vrtickarstvo

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ti drugo leto proti polžem lepo uporabi tole
ferramol

Zadovoljstvo zagarantirano, preverjeno. Res pa je treba zadevo posut parkrat v sezoni. Ampak samo tega, brez kemije, ker boš drugače gledal domače živalce kako ti umirajo v mukah ...

Sosed pa je šprical s kakšnim od čajev ali pa s (bolj verjetno) Quadris - om.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Tole se mi je spravilo na brstični ohrovt:

Sicer sem jih nekaj odstranil ročno, ampak je problem, ker padejo na tla in jih ne najdeš.

Akumulatorski sesalec ali kaj drugega?

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.636
725
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Nekje bo treba dobiti indijsko tekačico(raca). Je bilo danes po tv zjutraj. Da dobim par....
samo dovolj vode morajo imeti, drugače se prenažrejo in zadušijo. Pravijo, da so zelo učinkovite, samo puščajo "spominke"
grin1.gif

robotska kosilnica
sprasujem se.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Malček sem že slep, ampka meni tole izgleda kot ena od vrst stenic. Ne bi rekel da ti one povzročajo škodo ...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
ksz

Si bom kar to temo sposodil.

Pri meni se pojavlja problem, da mi, tako na vrtu kot na zelenici, nastaja "novo Pohorje"
jezen.gif
.
Do sedaj sem se s povzročitelji tektonskih premikov dokaj uspešno boril s Kemocid_om - vendar ga, po izjavi v naši kmetijski zadrugi, sploh ni več za dobiti (baje nekaj z registracijo
crazy1.gif
).

Ima kdo kakšen predlog kaj drugega podobnega uporabiti (karbid odpade - veliko "dima" za nič, dodatno pa mi je lanski "vžig" preveč zelenice dvignil in požgal
d055.gif
).

Za vsak predlog (razen karbida in vica, da se krtov iz svoje zemlje rešiš najlažje tako, da zemljo prodaš
crazy1.gif
) bom zelo hvaležen.
pozdrav.gif

PS: polži - "šarf" košnja ob vrtu zelo pomaga - jaz se trudim, da okoli vrta (no pravzaprav naspološno okoli celotnega "mojega" (itak je od žene
redface-1.gif
) zemljišča kosim zelo na nizko. Plus seveda pobiranje ter kemični napad (Mesurol - pazljivo z njim, ker ga mačke in psi ne prenašajo najbolje - in Ferramol (direktno za na vrt - najmanj škodljiv za "ostalo" in nima karence)).
Kar se krtov tiče.... ta ves dim pri meni ni obrodil sadov. Celo skuterja sem na vrtu "turiral". Kadilo se je po po celem vrtu... (ne moreš verjet, kolk je in kje so vse rovi) čez nekaj dni pa spet krtine. Sem kupil tiste vrečke... s strupom.... sem jih globoko v krtino porinil ali rov od voluharja (da ne bi mačke ali psi izkopali).... pa je bil en čas mir. Zdaj bom spet moral jih malo "nahranit.
Za polže menda pomaga, če posiplješ apno. Ko ga se priplazi na apno, ga začne razžirati. Ampak apno uniči tudi zelenico. Se spere z dežjem....itd. PS Naša polže tlče kar z motiko. Maha, kot da tolče po biku.
tongue-1.gif
In letos se je nenormalno namahala. Pa še zmeraj smo imel polže.
Mislim da je to vse posledica mile zime letos. Ves mrčes se je dodatno razvil. Zemlja ni pomrznila... itd. Razne kemikalije pa tud niso več učinkovite ali je pa mrčes tolko bolj odporen.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.965
113
pri taščici
Polž naj bi ob mehanskem uničenju (sol, motika, apno...) odlegel jajčeca in je ? kako uspešen si bil s tem početjem.
Enostavno ne vem če bi jiih še pobiral v okolici. razmišljam kako bi jim preprečil dostop do vrta (bakrena žica okoli vrta)?
Apno načeloma ne škoduje zemlji, sploh če ji ga primanjkuje. Sol pa je škodljiva.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
jajčec nisem iskal.
tongue-1.gif
In ne vem, če so tisti, ki so dobili z motiko po glavi izlegli jajčece. Apna sam nisem sipal. So pa včasih pr nas jih solili. Ampak, pr takšni invaziji polžev letos, je naša to opustila. Ostajajo fleki na zelenici na sredini pa pokojni polž.

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
še mojih 5 centov... paradajz mi šele zdaj zori, en mesec kasneje kot lani. Kar ni v topli gredi je šel v PM že pred enim mesecem. Zjutraj in zvečer potrgam plesnive listke in mi zaenkrat še uspe držat infekcijo pod kontrolo.
"samorodni" češnjevci so ok, ostali paradajzi so jo bol skupli. Big beef je najbolj bogi, brez listja, ampak ima veliko gor in še ni šlo na plodove; arletta je BZ in bolj za kuhat, listi občutljivi ku svija; novosadski jabučar je pa še ves zelen.
2076652-2014-08-1719.33.51.jpg

Priponke

• 2076652-2014-08-1719.33.51.jpg
    2076652-2014-08-1719.33.51.jpg
    88,3 KB · Ogledi: 198

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Sezona se počasi začenja.
cheer.gif

Torej, kater peletiran hlevski gnoj uporabljate?

Nekaj cen iz trgovin, ki so mi na dosegu roke:
Jager Stallactio 6,16€
Živex-Ricco, 9,6€
Merkur Era good 12,99€
Mercator Cvetal, 16,99€

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Jaz ne vem katerega imam a vzel sem najcenejšega. Posušeni hlevski gnoj je posušeni hlevski gnoj. Za vsak način lahko pogledaš še vrednosti na embalaži (ter suhost) in če tam ni odstopanj so odstopanja predvsem v ceni.

(podoben šmorn kot namensko umetno gnojilo za travo...cena faktor 3 do 5 navzgor napram običajnemu umetnemu gnojilu... a vsebnost skoraj identična).

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
evo moje sadike.... paradajski, čiliji, bučke, kumare, bazilika,....
grin1.gif

mogoče sem s kako stvarjo mal prehitel ampak bo pa šola za naslednje leto....

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Kam pa, a v rastlinjak?! Ne ga lomit no. Čez en mesec, nič prej. Sploh, če se bodo take temperature nadaljevale ...

No, običajno se fižol sadi v začetku maja. Lahko tudi konec aprila, če temperature to dopuščajo (tla min 8 stopinj, zrak brez pozebe ko rastlina pokuka ven kar se zgodi v plus minus dveh tednih ...)

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Ima kdo izkusnje z TOMATILLOsi? Tudi te delam rastejo super
smile-1.gif

shocked-1.gif
kje si pa to našel? boš mel kako viška? zamenjava za kak čili ali kak drug paradajzek?