Vrtanje v pleksi

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
torej kot naslov teme pove, me zanima kakšen sveder vzet in na kaj bit prozoren pri vrtanju v pleksi steklo.

Za deljenje izkušenj bom seveda hvaležen.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Jaz bi vzel sveder za les. Pri premeru >6mm bi najprej izvrtal vodilno izvrtino manjšega premera.
Lahko vrtaš tudi s svedri za jeklo, vendar imajo načeloma prevelik kot.

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.054
457
83
tam ko se terc po tori rola
Jaz sem vrtal z velikimi obrati, fi 6 luknje. Če bodo obrati majhni, je nevarnost, da pleksi poči, ko gre sveder na drugi strani ven. Sploh, če je luknja kje ob robu. Pleksi je namreč dokaj trd in krhek, lexan pa je upogibljiv.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Upoštevaj nasvet, ki ga je dal NigelM in poleg tega naj bo spodaj lesena podlaga.
Če se ne da podložiti, potem pa previdno iz obeh strani. Kritični trenutek je pri koncu vrtanja, ko sveder (podobno kakor pri tanki pločevini) močno 'potegne' v izvrtino, zato je treba s pritiskom na podlago poskrbeti da se to ne bi zgodilo. Poleg tega je takrat pri ne-podloženem materialu velika možnost da se del izhodnega dela izvrtine grdo okruši.
Pri izbiri lesnega svedra 'odpiši kitajce', ki so po pravilu napačno brušeni in naredijo več škode kakor koristi.

Če pa boš nekoliko bolj opisal kaj nameravaš narediti bo morda še kakšen napotek (velikost izvrtine, debelina pleksija, itd)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.139
113
Na pleksiju se, sploh ko sveder postane topel (= če je debel pleksi), ne moreš izogniti temu da ti drugo stran malce potegne rob na ven. To rešiš/omiliš tako da daš pleksi na "mehko" podlago, najbolje da vpneš z vseh 4h strani (oz. čimbližje) s primeži (cvingami) na nek les in potem vrtaš. Če je vseeno malo roba (ponavadi je) obrneš pleksi in zvrtaš previdno že z druge strani.

Svedri so najboljši za les, tisti ki imajo posebno (ozko) konico za natančno vrtanje in pa "veliko" spiralo (se strinjam z oriolus-em, kitajci oz. razni svedri v paketih po 10 eur odpadejo). Pa zelo moraš pazit ker je pleksi gladek in je najbolje malce luknjice, v katero potem fiksiraš glavo zgoraj omenjenega svedra, narediti na roke z nekim ročnim orodjem (ostro šilo, žebelj, ...).

Aja zvrtal sem pa okoli 500 lukenj v pleksi, prvih 10 sem sem zadel na 0.5cm natančno in naredil črte po pleksiju ker sem imel zanič sveder pa še zadet luknje nikakor nisem mogel. Potem sem uporabil šilo + lahko kladivce da sem cahnil luknje in je šlo nato BP dalje. Ko sveder postane topel se primejo ostružki nanj, tako da je pametno hladit (počakat da se sam, ali pa pač uporabit prisilno .. odvisno od časa ki je na voljo).

Sveder naj bi bil pa tak:
lewis%20svedri.png

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Na prikolici popušča lepšlo med obema slojema okna, ki jih nameravam zafiksirati skupaj.

Fixing kit bom dobil od proizvajalca oken (vsaj po mejlu je to potrdil), ostane pa še izvedba.

Okno je tako:

Citat:
Uporabnik olfa pravi:

Rjavo okno moram zrihtat, ta drugo, je pa že novo, saj je odletelo prav zaradi teh težav.

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Predvidevam, da boš uporabil vijake, morda M4 ali 5. V tem primeru velja podlaganje tako, kakor je že nekaj nasvetov, označitev kje boš vrtal, po receptu 'Utisevalca', lahko z majhnim svedrom samo začneš (NE vrtaj čez!!!), potem pa bo za takšen premer izvrtine popolnoma dober tudi sveder za kovino.

LP

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.139
113
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
Na prikolici popušča lepšlo med obema slojema okna, ki jih nameravam zafiksirati skupaj.

Rjavo okno moram zrihtat, ta drugo, je pa že novo, saj je odletelo prav zaradi teh težav.

Koliko je staro tole?

Ta okna imajo ponavadi čez PREMAZ ki je zelo krhek, pa še ukrivljena so tako da je kakšen lom ali pokanje zelo možno. Pa tole je sigurno klasičen pleksi (PMMA) ali je kakšen drug polikarbonat?

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Ja to itak.

Oziroma bom šipe dol jemal in jih na ravni podlagi vrtal. Bo bolj sigurno.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ok, ostalo mislim da so ti kar lepo vsi razložili, ki se spoznajo na to. Jaz sicer nimam izkušenj s tem, ampak ena ideja (ki naj jo drugi potrdijo ali zavržejo) je, da bi morda lahko z zelo pregreto železno špico enostavno prepičiš skozi ta pleksi. In ni nobene nevarnosti, da kaj poči ali se kruši.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz
Jest katerkoli sveder bi vzel , bi vseeno hladil istocasno z vodo, da se pleksi ne topi ali zalepi na sveder.
Drgac se pa mehke materijale kar se mene tice hitro vrta.