Vrtec - kaj narediti?

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
No problem, se strinjam s tabo.

Preklinjam državo ki sama vzpodbuja sivo ekonomijo in korupcijo na vsakem koraku potem pa folku meče pesek v oči z ustanovitvijo kvazi 'finančne policije'. Butale.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Opa ja a veš kaj jaz sem malo slabo prebral tvoj prvi odgovor
uf-1.gif

No samo še vedno, pač če negre drugače ga daš v privat varstvo, pa je. Pa še malo cenejše skozi prideš
tongue-1.gif

LP

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Hvala za predloge.

Privat varstvo - tudi to je ena opcija, vendar grem v to le s priporočilom nekoga, ki mu zaupam. Zgodbe, ki jih slišim, me ne navdajajo z upanjem da bi našel primerno varuško. Vzgojiteljica v vrtcu je šolana oseba, vrtec pa ustanova. Kar tako pustiti otroka nekje pa ni hec. Mene so kot otroka en dan (dokler ni mama prišla pome) zastrupljali v zakajeni garsonjeri, kjer je starejši par z blagoslovom države opravljal tako delo.
rolleyes-1.gif
30 let nazaj, zdaj ne vem kako je. Poznam eno varuško "na črno", ki pa ji svojega otroka ne bi zaupal.

Skrajšan delovnik - že tako imam sranje s pogodbami za določen čas. Ni variante. Žena je pravkar začela in minimalno eno leto bo tako kot je.

Ločitev in različna bivališča - tega se pa sploh ne grem. Poznam jih nekaj, ki tako "kradejo" državi in posledično meni. Mama je večna študentka, rojeva otroke, oče dela in je prijavljen pri bratu. V resnici so vsi skupaj v podnajemnem stanovanju. Dobili so celo na razpisu neprofitno stanovanje v Ljubljani, vendar so ugotovili da bi bilo treba zgodbo peljati malo drugače, pa so si premislili. Brez veze, za take primere bi morala poskrbeti država. Jaz stremim k boljšemu zase in za moje, za take primere mi dol visi. Priznam, jezi me, a to je pa tudi vse. Ko vidim, kaki gnoji delajo v litijskem CSD-ju, mi je vse jasno. Krava v pisarni kadi in pije kavo iz litrske skodele, na mizi osemsto fasciklov, da je sploh ne vidiš. Fakof. Naj jaz grem k taki in ji razložim kako jih sosedje nategujejo? No fcuking way!

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Mama dela še dlje kot midva (Grosuplje). Prav tako ima svoj lajf, prijatelja, ki živi na drugem koncu in ni vedno v Litiji. Do penzije je manj kot leto, morda bo takrat bolje. Bo pa pomagala kolikor bo lahko.
cheer.gif

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
Delno sočustvijem s tabo, ampak bodi vesel, da sploh kje dobiš vrtec.
Mi gre na organ, ker morajo vsi okoliški hribovci (s tem ne mislim nate) voziti otroka v vrtec, ki je najbližji njihovi službi, samo da je njim najbolj udobno, pa čeprav živi 40 ali 50 kilometrov izven Ljubljane. A naj jaz iz Ljubljane vozim otroka v vrtec v Litijo, samo da bo vam udobno in vam bo šlo vse na roko. Drugače je za vrtce pristojna tvoja občina in ne MOL. Če ostane prostor, ne vidim razloga, zakaj ne bi bil tvoj otrok v ljubljanskem vrtcu. Če ga pa ni, potem pa naj se tvoja žena spravi za volan in poskrbite sami zase, ne pa da samo jokate.
Se opravičujem, da sem bil grob, ampak take stvari me razpizdijo.
Upam, da boš našel najugodnejšo rešitev tvojega problema, in da zaradi tega ne bo na škodi katerikoli otrok.

No, čeprav si vmes napisal, da ne ciljaš name, je iz teksta razbrati prav to.

Jokamo? Ne, samo iščemo boljšo rešitev. Zaradi otroka, kolega. Že 9 ur je zanj zelo obremenjujočih, nam pa 1 ura za dve furi Ljubljana-Litija pač ni dovolj. Morda z motorjem?
evil.gif

Žena bo šla za volan takrat, ko bo imela vozniški izpit. Prej ne.

Vidim, da te jezijo stvari, ki same po sebi niso napačne. Ljudje stremimo k čim lažjemu življenju in v teh časih je vsaka ura dragocena. Namesto, da sem od otroka odsoten 10 ur, bi lahko bila 8 ur in nekaj minut (če bi imel vrtec blizu službe, ali celo v isti stavbi, kot je nekoč planirala firma). Tako majhnemu otroku pa slabi dve uri dnevno VEČ s starši pomenita ogromno.

Druga stvar so seveda nepotrebni stroški, ampak to je sekundarno.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Zato ker občina financira vrtec in nobena noče plačevati za druge občane
wink-1.gif

CHAOREN - zakaj pa nebi dal otroka v privat varstvo? Koliko je sploh star otrok? Ker privat varstva so boljša in cenejša, mislim za manjše otroke do 4 let. Otrok nebo bolan pa ena ženska čuva okrog 5 otrok medtem ko v vrtcu jih je po 10+ na eno vzgojiteljico. DA nerečem da nobenemu otroku ritke ali noska ne obrišejo...

