Vprašanje Canon 1d mkII N ali

Ravny

Pripravnik
23. avg 2007
667
3
18
Mene pa zanima ali se splača kupiti Canon 1D mkII N ali pa 40D ? Že kar nekaj časa raznišljam ampak se ne morem odločiti...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Canon 1D mkIIN ... definitivno. sicer mogoče malce bolj šumi, ampak ni neke silne razlike. problem mogoče je samo v tem, da ima "le" 8 mpix, ampak, 8,5 fps, dobra odzivnost, zanesljivost ...

aja - pa nekaj moraš vedeti - EF-S objektivi na 1D odpadejo ...
wink-1.gif

40D je drugače čisto okej mašinca, jaz z njo marsikaj naredil, samo - ko imaš enkrat 1D mk2N v rokah in narediš en konkreten event z njim ... ti je vse jasno ...
wink-1.gif

Ravny

Pripravnik
23. avg 2007
667
3
18
Ja se pravi da predlagaš 1d se pravi da bolj šumi pri iso 3200 ali že pri 1600 ? Ja za objektive pa vem. Kako je pa odzivem pri bolj slabi svetlobi ? Vem da AF naj bi deloval enkratno

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
na splošno je IQ fotke boljši, čeprav šumi - ne vem, moram pa povedat, da spadam med fotografe, ki ga šum ne moti - mislim, sam delam z 1Ds mkII, pa glede na to, da napram novim mašinam res šumi, se meni zdi, da je kvalitega fotke zakon. 1D mkIIN ni daleč za njem, ne vem, sicer je zdaj spet na poti na servis, ker ga AF spet neki matra, ampak dokler je AF delal kot mora, je bilo to zalimano, tudi ostali fotografi pravijo, da AF iz 1DmkIIN še vedno velja za enega najboljših ever, in bi se moral kar strinjat.

ISO 3200 ... je krizen, ampak dost detajla vseeno ... ne vem, za primerjavo - zadnjič sem fotkal Dan D v Cankarju in so mi fotke narejene s 40D izpadle dosti bolj šumeče napram 1Ds ... in kot rečeno - 1D mkIIN je tu nekje, med obema. osebno, izberem 1DmkIIN - hiter, odziven, kvaliteten, plus, da ker sam delam v RAW načinu - majhni fajli kljub RAW-u.
grin1.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
1D je robusten, zelo dober IQ (vendar za današnje razmere kar šumast), hiter
40D je bolj crop (zato bo slika z istim objektivom večja), verjetno tudi cenejši in malo novejši

40D je bolj primeren za kakšne družinske izlete, 1D pa za kakšne prireditve. Če nič drugega, se ti vsi umikajo
evil.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
mah, klinac se, folk, zadnjič sem delal na Chrisu Reai - folk se je rinil pred mene s kompakti, pa sem enega kar prijel za rame, premaknil, naredil fotko, ter ga postavil nazaj, potem je hotel nekaj sikat sem rekel - glej, rabim to fotko, če bom tebe čakal, da s kompaktom rodiš ... jaz pa v sekundi dvajset naredil fotko, ki je potem bila dvakrat objavljena.
grin1.gif

skratka - če služiš s fotografijo, definitivno 1D, no, preveri tudi, kako kaže z zaklopom, ker če ti gre zaklop, stane menjava 500€, al koliko že, skratka, full, če ga misliš imeti pa tako, za lastno ustvarjanje, pa ti bo 40D čez glavo dober, pa raje 1D pusti nekomu, ki mu bo res prišel prav ...
wink-1.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
evil.gif

Jaz imam sicer dobre izkušnje. Res pa je, da imam tudi sam 130 kg in ko se postavim s 1D, se ljudje umikajo
evil.gif

Meni je huje na porokah, ko si zadolžen da ujameš točno določen trenutek - a glej zlomka, stric Polde mora pač ravno takrat stopiti predte. Ali pa mali Rožle ravno takrat stopi pred aparat ...
uf-1.gif
to pa so sitnosti. Zato poroke slikava s kolegom raje v paru (vsaj tiste glavne dele). Na zabavi ni problema.
Aha - na porokah imam jaz raje 5Dmk2 - in to zaradi šuma. Pogosto je relativno temno, 5Dmk2 pa res briljira. 1D pa daš vmes otrokom, da se malo igrajo. Samo na nogo ne sme nikomur pasti
hysterical-1.gif
sicer pa ga ne bodo uničili. Za 1D jaz še torbe več ne uporabljam - enostavno preko rame na bok, pa čao - vseeno ali v hrib, med skale, med veje, na zabavo ali deževje/sneg. To dela.

40D se mi zdi bolj uporaben, če hodiš tudi družinsko po izletih. Če nisi vajen 1D, ti kmalu preseda. Ga je kar nekaj skupaj.

Ravny

Pripravnik
23. avg 2007
667
3
18
Ja a nisi imel ti prej 40D se pravi da je razlika opazna. Zaklop naj bi zdržal 100k proženj če se ne motim ? Kaj ti pa nagaja AF ?

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
zaklop od koga?

