VW goljufal pri emisijah NOx v US

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.543
432
83
avto brez dpf, klasičen "ausruss" :D
ja, nekateri električarji so res postali moderni vegani (prisotni v tem threadu izvzeti)
nekateri od njih so se 10 let nazaj vozili v starem SDI avtu na odpadno fritezno olje, mešano v domačih delavnicah z alkoholom ipd. - dejstvo, poznam dva taka, ki sta sedaj zaprisežena električarja, en od teh doma ogreva bajto še vedno na drva

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Zanimiva karta.

Sicer je pa zavedanje o vsem tem v ZDA že kar dolgo. Leta 1997 sem prišel delat v firmo, ki je tarkat že par let delala instrumente za merjenje onesnaženja zraka. Zadeva je bila razvita skupaj z enim profesorjem iz univerze Berekeley (isto, kot so naredili zgornjo karto) in za takratne razmere kar napredna (dokaj hitro smo imeli recimo vgrajen GPS in pošiljanje podatkov preko mreže).

Ameri generalno gledajo tudi na te zadeve, nočejo pa se odreči nekim svojim perk-om (V8 itd...).

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ok če prav razumem, drži trditev oz. vi trdite da je generalno gledano S Amerika bistveno čistejša kot Evropa. Vsaj glede na zemljevid je v USA večinoma vse zeleno, kakšna rumena packa, o oranžni in rdeči barvi ni ne duha ne sluha? Bulšit?

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
"Čistost" verjetno ni prava beseda, na zemljevidu je kvaliteta zraka za parametre kot jih merijo v merilnih postajah, morda bodo čez nekaj let odkrili spet kaj tretjega, ki je nevarno zdravju in se danes ne meri.

Za danes so pa merilne postaje verjetno najbližji približek merjenja kvalitete zraka.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.950
-8.676
113
Ja, večdnevna močna inverzija.
Na ravnicah v ZDA to niti teoretično ni mogoče.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.572
2.617
113
še v SLO - ampak komaj
In ker gostota naseljenosti ne igra nobene vloge, časovna razlika pa sploh ne. :rolleyes:

Je pa spet malo čudno, da je tako čist zrak Chigago in “okolica”, New York, Boston tudi najlepše rožice cveto

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.050
5.657
113
A tist rumen flek na aljaski je metan iz odtaljenega permafrosta?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Tisto je Fairbanks, ki je skoraj nič industrijski, ima pa eno močno letalsko bazo. Meni je ta karta kr neki.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
... je povedal Petr Podlipny, direktor znamke Škoda v Sloveniji.

Kaj pa pravi ELES, ki skrbi za hrbtenico slovenskega električnega omrežja?
https://www.avto-magazin.si/plugin/...omobili-so-za-omrezje-lahko-izredno-koristni/

Na kratko, uporabniki EV bodo postavljeni pred enostavno dejstvo, ali polniti poceni takrat ko se bo ELES to zmislil, ali plačati konkretno ceno, da se jim bo EV nafilal v eni uri takrat ko se sprdnejo.

Le kaj bodo izbrali uporabniki?

Edit: Vidim da je na dnu članka še Andrej Ribič, predsednik uprave Elektro Ljubljana. Strokovnjaki si očitno niso enotni, vprašanje je tudi kakšne interese imajo posamezni ljudje, to je tudi navedeno v članku ki sem ga linkal. Nevednim ljudem se lahko proda marsikaj, kot da to nujno rabijo.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: ozze