vrtickarstvo

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Čebulo sva prepozno pokrila, in sva jo danes vso poruvala (muha). Fižol je pa komaj dobro ven prišel (moji se je nekam mudilo pa sem rekel da naj počaka na sredino maja) pa ima že uši. Da o polžih ne govorim. No solate imava trenutno za izvoz.(celo vas), tudi nekaj jagod dobimo vsak dan....

Nazadnje urejeno:

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Meni so polži pojedli pol sadik buče nevem kako se zvlečejo pod kopreno. " meseca sem se doma z njimi zajebaval zato da so mi jih v 2 nočeh polži požrli.

Sem kupil tisti gel proti polžem, prašek zdaj bom pa še posadil timijan
tongue-1.gif

Fižol je pa visok kakšnih 10cm grah že 15. Sejal sem aprila.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Čebulo lahko sedaj še enkrat sadiš. Malo bolj drobna bo ob spravilu, muhe pa pri sajeni po 15. maju naj ne bi več bilo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Pivo v pvc kozarčke. Kozarček zakoplješ v nivo zemlje da lahko spleza vanje. Sicer ne boš polovil vseh, ampak se pa najdejo ”srečneži”.
Med solato jih imam precej.....
Čebulo bova še enkrat sadila, drugo leto bova pa prej pokrila. Pa še korenje med čebulo nama je ena žival pogrickala ko je le ta bila pokrita s kopreno...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Čebule ne bi bilo treba odstranit. Lahko bi jo pošprical z insekticidom (nekaj kar prime tudi muho). Če ni prehud napad in če rastlina ni preveč poškodovana, je insekticid boljša opcija kot novo sajenje. Čebula pri temperaturah nad 30 praktično neha delat.
Letos je muha svoje delala že marca...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Citat:
Uporabnik bizi pravi: Ferramol, nova in zelo učinkovita zadeva, da se dobiti tudi precej ceneje, kot je na linku.
Se strinjam, da je ferramol soliden. Ni pa to neka novost. Uporabljam že kar nekaj let. Zraven pa še kakega polža poberem, travo okrog kosim zelo na nizko, gnojim z gnojilom, ki baje tudi polže moti, itd....Po teh ukrepih so v mejah znosnega...

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Za polže naj "bi" pomagalo
Pivo v lončkih
Kavne usedline
Pepel
Žice
Itd.
Jaz sem probala vse našteto. Na koncu je pomagala delno kemija in dejstvo, da so sosedje dokončno uredili okolico in se polži nimajo več kje skrivati. Sem pa imela probleme samo s stistimi s hiškami.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Kaj je to nekaj kar prime tudi muho? Kakšen preverjen zvarek? Zdaj je kar je. Bi moral prej kolega-kmeta klica.
A za muho v poru tudi nuca?
Lani sva ga vrgla stran da je joj.
Bi se pa rad izogibal kemije....

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Polžev se na vrtu lotevamo z zastirko gozdne praproti in večinoma je uspešno se je polži na veliko ogibajo.V naslednjem članku je to lepo opisano, ker vse jim ne smrdi temveč tudi diši.
http://www.cvetlicna.si/CVET,,zelenjavni_vrt,polzi_-_kako_se_jih_znebimo.htm

Nazadnje urejeno:

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Polži v vrtu so lahko prava nadloga, ki se je težko znebimo. Škodo naredijo v zelenjavnem vrtu, ko se hranijo z listi solate, paprike, jagod, zeljevk. Najpogosteje se pojavljajo zgodaj zjutraj, ko je še rosa, v deževnem vremenu pa pridejo na plan tudi preko dneva.
Tukaj je nekaj ukrepov proti tem malim zverinicam, ki nam lahko povzročajo sive lase. Najbolje bo, če se poslužujete vseh.

Polži se zadržujejo v gostem grmovju, visoki travi, plevelih, zaraščenih površinah, pod listjem, kamni, ob živih mejah, pravzaprav vseh vlažnih kotičkih. Zato poskrbimo, da so take površine pokošene, očiščene.

V vrt privabimo čim več naravnih sovražnikov polžev. Če imate naraven vrt, s polno skrivališči za ježke, kače, krastače, kuščarji, rovke, ptice in race, bodo ti vsekakor velik pomočnik.

Okoli zelenjavnih gredic postavimo fizične pregrade, kot so bakreni trakovi, žice ali žlebovi. Ko se bodo polži dotaknili bakra, jih bo stresla elektrika. Tudi plastične ograje lahko pomagajo, še posebej, če je zgornji rob oster.

Za širino dlani na debelo nasujemo okoli gred in ogroženih rastlin material, preko katerega polži le stežka zlezejo. Uporabimo lahko žagovino, jajčne lupine, apneno in kameno moko, kavno usedlino, oster pesek, otrobe, lesni pepel...

Pomagamo si lahko tudi z rastlinami. Določene rastline s svojim vonjem odganjajo polže. Njihovo listje položimo okoli gred in uporabim kot zastirko, oziroma liste narežemo in pomešamo med slamo ali travo, ki ju uporabljamo za zastirko. Take rastline so bezeg, gozdna praprot, vratič, rman, preslica in klek.
navadni vratič njivska preslica rman
Navadni vratič, njivska preslica in rman polžem smrdijo, zato jih narežemo in pomešamo med zastirko.