LP

Sinove vzgojiteljice so zelo OK. Nosek mu brišejo, rit tudi. Prehrana je edina, ki mi ni všeč. Zakaj hudiča, je treba majhne otroke filat s pašteto, pakiranimi pudingi s smetano in sladkimi vodami (tetrapak sokovi tipa Pingo)? To mi pa res ni všeč, ampak zato niso krive vzgojiteljice.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Na problem prehrane lahko vplivaš preko predstavnika v svetu staršev, ki zastopa skupino, kjer je tvoj malček... (sem bil tudi sam v vrtcu, sedaj sem v OŠ).
Vrtec financira ustanovitelj, to je za razliko od OŠ občina, ki plača razliko med ekonomsko ceno in tisto, ki jo plačuješ ti. Vsaka občina najprej poskrbi za svoje občane, če je prostor pa še za nerezidente v občini. Od občine nerezidenta lahko zahteva višje doplačilo, za kar pa občine rezidenta niso zainteresirane...
Pač, tudi sam sem moral, če sem hotel imeti najmlajšo v vrtcu, jo voziti v sosednjo vas, popolnoma izven poti na delo.
Centralna enota vrtca (kjer je s tem šol. letom) pa je odprta od 5:45 do 17 ure, pa tudi s tem, da je otrok samo 9 ur lahko v vrtcu ne komplicirajo. Iz lastnih povpraševanj pa vem, da se striktno tega držijo v dvoizmenskih vrtcih v LJ.
Kaj češ, vtrci še živijo v socializmu, kjer je bil šiht med 6 in 14 uro in ni bilo potrebe po daljšem odpiralnem času...

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Pri nas komplicirajo že, če je druga KS, pa smo periferija.

Enkrat sem zamudil za 10 minut pa sem moral podpisovat izjavo da je bil otrok več kot 9 ur tam.
tongue-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Marsikje za zamudo tudi rubijo 5 evrov.
Se potem že splača pokuriti celo uro, ne samo par minut...
tongue-1.gif

Colajo itak že takoj, ko je par minut čez.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Matr...
Pri nas pa res ni takih problemov... Včasih hči oddam pred sedmo in jo poberem po četrti, včasih pa ob osmih in gre pred tretjo domov...

Izgleda da imamo pri nas res cool vrtec...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Ker privat varstva so boljša in cenejša,

o tem bi se dalo diskutirati.

Meni osebno se zdi da v vrtcu kar dobro poskrbijo za otroka...(za brisanje nosu mi milo rečeno dol visi).

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
sosed ma spet tako varuško, da bi se ji jest pustil čuvat (obdelvat) cel dan. tudi podljšano bivanje. fotr bi pa podpisal tudi več kot devet ur.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Ker privat varstva so boljša in cenejša,

o tem bi se dalo diskutirati.

Meni osebno se zdi da v vrtcu kar dobro poskrbijo za otroka...(za brisanje nosu mi milo rečeno dol visi).

Ja za majhne otroke ki so še v plenicah mislim da je kakšno fajn privat varstvo boljše, vsaj veš da bo previt takrat ko je to potrebno
smile-1.gif
Samo kot tukaj berem je veliko vrtcev različnih, kot tudi varstev seveda.

LP

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.753
113
pri taščici
Da bi poleg otroka še dom zaupal neznanki???

Hebaje s temi vrtci. Država nam obljublja brezplačne vrtce za drugega otroka, zatakne pa se že pri prvem ker ga ne moreš nikamor dat.
Pa ne mi rečt da ni prostorov itd. Pojavlja se ista zgodba kot v zdravstvu.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Ne vem no, v tujini je to stalna praksa. Jaz sem tud šla k družini za au-pair, prej me niso nikol videli in nič vedeli o meni (in tudi jaz ne o njih) pa je blo čist OK.

Lahko pa poveš dotični osebi, da je pod video nadzorom, čeprav v resnici ni in bo že zaradi tega lepo ravnala z otrokom in domom.

MG3

babi
20. jul 2007
533
0
16
Bakovci pri MS
www.opelforum.si
Jaz sem na svojem domu pazila po 5-6 otrok s posebnimi potrebami-na črno,
to je bilo zame najlepše obdobje mojega življenja.
Verjel ali ne, je z enim malim otrokom veliko več dela, ko s skupino 5-6 otrok starih 15-18 mesecev.
Kuhala sem jim sama, niso mi vozili z vrtca, igrali smo se, kopali so se v bazenčku, hodili smo na sprehode in se učili lažje pesmice, risali, peli in se igrali.
Če bi bila zdrava bi jih takoj spet nekaj vzela v varstvo, žal ap zaradi otežene hoje in okvare hrbtenjače tega več ne zmorem.
Nikar ne bodi bojazljiv, saj vse ženske tudi niso pokvarjene, nekatere so res ljubeče varuške, ki imajo rade majhne otroke in jim je v veselje, če lahko pazijo nanje v času, ko ste starši na delu.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik MG3 pravi:
Jaz sem na svojem domu pazila po 5-6 otrok s posebnimi potrebami-na črno,
to je bilo zame najlepše obdobje mojega življenja.
Verjel ali ne, je z enim malim otrokom veliko več dela, ko s skupino 5-6 otrok starih 15-18 mesecev.
Kuhala sem jim sama, niso mi vozili z vrtca, igrali smo se, kopali so se v bazenčku, hodili smo na sprehode in se učili lažje pesmice, risali, peli in se igrali.
Če bi bila zdrava bi jih takoj spet nekaj vzela v varstvo, žal ap zaradi otežene hoje in okvare hrbtenjače tega več ne zmorem.
Nikar ne bodi bojazljiv, saj vse ženske tudi niso pokvarjene, nekatere so res ljubeče varuške, ki imajo rade majhne otroke in jim je v veselje, če lahko pazijo nanje v času, ko ste starši na delu.

Saj vem, a najti tako osebo (in ji zaupati) je pa težko.