Vzajemna - delnice

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.468
161
63
Pozdrav..

Je kdo bolj naštudiral kaj je s tem "nategom" vzajemne in delnicami.

Mislim da se strinjamo da iz teh delnic skoraj zagotovo ne bo nič ,razen stroškov z morebitnim trgovalnim računom.

Je to sploh "dopustno" da smo bivši zavarovanci v neenakem položaju ?

Do 120 evrov imaš možnost da ti vrednost izplačajo , nad 120 evrov pa možnosti izplačila ni ,ampak samo delnice.

Verjetno so izračunali da nas je večina rahlo nad 120 evri in je to lep način še tu nas okoli prinesti.

Malokdo si bo delal stroške in skrbi z računom za te male zneske .

Od delnic ne boš imel nič ,dejansko boš še dal zaslužiti nekomu kjer boš odprl račun.

Tisti ki bo dobil izplačano do 120 evrov ,bo vsaj na večerjo lahko šel...

Vglavnem še enkrat nategnj***-

lp

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.327
551
113
Ali se da prenesti na nekoga, ki že ima račun? Naprimer, da starša preneseta na sina, ker že imam račun?

matej_

Guru
25. okt 2007
2.169
716
113
moja sploh se nic od vzajemne ni dobla. Kaj storiti v tem primeru?

Jaz sem dobil 126€. madona senkam jim 6€, sam da dobim denar namesto delnic :)

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.566
7.079
113
Jaz tudi se ne... Pravjo, da na koncu pridejo tisti z največjo bogatijo :zavijazocmi:

S tem se bomo letos 2026 ukvarjal... Bodo banke dale akcije ven v upanju, da bos obdržal račun. NLB že napovedala. Bomo odprli in zaprli pa bo za en mcdonalds ostal...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.415
1.425
113
Jaz tudi se ne... Pravjo, da na koncu pridejo tisti z največjo bogatijo :zavijazocmi:

S tem se bomo letos 2026 ukvarjal... Bodo banke dale akcije ven v upanju, da bos obdržal račun. NLB že napovedala. Bomo odprli in zaprli pa bo za en mcdonalds ostal...
Daj ti ko vse nastudiras, nastudiraj se to kak lahko te delnice na IBKR ali pa TR prenesemo :) al pa pac nekam kjer ne bom za trgovalni racun placal nekaj 10 eur.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.802
6.566
113
Finančno ministrstvo že nekaj časa zelo moti, da imajo državljani ogromne količine denarja na bankah v slabo obrestovanih depozitih.

Zato načrtujejo "individualne naložbene račune" (INR), na katere bi državljani prvo leto lahko naložili 20.000 evrov, kasnejša leta pa 5000 evrov. Račun naj bi bil davčno ugoden (ne bo potrebno prijavljati dividend) in upajo, da se bo našel kdo, ki bo ponujal ugodno vodenje. Državljani bi lahko kupovali obveznice in delnice podjetij iz Slovenije ter EU.

krko

Guru
5. sep 2010
2.799
1.486
113

15. člen
(hramba delnic na fiduciarnem računu KDD)
(1) Do prevzema delnic s strani upravičencev do deleža v osnovnem kapitalu delniške družbe, vendar najdlje dve leti po uvrstitvi delnic na organiziran trg, delnice hrani KDD na svojem fiduciarnem računu.
(2) KDD v zvezi z delnicami Vzajemne, vpisanimi na fiduciarnem računu iz prejšnjega odstavka, vodi evidenco upravičencev. Evidenca ni del centralnega registra niti ni poddepo, vendar mora KDD pri vodenju te evidence ravnati z enako stopnjo skrbnosti, kot to velja zanjo pri vodenju centralnega registra.
(3) Pravica do delnic je neprenosljiva s pravnim poslom med živimi. Upravičenec lahko z delnico v skladu z določbami tega zakona razpolaga šele po tem, ko v zvezi z računom vrednostnih papirjev, na katerem bo delnica vpisana, sklene pogodbo s ponudnikom investicijskih storitev in poslov, ki v skladu z zakonom zagotavlja vodenje takega računa, ter jo pridobi na tak račun.
(4) Ne glede na prejšnji odstavek lahko upravičenec tudi v času, ko so pripadajoče mu delnice še vpisane na fiduciarnem računu KDD, zahteva od KDD izdajo ustreznega potrdila, na podlagi katerega lahko uresničuje glasovalno pravico iz delnic.

Register dovoljenj za opravljanje investicijskih storitev in poslov ter seznam članov sistema jamstva za terjatve vlagateljev v RS

IBKR in TR odpadeta.....razen, če se v 2 letnih kaj ne spremeni.

Če se motim naj me kdo popravi.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.566
7.079
113
Do 2026 je se dolga, da prevzames imas pa pol se 2 leti casa, kakor berem. To je vse, kar ima danes smisel studirat.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.566
7.079
113
.
(3) Pravica do delnic je neprenosljiva s pravnim poslom med živimi. Upravičenec lahko z delnico v skladu z določbami tega zakona razpolaga šele po tem, ko v zvezi z računom vrednostnih papirjev, na katerem bo delnica vpisana, sklene pogodbo s ponudnikom investicijskih storitev in poslov, ki v skladu z zakonom zagotavlja vodenje takega računa, ter jo pridobi na tak račun.

Ali to tudi pomeni, da me recimo moj, ki ima pri Ilirika zdaj račun ne more pooblastiti, da bi lahko nakazala na njegov račun, kot pri navadnem TRR, npr

Podobne teme