Tudi mnoge lepe cvetlice polžem smrdijo. Kapucinke, vrtni ognjič, črnika, kalifornijski mak, glavinec, kozmeja, grenik, grobelnik, statice in suhe rože, vso to pisano družbo lahko posadimo na robove gred in si omislimo čim več cvetličnih gredic. Tudi čebula in česen sta sovražnika polžem. Polžem smrdita tako rastlini, kot pripravek iz njiju.

kapucinka
Kapucinka polžem neznosno smrdi

Tako kot polžem določene stvari smrdijo, jim nekatere dišijo in jih privabljajo. To lahko s pridom izkoristimo. Na rezine narežemo jabolka ali krompir in jih nastavimo po vrtu. Zjutraj polže skupaj z rezinami poberemo. Tudi pivo strašno privlači polže. Nalijemo ga do polovice plastičnega kozarčka in kozarček zakopljemo v zemljo tako, da je njegov rob v istem nivoju s površino tal. Počakamo, da polži popadajo v kozarec. Nekatere rastline, kot so hren, žametnice in hoste, so pravi magnet za polže. V bližini teh rastlin jih redno pobiramo.

žametnica
Žametnica je prava vaba za požrešne polže

Tudi kava nam bo pomagala v boju s polži. Če skuhamo močno turško kavo in jo razredčimo z vodo v razmerju 1 proti 10, dobimo pripravek s katerim poškropimo rastline in predele, kjer lezejo polži.

V trgovinah lahko kupite biološko sredstvo v obliki granul na osnovi železovega III fosfata. Sredstvo je popolnoma neškodljivo za ljudi in živali, polže pa neizmerno privlači in jim gre v slast. Potresemo ga enakomerno po gredicah. Po zaužitju se polži vrnejo v svoja skrivališča, kjer poginejo.

Bodite vztrajni, saj četudi preprečite polžem dostop do vrta in poberete vse obstoječe živali v vrtu, so na gredah še zmeraj jajčeca prejšnjih generacij, iz katerih se bodo razvili mladi polži.

Objavljeno v reviji Eko dežela, julij 2013

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Jp, imaš insekticid (čez vikend sem pozabil pogledat katerega imam doma, bom do jutri), ki med drugim prime čebulno in tudi porovo muho.
Ko enkrat muha zaserje svoje v rastlino, ti drugo kot kemija ne pomaga (alternativa pride v poštev pri odganjanju muhe; veliko sreče). Običajno je pozno za drugo saditev. Razen pri poru seveda. Tega lahko sadiš kadarkoli, razen pozimi zunaj.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.152
672
113
kzs....

Mene pa zanima, kaj je možno se posaditi/posjati v vrtu. namreč redkvico smo vrgli ven, pa bi nekaj dal nemasto nje. kaj priporočate?

lp

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Ksz...

Polžev na jagodah se najlaže znebiš če nasuješ okoli lubje. Preverjeno deluje.
2039286-1403888053514.jpg

Priponke

• 2039286-1403888053514.jpg
    2039286-1403888053514.jpg
    117,9 KB · Ogledi: 233

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Z lubjem in podobno se jih najbrž znebiš povsod. Moram probat z bakreno žico-trakom. Naj ne bi šli čez njega.
Problem je v tem da jih je tudi v samem vrtu že precej, ampak potem vsaj zunanji ne bi več hodili v vrt. Bi kar okoli vrta položil bakren trak. Do dnevi ko jih po 50+ posujem. A bodo živaloljubci kaj v luft skočil? Za nekaj ptičev v celem življenju sem pravi morilec.
Koliko šele uši pobijem na fižolu. Pravi serijski morilec sem. Odlična jutranja tema.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
ksz

Si bom kar to temo sposodil.

Pri meni se pojavlja problem, da mi, tako na vrtu kot na zelenici, nastaja "novo Pohorje"
jezen.gif
.
Do sedaj sem se s povzročitelji tektonskih premikov dokaj uspešno boril s Kemocid_om - vendar ga, po izjavi v naši kmetijski zadrugi, sploh ni več za dobiti (baje nekaj z registracijo
crazy1.gif
).

Ima kdo kakšen predlog kaj drugega podobnega uporabiti (karbid odpade - veliko "dima" za nič, dodatno pa mi je lanski "vžig" preveč zelenice dvignil in požgal
d055.gif
).

Za vsak predlog (razen karbida in vica, da se krtov iz svoje zemlje rešiš najlažje tako, da zemljo prodaš
crazy1.gif
) bom zelo hvaležen.
pozdrav.gif

PS: polži - "šarf" košnja ob vrtu zelo pomaga - jaz se trudim, da okoli vrta (no pravzaprav naspološno okoli celotnega "mojega" (itak je od žene
redface-1.gif
) zemljišča kosim zelo na nizko. Plus seveda pobiranje ter kemični napad (Mesurol - pazljivo z njim, ker ga mačke in psi ne prenašajo najbolje - in Ferramol (direktno za na vrt - najmanj škodljiv za "ostalo" in nima karence)).