Vprašanja glede LCD TV

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Hey, kupujemo novi LCD televizor za doma za neko povprečno uporabo in imam za vas nekaj čisto kratkih vprašanj. Bil sem v dveh trgovinah in dobil različne nasvete prodajalcev, zato se obračam na vas.

- se splača kupovati full HD LCD, ki je povprečno 200€ dražji od navadnega? Torej en Philips full HD za 800€ vs. LG HD za 550€ (za navadno domačo uporabo!!)
- če se omejimo na navadne HD LCD-je ... Ali firma Sharp dejansko odtehta višjo ceno z boljšo kvaliteto napram Samsung, Philips in LG?
- ker se gre ravno jutri v Avstrijo, me zanima, ali imajo v MediaMarktu občutno nižje cene kot pri nas v BigBangu?

Sicer se na ceno ne bo ravno gledalo, brez veze preplačevati stvari je pa vsakomur nesmisel. En prodajalec je koval full HD v nebo in odsvetoval navadne HD, drugi pa je rekel, da zaenkrat še ni potrebe po full HD, sploh pa ne za navadno domačo uporabo

Jaz sem se zapičil v čisto navadnega LG-ja za 550€. Ima kolega 2 in je z njima zelo zadovoljen. A imam poleg še fotra, ki bi dal recimo za Sharpa 200€ več le zato, ker je pač "boljša" firma po mnenju prodajalcev.

Kaj pa vi menite?
Hvala!

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Nisem še slišal, da bi bil Sharp kaj boljši od ostalih naštetih.

Cene v MediaMarktu niso nič nižje, edino če bi kak model v akciji dobil (kar pa lahko na netu pogledaš + Cosmos in Saturn).

FullHD: težko bi ti svetoval. Osebno ne vidim velike razlike med 720 in 1080 resolucijo, razlika je opazna šele pri 120+cm diagonalah. Če imaš denar kupi, če nimaš pa tudi nič ne boš zamudil (kakšno diagonalo sploh kupuješ?). Sicer pa dobiš LG FullHD že za 650€ Philips in Sony pa za 680€.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Me zanima koliko ljudi dejansko izkoristi te FullHD TVje in koliko jih je doma razocaranih, ker je slika nekako slabska, kot na starem CRTju, vsaj dokler je polovica vseh teh se na kabelskih TVjih. Sva govorila s prodajalcem, pa je rekel, da na vsakih 8 Full HD TV prodajo 1 BlueRay predvajalnik (in ni prav veliko tistih ki full HD vlecejo iz torrentov), kar pomeni, da tistih 1920 pikslov malkdo vidi v akciji. Ko jim poves se zalostno novico, da nasi operaterji se zelo dolgo ne bodo predvajali full HD (problem je ker tudi tisto kar navajajo da bo, je ali pa bo stisnjeno), so pa cisto preseneceni.

https://www.alter.si/tabla/showthreaded.php/Cat/0/Number/581733/page/0/vc/1

Točno to mi je rekel tudi prodajalec!

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
To da je slika na LCD-ju slabša kot na CRT-ju so take buče, da bi jaz takega prodajalca s količkom ganjal po trgovini.

Kdor bi rad videl sliko na 37" LCD-ju naj si jo pride k meni pogeldat (programe..ne DVD), potem pa spušča komentarje katera slika je boljša.

Sharp dražji? Lej, za moje pojme je Sharp ena kvazi firma z zelo slabo zanesljivostjo kompomnent (govorim iz lastnih izkušenj) in je kvečjemu lahko 20 % cenejša od ostalih.

Full HD? Ja pa logično da boš zdaj to kupil! Če nimaš namena ostani raje na CRT-ju (pa še s prodajalcem ga lahko gledata, ker je tak boljša slika
crazy1.gif
).

GLede firm je pač stvar okusa posameznika in njegovega prepričanja..zase vem da Sharpa več ne bom imel, za LG-ja mi na kraj pameti ne pride da bi ga kupil, Hitachi mi ne 'potegne' (pa ne me vprašat zakaj), Panasonic...kaj jaz vem..neopredeljen, Philips pač ker skoraj ni drugega, Loewe bi šlo...samo je onkretno predrago, Mezt...isti - dobro a noro drago.... Tako da jaz sem na koncu pristal na Philipsu.

Nič ne pišeš o kaki digonali je govora? Ker za par 100 EUR ne pričakuj vrhunske kvalitete (večjega) televizorja.

