Vrtec - kaj narediti?

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Živimo v Litiji, oba z ženo delava v Ljubljani. Otrok je ravno začel hodit v vrtec, pa smo že naleteli na prve logistične težave. Jaz imam gibljiv delovnik, vendar moram vseeno oddelati 8 ur dnevno. Žena ima delovnik od 8h do 16:30. Imamo en avto, povezave javnega prometa so precej slabe, predvsem popoldne (domov pride šele ob 18:20). Žena še nima izpita, vendar bo očitno to kmalu nuja, prav tako drugi avto.
bonk.gif

Zakonsko je maksimalen čas bivanja v vrtcu 9 ur. Če bi lahko, bi fantka matral še manj. V tej situaciji moram jaz na šiht zgodaj, da sem lahko do recimo 15:30 nazaj v Litiji. Žena po tem scenariju ob 6:30 odloži sina v vrtcu, da je do 8:00 na šihtu. Domov pride šele ob 18:20.
rolleyes-1.gif
Namesto, da bi se vsi skupaj vozili v Ljubljano (če bi imeli prostor v vrtcu), se morava z ženo vsak zase voziti v Ljubljano in nazaj.

Potem pa gledam "uboge" mame brez službe, ki dajejo otroke v vrtec, potem pa doma počivajo. Oni plačujejo 80€, jaz plačujem 280€.
jezen.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
prjatu kitajc

v trzinu je privat vrtec. mislim, da bi se dal kaj narest. pa je tudi subvencioniran.

to o čem pišeš je pa resni problem. v lj nimaš pogojev, ker ni bivališča, v občini bivališča te pa 10 ur na dan ni in spet problem.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik softi pravi:
prjatu kitajc

v trzinu je privat vrtec. mislim, da bi se dal kaj narest. pa je tudi subvencioniran.

to o čem pišeš je pa resni problem. v lj nimaš pogojev, ker ni bivališča, v občini bivališča te pa 10 ur na dan ni in spet problem.

Tudi v Ljubljani so privat vrtci, pa nimajo jasli (Pingvin). Trzin mi je zelo s poti in nič ne pridobim. V danem mi je edina sprejemljiva varianta vrtec na relaciji Ljubljana - Litija ali pa BTC - Bežigrad. Vse ostalo mi je s poti in ne bi nič pridobil. Na račun šparanja pri prevozu sem pripravljen dodat 100€ in plačevat ABSURDNO VISOKIH 380€. Vse za dobro počutje otroka.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
na vsak način bo treba kupit še drugi avto...če žena niam izpita je skrajni čas, da ga naredi.

počakaj....ko bo na vrsti drug, tretji, četrti otrok...takrat bo zanimva logistika.

zdaj z enim je keks.

glede vrtca pa..razmislita (ob dejstvu, da nekdo od vaju dobro zasluži...ti?) če bi se dalo zmenit v službi da...ali dela žena zgolj 4 ure, ali pa enostavno ostane doma (pa na črno,. pomirka še sosedova 2 otroka..ter si tako 'zasluži' plačo).

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
na vsak način bo treba kupit še drugi avto...če žena niam izpita je skrajni čas, da ga naredi.

počakaj....ko bo na vrsti drug, tretji, četrti otrok...takrat bo zanimva logistika.

zdaj z enim je keks.

glede vrtca pa..razmislita (ob dejstvu, da nekdo od vaju dobro zasluži...ti?) če bi se dalo zmenit v službi da...ali dela žena zgolj 4 ure, ali pa enostavno ostane doma (pa na črno,. pomirka še sosedova 2 otroka..ter si tako 'zasluži' plačo).

Žena je ravno začela hodit v službo in ni opcije za skrajšan delovnik, vsaj zaenkrat.
Opcije na črno ne pridejo v poštev - sem zgoraj napisal, da so skoraj vse mamice doma.
smile-1.gif

Drugi avto pa spet prinese nove stroške
jezen.gif

Resno se bo treba vprašati ali se preseliti v Ljubljano ali pa najti še boljšo službo in hkrati ženo "degradirati" v baby-machine, gospodinjo in varuško.
rolleyes-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
zadnjič se mi zdi da si pa ravno ti pisal, kako je dobro živeti malo izven ljubljane.

no zarečenga kruha....
rolleyes-1.gif

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Kaj pa ostale možnosti, npr. privat varstvo ali pa stari starši (tvoji) ne pridejo v upoštev? Za Litijo sicer ne vem, ampak v naši ulici ima ena podjetna mama kar nekakšen "mini vrtec" (najbrž na črno), s tem da ima čez dan v varstvu vsaj ene 5-6 otrok, ki se ji kobacajo po vrtu. Otroci so večinoma iz naše soseske.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
@izhodiščni post

Ne razumem, kaj sprašuješ? Po alternativah? Ker alternative so:
- zena/ti skrajšan delovni čas,
- zena/ti zamenja sluzbo, da je blizje domu
- zena/ti ostane doma
- zena naredi izpit
- privatna varstva (uradna ali na črno),
- babice in dedki.

