pogleda.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
A to je slabost??
bonk.gif
Edino pravilno, mladina se danes ne zna obnašati, noenega spoštovanja do starejših niti med seboj. Tako da take metode povsem zagovarjam.
Resno me zanima, kaj je slabega v bilo kateri metodi, če v šoli zatirajo grdo govorenje? Si verjetno srednješolec in je ful kuL, če rečez [cenzura] spet sem šut dobil?
rolleyes-1.gif

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Eni znanci imajo otroka v waldorfski šoli.
Najprej so ga imeli v navadni šoli, pa so ga tam hoteli prestaviti v prilagojen program, ker je hudo disleksičen.
Tega nista hotela, zato sta ga prepisala na waldorfsko, kjer imajo drugačen način jemanja snovi, pri testih pa so se prilagodlio otroku, pa mu preberejo vprašanja. Tam je med najboljšimi v razredu.

Eni drugi znanci pa so učitelji v navadni osnovni šoli.
Nimajo nič proti waldorfski šoli, pravijo pa, da le-ta ni za vsakogar.
Učenje ne poteka "danes se bomo učili to-in-to" ampak snov predstavijo otrokom, ki se potem sami odločijo, kaj in kako bodo jemali, v glavnem učitelj mora vzbuditi zanimanje v otroku, ki si potem sam želi znanja.
Torej ni "danes se moram naučiti to-in-to" ampak je "danes se mi zdi zanimivo to-in-to, pa se bom to učil".
Težava pa nastopi, ko gre otrok naprej v navadno šolo (srednjo, faks), kjer pa učenje poteka strogo po programu.

Moje mnenje: če imaš res preveč denarja, pa ča misliš, da otrok potrebuje drugačen pristop do učenja (zaradi kakšnih motenj, bolezni,...) potem OK.
Če pa misliš otroka vpisati samo zato, da bodo sosedje rekli "oh in ah", potem pa pozabi.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.781
113
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
To seveda ni niti približno blizu resnice - eksterna preverjanja splošnega znanja so dokazala, da ni razlik, nekaj je celo prednosti.
Podatki so na netu in se jih vedno lahko pogleda.
Heh, kolegica je hodila na to šolo. Na maturi je bila najboljša med vsemi z 21 točkami. Malo švoh, glede na to, da so tja šli večinoma uspešnejši učenci.

(sej ne, da je matura ata in mama vsega, ampak nekaj merodajnosti pa le ima)

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:Težava pa nastopi, ko gre otrok naprej v navadno šolo (srednjo, faks), kjer pa učenje poteka strogo po programu.
Tudi to je napačna informacija.
V srednji šoli, kjer sem učil, smo imeli nekaj primerov vpisa dijakov iz Walfdorske šole in v niti enem primeru ni bilo težav.
To je moja, direktna izkušnja.
Analize, ki jih je naredila stroka pa dokazujejo, da gre za povsem neproblematične dijake, celo več, v večini primerov (če je verjeti raziskovalcu, ki mi je to osebno dokazal) so uspešnejši od povprečja.
Namreč moja skepsa je bila prav ta - problem pri prilagoditvi v "normalno" srednjo šolo.
Kar pa seveda ni nujno, Walfdorfski program je po vertikali segel že do gimnazijskega programa z zaključno maturo, ki pa je v osnovi enaka za vso populacijo vseh usmeritev.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@jest5: in na osnovi znanja te tvoje kolegice lahko oceniš kompleten program?
No ja, no...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
In še nekaj: opravičujem se, da se bom sedaj izklopil iz te zares zanimive teme, morda bomo še kakšno 'rekli' jutri.

LP

jest5

Guru
18. avg 2007
26.080
-8.781
113
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
@jest5: in na osnovi znanja te tvoje kolegice lahko oceniš kompleten program?
No ja, no...
Glede na to, da je bila boljša od vseh ostalih... Ja