Ima pa Mediamarkt (v Celovcu) kar dobro izbiro TV-jev - za razliko od naših vsi prižgani, tako da se lažje odločiš kako in kaj (čepvra sama nstavitev slike je spet druga pesem...ki je prepuščena trgovcem)....cenovno pa žal nimam občutka.
(je pa tako...ko in če se odločiš za nek model poišči po kaki ceni se ga da dobiti pri naših internetnih ponudnikih (običajno konkretno ceneje kot v trgovini).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
še nekaj..FULL HD je pa pohodu. In Tv-ja verjetnon ne kupuješ za eno leto, torej je ta trenutek največja neumnost če si ne omisliš Full HD.
BluRay predvajalniki so ta trenutek še razmeroma dragi.....ampak tako kot vsa tehnika...se nevarno bliža velikemu bumu, kobo bluray osnova, tako kot je zdaj DVD oz mepeg4. In takratbo bluray imela vsak - tako predvajalnik, kot snemalnik, kot bojo filmi na netu..itd itd.

Na kabelski se pa tudi že pojavlajo programi v fullHD (T2 ponuja)...bo pa s prehodom signala na digotalnega (ki se bo zgodil vsak čas - pri našem kabelskem ponudnikuletos) tudi pravi full HD kmalu realnost in ne utopija za nadaljnih 15 let.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
philipsi imajo res dobro sliko iz kabelske, je pa res da se je treba potrudit z nastavitvami.
Kar se full Hd tiče, je poleg vsega omenjenega še treba vzeti v ozir iz kakšne razdalje se bo gledal tak material.
Jaz sem za svojo 107 full hd kišto dobil te podatke:

720p se gleda na razdalji 2,5 - 3,75m
1080p se opazijo detajli na oddaljenosti, ki je manjša od 2,5m!

Potegnil sem si dol en vzorec, kjer enak film laufa na levi strani na 720p, na desni pa 1080p. Na moji razdalji gledanja (3,4m) ne opaziš razlike, ni šans. Ko se približam na 2m, takrat pa se opazi.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ne oddaja pa še dolgo ne bo, pa tudi potrebno ni, ker običnega TVja nimaš kaj gledat v več kot 720p, sploh če kupujete 32" škatlice.

PS. Angleži za SkyHD pravijo, da se slabše vidi na FHD TVju.
smirk-1.gif
Pioneer 8 serije so še zelo prilubljene pa so HDRDY

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.563
36
48
41
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Steve pravi:

Potegnil sem si dol en vzorec, kjer enak film laufa na levi strani na 720p, na desni pa 1080p. Na moji razdalji gledanja (3,4m) ne opaziš razlike, ni šans. Ko se približam na 2m, takrat pa se opazi.

Mi znas povedati kje si nasel ta vzorec... ? ali pa ime datoteke/torrenta?
smile-1.gif

BeerBelly

Pripravnik
5. dec 2007
445
1
18
Obišči stran
Mah, s temi TV-ji je prava zmešnjava. Sam jih gledam ker vem da bom v kratkem primoran nabaviti novega. Ker se bo večino časa gledalo kabelski signal sem najprej zavil k plazmam, ker sem slišal da imajo lepšo sliko pri navadnem signalu kot LCD-ji. Tako sem pristal pri Panasonicu (50py80 ali pa 46py80 - gledano z razdalje cca 3.5m).

Prvo kar mi ni bilo jasno je ali Full HD ali ne. Glede na to kaj se bo gledalo in s kakšne razdalje bi rekel da je FHD wasted. Je pa najbrž res da je pri teh velikostih težje dobiti soliden TV z dosti opcijami brez FHD. Kakorkoli...ko sem že mislil da je stvar že dokaj dorečena pa pride zraven še problem z DVB-C in -T dekoderji ter MPEG4 formatom. Ker je signal kabelski in ponudnik že ponuja digitalen signal, bi v primeru Panasonic plazem moral dokupiti set-top box, kar mi pa sploh ne diši. Predvsem zaradi izgleda in nerodnosti dveh daljincev...DVB-C z MP4 imajo pa večinoma LCD-ji....torej kaj zdaj narediti? Tudi približno ne vem več kaj kupiti....

Preveč je izbire
smile-1.gif

Kakšni predlogi?

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Evoga, kupilo se je tole. V BB smo dali 899€.

Meni dizajn ni bil všeč in sem navijal za Samsunga, a ate so si zaželeli Sharpa.
smirk-1.gif

Sharp-AQUOS-LC20DH65E-LCD-tv-sprejemnik--.jpg