Če ni babice ali dedka, boš od vsega naštetega najceneje in najhitreje prisel skozi, ce bo zena cim hitreje naredila izpit. Tako ali tako boste kmalu ugotovili, da brez drugega avtomobila ne gre, ce noces otroka (in sebe) pretirano matrat - sploh zato, ker se oba kar daleč dnevno vozita na delo. Pa saj sam vidiš situacijo...

BTW Sodis med lucky winnerje. Obstajajo familije, ki sploh ne dobijo prostora v vrtcu, ker so prebogate (zena tudi hodi v sluzbo), prednost pa imajo brezposelne zenske in manjsine (beri: cigani).

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik Mitzy pravi:
Kaj pa ostale možnosti, npr. privat varstvo ali pa stari starši (tvoji) ne pridejo v upoštev? Za Litijo sicer ne vem, ampak v naši ulici ima ena podjetna mama kar nekakšen "mini vrtec" (najbrž na črno), s tem da ima čez dan v varstvu vsaj ene 5-6 otrok, ki se ji kobacajo po vrtu. Otroci so večinoma iz naše soseske.

Stari starši - moja mama še dela, oče živi na Dolenjskem, njeni starši so še dlje
smile-1.gif

Alternative (še) nisem našel. Iščemo.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
zadnjič se mi zdi da si pa ravno ti pisal, kako je dobro živeti malo izven ljubljane.

no zarečenga kruha....
rolleyes-1.gif

Boš našel moj post, preden sploh začnem odgovarjat?

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Skrajšan delovni čas ne pride v poštev, ker še nimamo niti svoje štalce (živimo pri moji mami). Vsak € pride prav, sploh ko bo padel kredit za 25 let.
rolleyes-1.gif

Služba bližje domu? Mission Impossible. Edino samozaposlitev ali delo v trgovini (kar glede na prihodek ne pride v poštev).

Ostalo sem že razložil, se mi zdi. Ženo bo treba sterat za volan, ni druge.

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
In potem ko se bodo stroški vozniškega izpita, nakupa drugega avta (in z njim povezani stroški: registracija, servisi, gume, bencin...) izenačili z oportunitetnim stroškom mamice, ki raje ostane doma, bo otrok že v osnovni šoli
smile-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Kjer se pa logistika šele dobro začne...
tongue-1.gif

(razen če bo takrat babi že v penziji...
17758-icon_confused.gif
)

Šit z ostajanjem doma je, da potem nekak hkrati pristaneš tudi na to, da bo žena "lifetime" gospodinja.
Vsaj zelo pogosto je tako.

(potem se pa itak pokaže, da brez avta spet nič ne gre, ker je zdravstveni dom daleč, pa trgovine,......
evil.gif
)

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
dobr da so teb spet cigani manjšina in da so oni krivi, ker jim pripada vrtec. jaz sem pa mislil, da ne hodijo v vrtec, prepričan pa sem, da niso manjšina.

zabitost slovenska, omejenost malomeščanska.

kitajc
trzin ti ni daleč od idealne rute za pentagon. pa tudi za btc ne.
prihraniš pa vsaj pol ure v vsako smer.

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
Opcijo za skrajsan delovnik lahko uveljavlja vsaka mati ali oce, do otrokovega 3. leta starosti. Mati ali oce lahko sam izbere, koliko ur dnevno bo delal (ne samo 4, ampak npr. tudi 6, 7,...)
Natancneje se pozanimaj se na centru za socialno delo.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
najt eno penzionistko ki bo blizu tebe pa bo pripravljena pazit na otroka! KAr se pa vrtcev tiče sem včeraj govoril s sosedo ki plačuje vrtca 30 evrov! JA tolko koker sen napisal stanuje v hiši od očeta zraven še živi njen jebač s katerim ni poročena se pravi da je mati samohranilka in evo rezultata

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
najt eno penzionistko ki bo blizu tebe pa bo pripravljena pazit na otroka! KAr se pa vrtcev tiče sem včeraj govoril s sosedo ki plačuje vrtca 30 evrov! JA tolko koker sen napisal stanuje v hiši od očeta zraven še živi njen jebač s katerim ni poročena se pravi da je mati samohranilka in evo rezultata

Ja točno, to je tudi ena rešitev!

Loči se!
grin1.gif