Vrtalni stroj (bormašina)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.433
7.141
113
pri taščici
Ce imate namen z sds+ tudi vrtati v opecne(votlake) stene kupite tako bormasino da bo na stikalo imela zvezno nastavitev obratov.
Ce je samo on/off je mal smotan luknje vrtat v modularc in podobno.
Ker si en dva tri do glave v steni.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.644
5.964
113
pa fajn je če ko pritisneš lahko nežno udarja ne da te razmetava. Jaz mam eno walter ko nežno stisneš zraven pa nič pol pa naenkrat vseče na pune, pa itak pol cigla rukne not :)
Med tem, ko z boschem lepo nezn zraven pritisnem in nežno tolče.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.226
4.206
113
Ce imate namen z sds+ tudi vrtati v opecne(votlake) stene kupite tako bormasino da bo na stikalo imela zvezno nastavitev obratov.
Ce je samo on/off je mal smotan luknje vrtat v modularc in podobno.
Ker si en dva tri do glave v steni.
V opeko se vrta neudarno. Če je modularc sploh, če imaš pa polno tršo opeko (klinker) pa obstajajo celo namenski svedri za opeko (neudarno vrtanje).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.433
7.141
113
pri taščici
Se ne spomnim kdaj sem nazadnje videl vrtanje v steno z navadno mašino ( ne sds).
Res da me ze dolgo ni vec po gradbiščih, ampak...razni monterji imajo vsi sds

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.401
822
113
Se ne spomnim kdaj sem nazadnje videl vrtanje v steno z navadno mašino ( ne sds).
Res da me ze dolgo ni vec po gradbiščih, ampak...razni monterji imajo vsi sds
Najbolj je pomemben občutek pri vrtanju. Imaš ljudi ki ob vrtanju v najtrsi beton udarijo z glavo vrtalke v materijal, imaš pa ljudi ki tudi v siporex vrtajo luknjo brez da udarijo z glavo v materijal, glavo vrtalnega stroja da se razumemo. :)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.226
4.206
113
Udarno skoz modularc ti velikokrat zdrobi prekate. Če govorimo o montaži klasičnih vložkov in vijakov potem ne uporabljaj udarnega vrtanja ker bo luknja lepša oz. ne bo zdrobilo materiala kar je osnova da vložek prime. Vrtaš lahko s klasičnimi svedri za beton. Seveda pa bo hitrost vrtanja precej počasna.

Če imaš eksplicitno opeko za vrtat se dobi namenske svedre ki imajo bolj agresiven kot glave, to pomeni da pobirajo več materiala in je vrtanje precej hitrejše.

Če ti je vseeno kakšna bo luknja, recimo za preboje za napeljave potem z udarnim vrtanjem narediš luknjo precej hitro. Za fasado montirat je vseeno ker potezna obremenitev tistih plastičnih sider smešno nizka (pa glede na to da ne veš kaj je spodaj zadaneš lahko tudi spoj med ceglom [malto] ali pa betonske stebre/preklade/plate za kar rabiš udarno vrtanje). Sidra za razen klime ipd. nosilne stvari so pa itak "kemična" tam je pa spet vseeno kako zgleda luknja ker se sidro itak "zalepi" v prazen prostor cegla.

brane_new

Guru
10. feb 2008
17.132
2.706
113
Vi z izkušnjami vrtanja v beton.
Eno sliko svedra, ki je po vaše OK!

p.s. moram vrtat pravi beton. z obstoječimi ne gre.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.226
4.206
113
Vi z izkušnjami vrtanja v beton.
Eno sliko svedra, ki je po vaše OK!

p.s. moram vrtat pravi beton. z obstoječimi ne gre.
Samo zate eno slikco (konkretno gre za bosch expert 7x):

udarni-sveder-expert-sds-plus-7x-2867204.png

• Všeč mi je
Reactions: brane_new