vprašanje glede baterije

woowek

Tajkun 08
7. sep 2007
693
1
18
Ponavadi baterijo izpraznim do konca in potem nafilam. Vendar pa občasno želim prenesti preko USB kakšno glasbo, slike.. in ko priklopim, mi avtomatsko polni telefon. Ali s tem škoduješ bateriji? in če se da to izklopiti... telefon samsung g810.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
In tvoj "ne" je za katero vprasanje?
bonk.gif

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Kolikor jaz vem, nove baterije nimajo več "spomina", zato jim to, da jih vmes malo polniš ali da jih polniš, ko še nisto v celoti izpraznjene, ne škoduje, prej nasprotno.

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Citat:
Uporabnik OOTBOXZY pravi:
Kao nimajo spomina! Imajo pa se vedno omejeno stevilo polnjenj.

Imajo omejeno št polnjenj,a tako hudo ni kot se sliši
rolleyes-1.gif
Ker potemtakem bi lastnik prenosnika ki ga vsak dan recimo čez dan uporablja recimo eno uro na baterijo, pozneje pa doma še kaj rabi (in se baterija seveda dopolni) bil po dveh letih zanič, lastnik ki bi omenjeni cilkus opravil le 2x na teden pa mnogo dlje....pa še to v praksi ni vedno tako, sem pa prebral nekje da je za prenosnike oziroma baterije dobro, da če se ne uporablja veliko baterija vsaj 1x na mesec sprazniti do konca in potem napolniti do konca.

Lp.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Ja, kolikor se jaz spomnim, tole število polnjenj zelo presega dejanski (ne samo marketinški) življenski cikel mašince, ki uporablja to baterijo.

Recimo, da ima cikel "samo" 5.000 polnjenj. To bi bilo krepko čez deset let, vkolikor zadevo vsak dan polnimo. Jaz se za pet let nazaj ne spomnim, kakšen telefon sem imel, kaj šele deset.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik S57BMU pravi:
rolleyes-1.gif
Ker potemtakem bi lastnik prenosnika ki ga vsak dan recimo čez dan uporablja recimo eno uro na baterijo, pozneje pa doma še kaj rabi (in se baterija seveda dopolni) bil po dveh letih zanič, lastnik ki bi omenjeni cilkus opravil le 2x na teden pa mnogo dlje....pa še to v praksi ni vedno tako, sem pa prebral nekje da je za prenosnike oziroma baterije dobro, da če se ne uporablja veliko baterija vsaj 1x na mesec sprazniti do konca in potem napolniti do konca.

Saj je ob taki uporabi v dveh letih dejansko zanic - racunalnik deluje ravno toliko, da se zazene OS, potem pa mrkne., minute pa od casa obratovanja izginjajo kot konji iz motorjev azijskih avtomobilov.

5000 polnilnih ciklov je a faktor 10 preoptimisticno.

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Pa tudi, če ima baterija zgolj 1000 ciklov, preden začne slabeti, je to za 3 leta, če vsak dan polniš. Tega mobitela, ki ga imam sedaj, že davno ne bo več, bo precej drugega prej narobe ...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik S57BMU pravi:
rolleyes-1.gif

Saj je ob taki uporabi v dveh letih dejansko zanic - racunalnik deluje ravno toliko, da se zazene OS, potem pa mrkne., minute pa od casa obratovanja izginjajo kot konji iz motorjev azijskih avtomobilov.

5000 polnilnih ciklov je a faktor 10 preoptimisticno.
Pri računalniku moraš upoštevati še gretje baterije. Le to zelo vpliva na izgubo kapacitete.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz bi rekel, da mora to upostevati proizvajalec. On je namrec tisti, ki zlozi Lego kocke skupaj in obljublja to in ono. Moje izkusnje so s HPjem (modeli iz poslovne linije), navedbe proizvajalca ob normalni uporabi drzijo manj kot eno leto, 5000 ciklov je pa cista iluzija. Tako pac je.

Z mobiteli ni nic drugace, na zacetku jih polnis enkrat na teden, pa zdrzijo par let (100-200 ciklov) takega tempa, potem a se krajsajo casi med polnitvami, seseda se napetost ob povecani obremenitvi (telefon se ugasne ker misli, da je baterija prazna) in ko pocasi prilezes do 500 ciklov polnjenja, je vse skupaj za v smeti.

Cawo: ni niti priblizno 1000 ciklov, razen ce ti to pomeni, da se vedno vsaj nekaj sekund deluje.Za normalno uporabo je to toliko kot nic, sploh ce je nov zdrzal recimo 2+ uri. Ze v sto ali dvesto ciklih se kapaciteta opazno zmanjsa, potem gre pa asimptoticno proti 0, pri 500 ciklih dvomim da je se 15 minut (od prvotnih 120+), od cesar gre se najvec za vklop in boot OSa.

OOTBOXZY

Pripravnik
23. sep 2007
68
0
6
Ampak ce se zadeva polni preko USB-ja, potem je vsakic, ko priklopis in nalozis na telefon kak file to en ciklus. Pa ce se je baterija napolnila na polno, ali pa samo za en promil. Ciklus je sel!

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Citat:
Uporabnik OOTBOXZY pravi:
Ampak ce se zadeva polni preko USB-ja, potem je vsakic, ko priklopis in nalozis na telefon kak file to en ciklus. Pa ce se je baterija napolnila na polno, ali pa samo za en promil. Ciklus je sel!
To ni glih res. Ciklus se šteje če je baterija izpraznjena pred polnenjem več kot polovico.