Vprašanje - lastništvo po razvezi

petrarojc

Zelenc'
8. mar 2011
5
0
1
Pozdravljeni! Na nekem drugem forumu za pravno pomoč sem postavila vprašanje, pa nisem dobila odgovora. Upam, da tu dobim nasvet ali pomoč za izhod iz situacije, v kateri sem.
Poročena sem bila 16.let, razvezana sem 3 mesece.V zakonu sva imela hči, mož ima sina iz prvega zakona.V času, ko so bili še moj oče živ, sva se z bivšim možem vselila v njegovo (očetovo) večje stanovanje, ter z minimalno investicijo priredila nekaj prostorov. Po smrti očeta, ki je takrat skrbel za stroške in vzdrževanje, sem podedovala stanovanje.Kmalu nato je začel mož zahajati po svoje, zato sva se razvezala. V času zakona tako rekoč nisva ustvarila nič, kupila sva samo opremo v stanovanju. Za otroke sva skrbela skupaj.Delitve premoženja nisva imela, saj ni nič prinesel. Stanovanje bi rada prodala, pa se bivši mož noče izseliti.Sedaj grozi, da me bo tožil, zahteva da mu kupim garsonjero,ter da bo za nazaj obdobje zakona zahteval izplačilo z moje strani za delež stanovanja, zahteva naj mu kupim stroške, ki naj bi jih plačeval, vlagal in imel za časa zakona, za vzgojo hčere, ipd. Zanima me ali lahko sploh kaj, in koliko finančno uveljavlja, ali ima pravico do tega, da mu preskrbim stanovanja, zanj in njegovega sina,glede na to da skupaj nisva ustvarila nič. Hvala za nasvete in odgovore.

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
Na tvoje vprašanje ti ne morem odgovoriti ker nism pravnik, lahko ti pa napišem kako se je izšlo pri kolegu!

Ženska se je vselila v stanovanje ki je bila last njegovih staršev in skupaj sta kupila nekaj pohištva in nič obnavljala, po 5 letih zakona sta se razšla in ona se ni hotela izseliti. Kolega je sodnici lepo reku da to stanovanje prpada njemu in naj ji da rok za izselitev 30 dni in tako je tudi bilo.
Ne vidim problema v tvojem primeru: Odvetnik -> Sodišče -> Izršba... malo bo trajalo a zna se zgoditi ka ko bo izvedel da bo stoške moral on plačati vse naredil BP.
Samo dobrega odvetnika najti in zmaga je zagotovljena
zmaga.gif

LP.S

I

Izbrisan uporabnik #488

Zadeva je dokaj "čista".

V tvojem primeru gre za posebno premoženje zakonca - podedovano nepremičnino, stanovanje in ne za skupno premoženje.

Premičnine, ki sta jih kupila skupaj - oprema pa so skupno premoženje in ga je možno deliti, v kolikor ni bilo v času razpada skupnosti že zamortizirano (ekonomsko iztrošeno) ali pa je po svoji funkciji tako povezano s stanovanjem, da ga ni mogoče ločiti.

V tvoji zadevi je potrebno ločiti med vzdrževanjem in vlaganji v TVOJE stanovanje.

Vzdrževanje so tisti stroški, ki so potrebni, da se ohranja stanovanje in da služi svojemu namenu. Oplesk, menjava podov, dotrajane inštalacije, skratka da se VZDRŽUJE stanje... (je pa lahko tu meja med vzdrževanjem in investicijo tanka)

Vlaganje pa so tiste investicije, ki so povečale vrednost nepremičnine, lahko da tudi kakšna o zgoraj naštetih... odvisno od dejanskega stanja.

Glede stroškov za hčero, jih ne more zahtevati, "vlagala" pa sta oba, tvoj delež pa je tudi najbrž v vzgoji in gospodinjstvu.

Za vlaganja bo potreboval izvedenca gradbene stroke... če bo šel tako daleč.

Kaj pa piše v razvezni sodbi? predvsem me zanima kdo ostane v stanovanju, če so o tem sploh odločali? sicer ga lahko že danes šutneš na cesto s tožbo na izselitev, ter zahtevaš uporabnino za čas od razveze dalje naprej.

p.s. poišči profesionalno pravno pomoč

petrarojc

Zelenc'
8. mar 2011
5
0
1
Sherif, hvala za hiter odgovor. Sama nimam izkušenj na tem področju, tako da mi vsako mnenje pride zelo prav. Trenutno sem v situaciji, ko si pravne pomoči ne morem privoščiti. Glede izselitve sem nekajkrat povedala, da bom stanovanje prodala. Pa si ne išče drugega. bolj me skrbi, če ima pravico uveljavljati tisto, kar sem zgoraj navedla - stanovanje, izplačila, ipd. Ne poznam zkonodaje, zato ne vem če, kaj in koliko mu pripada, oz, če sem mu sploh karkoli dolžna.

petrarojc

Zelenc'
8. mar 2011
5
0
1
Snecer! V sodbi je samo napisano, da sem skrbnica hčere, on pa sina., ter preživnina za hči Tako da je zadeva glede otrok jasna.Delitve premoženja tam ni bilo. Zato me zanima, ali me za karkoli lahko toži in iztoži.Tudi tebi hvala za obrazložitev.

I

Izbrisan uporabnik #488

Nisem mislil na delitev premoženja, ampak na pravico bivanja v stanovanju, pa je očitno da tega ni.

Lahko vloži tožbo teoretično na povrnitev vlaganj v stanovanje (za svoj delež), seveda za neamortizirani del.

Ti pa lahko tožiš na izslitev in na plačilo uporabnine.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik petrarojc pravi:
Sherif, hvala za hiter odgovor. Sama nimam izkušenj na tem področju, tako da mi vsako mnenje pride zelo prav. Trenutno sem v situaciji, ko si pravne pomoči ne morem privoščiti.

Moje (ne prevec obsezne) izkusnje z odvetniki so take, da se pogovoris z njimi brezplacno, da se pa tudi zmeniti, da ce bi kaj delali zate, ker verjamejo, da bodo uspesni, da se jih poplaca iz tistega, kar iztrzijo.

Izkusenj nima pa nihce, ki ni sel skozi tako stvar nekajkrat, zato si na istem kot smo vsi ostali. Torej nikar ne kompliciraj kako si ne mores privosciti par telefonskih klicev do najblizjih odvetnikov in nekaj casa, da gres na pogovor, ampak to le naredi, sicer ti bo lahko kasneje zal (bo dedec nasel nekoga, ki bo uvidel, da nimas ustrezne pravne podpore, in te na kaksne finte lovil).

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
Citat:
Uporabnik petrarojc pravi:
Sherif, hvala za hiter odgovor. Sama nimam izkušenj na tem področju, tako da mi vsako mnenje pride zelo prav. Trenutno sem v situaciji, ko si pravne pomoči ne morem privoščiti. .

Np, VPRAŠAJ TU
wink-1.gif
pa boš zvedela veliko kar se pravnih zadev tiče.

LP.S

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
če si ne moreš privoščiti odvetnika, zaprosi za brezplačno pravno pomoč na pristojnem sodišču.

I

Izbrisan uporabnik #488

Že tukaj je dobila prav vse relevantne in točne odgovore.

Za ukrepanje pa se mora nekje oglasiti...

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.358
9.596
113
EU
Brezplačna pravna pomoč je brezplačna toliko časa, dokler si brez sredstev.
Ko denar dobiš, dršava zahteva vrnitev stroškov.