40D - 100.000 shotov, s tem, da meni je šel po 170.000 posnetkih, s tem, da sem ga res gnal (šport, akcija, družabna kronika)
1D - 300.000 posnetkov

je pa res, da maš odstopanja - kolegici je šel zaklop na 40D pri 30-40k posnetkih, kolegu na 1D pa tudi šele po 400.000 posnetkih, po drugi strani se je kolegu strgal zaklop po vsega parih posnetkih ... se zgodi, you never know.
smile-1.gif

prestop s 40D na 1D je velik, ampak ne spet tako zelo velik - ga občutiš, če res dnevno fotkaš, če res velik fotkaš ... če ne bi vsak dan fotkal, bi bil 40D še vedno my main body, tko je pa second body, kadar rabim dva bodyja, ter kadar rabim extra reach (1,6 crop - 200 mm objektiv je takoj 300 mm
grin1.gif
)

Ravny

Pripravnik
23. avg 2007
667
3
18
A to si ga kupil od kakšnega kolega ali preko ebaya ? In kako je bil pa kaj ohranjen. Ja a je view finder pri 1D večji kot pri 40D ? Kako se pa obnese da ima 45 AF točk ? jih uporabljaš ali vedno centralno.

A shranjuješ pa na CF ali na SD kartico oziroma na obe.

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
1Ds je služben, mel sem 1D mkIIn, sam mi nekak ni bil usojen - prvega sem hotel nabavit, pa neki z AF-jem ni štimalo, na koncu se je izkazalo, da Sigma neki ni štimala, oz, kontakt Sigma - 1D, ampak samo s tem fotičem, ker na servisu je z ostalimi normalno delala. pa ga potem raje nisem vzel.

naslednjega sem pa vzel, delal ene 2, 3 mesece, pa mu je procesor skurilo, to je vsaj uradna razlaga in bi koštalo več kot 500€, za mašino sem pa takrat dal 900€ - no, sam mi ga je potem preko kolega uspelo prodati po delih, ker je bil zaklop relativno nov, AF tudi, skratka sem prinesel not skor.
smile-1.gif
sreča v nesreči.

ostali 1DmkIIn okoli mene delajo bp, očitno samo meni ni usojen, ker služben tudi samo z mano noče sodelovat.
grin1.gif
, samo je niso meli - pa je potem padla še enkrat CF-ka, 8GB. šef in ostali reporterji delajo večinoma na SD kartice ... ne vem zakaj, verjetno zaradi dlančnikov, kateri imajo vgrajeno režo za SD kartice.

EDIT: pozabil še par stvari napisat - 45AF pride še kako prav, predvsem, ko fotkam ples, načeloma pa fotkam na nastavitev 11AF active, ker ko so zahtevni pogoji za fotkanje, lahko fotkaš s spot meteringom, ki je v tem primeru vezan na vseh 11 AF točk. večinoma pa vseeno le centralna točka.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
mah, klinac se, folk, zadnjič sem delal na Chrisu Reai - folk se je rinil pred mene s kompakti, pa sem enega kar prijel za rame, premaknil, naredil fotko, ter ga postavil nazaj, potem je hotel nekaj sikat sem rekel - glej, rabim to fotko, če bom tebe čakal, da s kompaktom rodiš ... jaz pa v sekundi dvajset naredil fotko, ki je potem bila dvakrat objavljena.
grin1.gif

skratka - če služiš s fotografijo, definitivno 1D, no, preveri tudi, kako kaže z zaklopom, ker če ti gre zaklop, stane menjava 500€, al koliko že, skratka, full, če ga misliš imeti pa tako, za lastno ustvarjanje, pa ti bo 40D čez glavo dober, pa raje 1D pusti nekomu, ki mu bo res prišel prav ...
wink-1.gif

za nikona serija d2 je bil 200 evrov, a si zihr da je zaklop tolko za 1d serijo od canona?

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik krava pravi:
1D je robusten, zelo dober IQ (vendar za današnje razmere kar šumast), hiter
40D je bolj crop (zato bo slika z istim objektivom večja), verjetno tudi cenejši in malo novejši

Malo off: aparata nista primerljiva, tudi zaradi cene.
Rabljen 40D je na nemškem eBayu 400 do 550 evrov. Moj je bil 550 evrov in ima narejenih 7000 fotk, ter še 10 mesecev garancije. Rabljenega 1DmkII pa boste zelo težko dobili in vas bo stal zelo verjetno nad 1000 evrov.

Ravny

Pripravnik
23. avg 2007
667
3
18
Ja sigurno nista v istem cenovnem rangu jaz sem spraševal glede kvalitete same slike, točnost AF avtonomija baterije. Servis je pa kot ponavadi pri vseh dražjih stvareh seveda tudi temu primeren.
Sam pa še vedno tuhtam alinaj vzamem ali ne... edino me malce skrbi koliko "zmahanega" bi dobil pa seveda sam zaklop. Pri mkII N je pa lcd malce večji kot pri mk II in še nekaj stvari je malce zbolšanih.

Ravny

Pripravnik
23. avg 2007
667
3
18
Ja pa si to videl na večih mk II N ali samo na enem da LCD vleče na modro in da se ne vidi ali je ostra le ne?