Vprašanje glede DDV

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Odštej še vse stroške, ki jih ima novi d.o.o. (računovodja d.o.o.) s tabo in razlika bi bila tvoj bruto bruto. Seveda bi lastnik nove firme fotel še nekaj zase ane.

Ampak tukaj je razlike da greš iz doo v doo in ne iz doo v sp

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ne ne...ni razlike, samo bolj jasno je opredeljeno kaj je strošek in kaj ne

računovodja je dal internet v strošek
ti ga šteješ v prihodek iz vidika fizične osebe
računovodja je dal pot v službo v strošek, ti daješ to v prihodek

in tako novodobni podjetniki zavozijo že v začetku.

popravi me, če se motim.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Razlika med D.o.o in s.p. je OGROMNA.

Pri s.p. je razlika med prihodki in stroški po odvedeni dohodnini in prispevkih tvoja.

Pri d.o.o. pa je razlika med prihodki in stroški od podjetja in ni tvoja. Tvoja plača je del stroškov.

Firma Računovodja d.o.o. da svoj internet v svoj strošek ker ga rabi za svoje delo (edavki, kliki). S.p. je ponavadi registriran doma (vsaj takšni majhni) in je to damač internet. Sicer bi moral gledati na to kot da je službene uporabe npr. 20% 80% pa domače in upoštevati samo služben del. Ampak to gre pri dursu normalno skozi. Verjetno bi se zapeli če bi imel dial up modem in potem lahko štejejo število impulov ampak to je zgodovina.

Ima 2 takšna primera. Pri obeh že to laufa dve leti. Sicer ni nekega blaznega dnarja ampak se preživi.
Se pa seveda ustavi takoj ko se skregajo in ali noče na rok plačati računov ali pa se zapnejo pri bolniškah in dopustih.

Večji problem kot če znesejo številke je zakaj je dolodajalec predlagal da greš na s.p.? Da se te reši brez odpravnine, da ni dopustov in bolniških. Če ima likvidnostne težave in potem par mesecev ne plača račune boš tudi tenko piskal. Vsekakor se jaz nebi na dolgi rok zanašel le na eno stranko.

Začelo se je z DDV končali pa smo na stroških in odpravninah.

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ne razumeš ne.

pri sp gre amrsikaj. internet, telefon, kilometrina.

ampak dej ne glej tko kaj gre, kaj ne gre, ampak glej strogo poslovno.

za opravljanje dejavnosti rabiš pisarno, stol, mizo. internet, rač, monitor, certifikat, elektriko.....

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Res te ne razumem.

praviš, da za dejavnost rabiš pisarno, ... k tem sem jaz dodal še km in to je to. Za opravljanje dejavnosti rabiš isto ali si s.p. ali doo

Razlika je samo pri obračunu davka od dobička pri doo in dohodnine pri sp

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
dejva od začetka..sva se zaplezala.

ti gledaš kot računovodja. OK?
zdej pa glej kot poslovnež. ne gledat, da boš ti fizična oseba dobil full več ven, ker boš imel kilometrino in je zato račun nižji, ker ne boš šel bruto bruto-neto.
zato sem te prej umestil v drugo firmo. kot da si sposojen delavec, a firma samo kanalira denar naprej. seveda vzame za svoje stroške.

torej da bi šel na svoje rabiš pisarno, rač...delovna sredstva. to si imel pri delodajalcu in to ga je stalo. a veš kok je to na mesec?
potem rabiš pokrit 'ne plačo' stroške fizični osebi. in potem še plačo.

razumeš pristop?

tvoj računovodski je nekak tak.
odpreš sp, plačaš minimalca, za ostalo nabiješ kilometrino in si seveda full profitiral.

tko se posel sesuje.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
V zadnjem delu si malo posplošil moje besede (tam kjer se napisal da preberi vse). Urejati rezultat se splača tam kje je znesek za preskok med razredi majhen. Če so zneski veliki glede na obseg poslovanja zadeva leti ven pri prvem pregledu.

Govoriš kod da odpreš nov doo, najem prostore + opremo+ telefon+net +...

Jaz pa govorim, da si odpru s.p. samo zato, da delaš preko njega. Se pravi delaš v prostoru stranje za njegovo mizo in računalnikom.

Tu je glavna razlika. Po gorbi oceni za eno pisarniško dejavnost je tam 30-40% razlike, če je pa neka dejavnost z drago opremo in velikimi stroški (zaloge, zunajje storitve,...) pa tudi 70-80%.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
torej govoriva o tem, da maš sp in hodiš delat na isto mesto?

kako gre zdej po reglcih?

računovodkinja, plača, dopust, regres, bolniška, bilanca.....

pa ne zdej rečt sp je doma, pa mam net na firmo.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Tako sem jaz zastopil prvo vprašanje v tej temi.
Isto delovno mesto preko s.p.

Pustiva zdej ta net pri miru za tistih par fičnkov. Lahko ti vse urejajo v računovodstvu in ne rabiš nič. Ok račun je večji za par fičnkov.

