vrstni red samodejnih menjalnikov

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
kako bi razvrstili samodejne menjalnike po učinkovitosti, gladkosti, zmogljivosti, pač na splošno po ugodni prestavni izkušnji (SJTV?)?
1. ZF 8 stopenjski iz BMW
2. VW DSG
3. Ford powershift
4. Volvo geartronic
5. Nissan x-tronic
6. Audi s-tronic
7. oplov samodejni
8. citroenov samodejni
9. Mercedesov 7-tronic al kaj je
10. Kia CVT

...
itd.
se pravi, s katerim je izkušnja najbolj smooth ...

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
99. avt. menjalnik v novem Fiat Freemont

Nisem še vozil slabšega avtomatika.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.013
978
113
Citat:
Uporabnik markoman pravi:

itd.
se pravi, s katerim je izkušnja najbolj smooth ...

najbolj smooth so verjento CVT, ker prestvljanja tam ni sploh.....
smile-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
Honda? ravno gledam eno, avtomatik, ampak nikjer še nisem zasledil kaj in kako se obnesejo Hondini avtomatiki (Honda Civic i-shift 1.8, letnik 2010)
Imam sedaj v accordu, isti letnik. Dela zaenkrat super, edino hitro šalta naprej, verjetno da je vožnja čimbolj varčna (S pozicija sicer to zelo dobro rešuje na račun večje porabe). Ni pa zelo mehek, je le samo 5 prestav.

Sicer bo pa težko s to lestvico, ker ga tukaj ni, ki bi večino teh menjalnikov lahko sprobal dovolj dobro.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Pri hondi 2.2dti in dsg pri 2.5tdi ne opazim neke hude razlike pri normalni voznji tako da za nas "normalne" voznike ni neke hude razlike. Morda dsg malo hitreje menja ampak kot receno neke hude razlike ni. Tistih stotink sekunde razlike ne opazis.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
7G je še vedno top, no zdaj bo in 9G-tronic, maš pa tudi dvo sklopkovne , v glavnem vsaka znamka ima kup "AT" menjalnikov.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.915
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Najboljši je Porsche PDK

Nisem ga vozil, ampak glede na to da je eden od Jalopnika napisal: "I'm gonna name my firstborn PDK.", mora biti res precej dober.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Gledam vsake toliko časa teste kakih zanimivih kišt in sem pregledal vse zadnje Porsche teste in je kao čisti benchmark za nekaj konkretnih imen.

Važno, da ga Cayman GT4 nima.
grin1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
kako je pa z vzdrževanjem? so avtomatiki dražji za vzdrževanje napram navadnemu menjalniku, oz. so tudi med avtomatiki kakšne razlike?

recimo, kolikor vem, pri navadnem, vsake toliko časa menjava sklopke (jaz sem jo menjal pri 180.000 km), kaj pa recimo pri avtomatiku?

gledam ravno en avto, ki je avtomatik, ampak do danes res nisem imel veliko izkušenj z avtomatiki. v bistvu nobenih.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.013
978
113
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
kako je pa z vzdrževanjem? so avtomatiki dražji za vzdrževanje napram navadnemu menjalniku, oz. so tudi med avtomatiki kakšne razlike?

recimo, kolikor vem, pri navadnem, vsake toliko časa menjava sklopke (jaz sem jo menjal pri 180.000 km), kaj pa recimo pri avtomatiku?

gledam ravno en avto, ki je avtomatik, ampak do danes res nisem imel veliko izkušenj z avtomatiki. v bistvu nobenih.

Načeloma avtomatik ne zahteva posebnega vzdrževanja, razen na cca 50KKM menjavo olja(filter, tesnila).
Klasični avtomatiki in CVT-ji nimajo sklopke , ki bi se izrabila.
Avtomatik je dražji za popravljat (če se pokvari) , vendar pa naj ne bili bistveno bolj kvarljivi kot navadni.

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
Moj glas gre za "menjalnik" v Zoe. Kaj tako gladkega brez kakršnega koli "cukanja" in popolnoma brez hrupa še nikoli nisem vozil. popolnoma zvezno pospeševanje od katere koli hitrosti. Drugi lahko delajo karkoli 800 stopenjske menjalnike pa tega ne bodo nikoli dohiteli kaj šele prehiteli.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Zoe, kot večina električnih avtomobilov, nima menjalnika ampak le reduktor visokih vrtljajev elektro motorja na vrtljaje koles. Elektro motor je v eni 'prestavi' on nič pa do končne hitrosti.

Zato pa je vožnja z električnim avtom tako posebna izkušnja.
zmaga.gif