Kaj si pa hotev prašati kako po reglcih pa ne štekam. Kaj ma računovodstvo s tvojo bolniško.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
torej vodenje firme te mesečno stane 100 €.
pol dodaj riziko bolniške..recimo 10-15 dni na leto
pa 22 do 25 dni dopusta

kok mora zdej bit račun?

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Dopust se moraš zmeniti za pavšal kot sem napisal. Bolniške moraš pa pokriti z drugih virov. Beri druge stranke.

V mojih izračunij je že zgoraj navedeno, da je dopust in bolniška problem. Zato to laufa če je pameten dogovor + oba poštena.
Bolniške pri pravem podjetniku itak odpadejo.

Če želiš furat pravice javnih oslužbencev (vsak 25 dni dopusta in vsaj en krat na mesec po teden dni na bolniški beri ležanju doma) pač nisi primeren za s.p. alio d.o.o. ali karkoli.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
počas.

delaš pri meni..zame..8 ur. drugje ne moreš delat. nič druge stranke itd.

menimo se, ali je dovolj, da dobiš za mesec dela mesečni strošek delodajalca.

o bolniških in tem ne bi. zlo dobri pdojetniki se polomijo, neozdravljivo zbolijo..in?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Pa na penzjon so pozabli. (Ni zdaj zdaj neki resni penzjon od drzave za pricakovat - sam ce cel cajt vplacujes "minimalca" ne bo na koncu nic).

Da pa tak pristop (od delvaca na s.p. in isto delo naprej) ni lih legalen pa itak ne bi.

Je pa softi na pravi poti - ce se kdo gre ta spil mora svojo ceno postaviti vsaj 30% nad svoj trenutni bruto-bruto, da bi bil vsaj priblizno na finacno enakem. Riziko pa je seveda cisto njegov.
IMHO - moja "privat" cena (za cisto storitveno dejavnost brez potrebe po nekih "resnih" delovnih sredstvih (eg. racunovodstvo) bi bila nekje 70 do 80% nad sedanjo bruto-bruto ceno.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Zakaj ne more delatu drugje??

Dobolj je da dobiš mesečni strošek (bruto bruto plača) na mesec + 1/12 regresa bo zgoraj navedenih pogojih.
Se pravi pavšalna plačila (vsak mesec isto. 10 mesecev delaš malo več, da dobiš pokrite še poletne mesece) in bolniške pokriješ z drugimi viri ali pa se jih odpoveš.
Kot podjetnik verjetno veš, da če stranki rečeš ne bom naredil sem na bolniški si hitro brez. Razni prehladi, manjše angince odpadejo. Samo če te zaprejo v bolnico. Posledice čez xy let katastrofa.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
če delaš 8 ur pri delodajalcu je to primerljivo skoraj z 8 ur na sp. ni pa primerljivo z 12 ur na sp.

kaj boš delal več? ti v firmi delaj 8 ur na delovni dan..in ko greš na dopust delaš 0 ur. a zdej bi delal 10 ur, da bi potem lahko 0 ur.

ja prehladi, anginice te spravijo v prerani grob, če se ne cajtaš.
pa dejmo še mal zakomplicirat.
nisi tičonosec, ampak mama. maš dva mala otroka. samohranilka.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Ostaneš zaposlen če je le možno.

Bolj ko kompliciraš težje boš kaj naredil.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
Ostaneš zaposlen če je le možno.

Bolj ko kompliciraš težje boš kaj naredil.

ne. bemti.
podjetništvo ni
ne koplicirat pa bo šlo

podjetništvo je
fajn zakompliciri, ker sigurn bo še 40% huje

in potem se odloči a bi bil al ne bi bil

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Če greš v verzije samohranilka z otroci in nevem kaj še je odgovor NE 100%. Z varnostjo otrok se ni za zajebavat. Če je pa to edina opcija da obdržiš služba pa 100% JA.

Vedno lahko najdeš izgovor zakaj ne. Če pa misliš, da ko odpreš firmo nekdo potrka na vrata in ponudi posel za miljone za durfanje po netu in čahanje pa kar pozabi.

Podjetništvo je zajeb.ano ampak s pravim pristopom in saportom tam kjer sam neznaš se da lepo furat. Sicer ne več tako kot pred dobrimi 5 leti.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
z otroci se ni za igrat..s sabo pa ja?

sam retorično vprašanje.

podjetništvo se načrtuje, razbija se glavo.

ja, če ni drugega izhoda, potem pač greš..drugače pa ni to mačji kašelj. sploh pa na tem mestu ni prostora za dvigovanje standarda na račun mahinacij in sanj.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38

Začeli smo z DDV vprašanjem in je zaneslo če to sploh znese in imamo otroke na tapeti?!?

A se spustiti v to pod temi pogoji bi jaz 1000 dobro premislil. Predvsem kakšni so vsi pogoji in predvsem kako naprej. Ali se da narediti kaj več. Če ne vidiš naprej je to lahko zgolj trenutno reševanje statusa zaposlenosti. V čim krajšem času najdi nov šiht.

Podjetij pri nas je veliko podjetnikov pa zelo malo. Mahinacije, ki so legalne (ne v stilu naših gradbincov in politikov) so čist OK sam če nimaš prilivov ali so zelo majhni nimaš kaj mešat.